Świąteczne przygotowania warto zacząć już wcześniej, by zgromadzić wszystkie potrzebne narzędzia i przybory w swojej kuchni. Lista zakupów świątecznych powinna uwzględniać akcesoria do pieczenia ciast i pierników, lepienia pierogów, mielenia maku czy oprawiania ryb. Jak przygotować się do świąt Bożego Narodzenia, by mieć pod ręką wszystko, co potrzebne do przyrządzenia świątecznych potraw? Zobacz listę kuchennych niezbędników na święta!

Poniżej lista moich kuchennych niezbędników, które wniosą świąteczny klimat nie tylko do kuchni, ale do całego domu! Organizacja świąt Bożego Narodzenia to nie taka prosta sprawa, dlatego warto zaopatrzyć się w potrzebne akcesoria dużo wcześniej, by na świąteczne przygotowania być już w pełni gotowym. Gromadziłam je stopniowo, ale dzisiaj nie wyobrażam sobie bez nich przedświątecznej gorączki w kuchni. Są jak mali pomocnicy kuchenni, którzy wspierają mnie w lepieniu pierogów, mieleniu maku, pieczeniu piernika, wykrawaniu i wypiekaniu pierniczków, oprawianiu ryb i wielu innych czynnościach. Dzięki nim przygotowania świąteczne mogą być naprawdę sprawne, a nawet przyjemne! 😉

1. Foremka do pierogów, czyli tradycyjne gotowanie na święta

Święta Bożego Narodzenia bez pierogów to nie święta! Najlepiej domowej roboty, z kapustą i grzybami, a w dodatku okraszone podsmażoną cebulką. Już teraz ślinka mi cieknie na samą myśl o całym talerzu takich ciepłych pierogów. Najbardziej smakują mi pierogi mojej babci, ale sama też zaczęłam ich przygotowania, by kiedyś dojść do perfekcji! W lepieniu pomaga mi klasyczna foremka do pierogów, dzięki której nie tylko mogę wyciąć idealne kształty z ciasta. Kładę wycięte ciasto na foremkę, nakładam przygotowany farsz, zaciskam i voilài! Pierożek gotowy :). Dostępne są nawet takie, które pozwolą przygotować pierożki w kształcie serca. Lista zakupów na Wigilię i świąteczne przygotowania z całą pewnością powinna zawierać klasyczną foremkę do lepienia pierogów!

Garść przydatnych porad na lepienie pierogów znajdziesz w naszym małym poradniku: Jak zrobić domowe pierogi?

2. Nowoczesne radełko do ciasta i pierogów

Co warto jeszcze kupić na święta Bożego Narodzenia? W zanadrzu mam też coś dla fanów ciekawych gadżetów kuchennych! By przygotować pierogi, zamiast wycinać pojedyncze kółka z rozwałkowanego ciasta, możemy za jednym zamachem wyciąć ich znacznie więcej! Pomoże nam w tym radełko do ciasta, i to nie takie do krojenia pizzy, tylko do wycinania pierogów, ciastek, ravioli i czego jeszcze chcemy. Wystarczy, że przejadę radełkiem wzdłuż ciasta, a już mam wykrojone idealnie równe kółeczka. Teraz mogę kłaść je po kolei na klasyczną foremek do pierogów, dodawać farsz i zaciskać. Masowa produkcja pierogów – czas start!

Radełko do wycinania pierogów Tescoma Delicia

Radełko do ciasta pozwala jednym ruchem wykroić wiele kółek na pierogi.

3.Wykrawacze do pierników, czyli słodkie przygotowania do świąt

Zakupy na Święta Bożego Narodzenia to długa lista zawierająca akcesoria do przygotowania dań wytrawnych, ale i słodkich przysmaków. Mowa oczywiście o piernikach! Aromatyczne pierniczki wypiekam już na długo przed Świętami. Wiadomo, im dłużej poleżą, tym są jeszcze smaczniejsze! Część z nich muszę jednak chować przed samą sobą, by zbyt szybko nie zniknęły. Na święta Bożego Narodzenia wypiekam korzenne ciasteczka w kształcie choinek, bałwanków, aniołków, gwiazdek, śnieżynek, dzwoneczków czy ludzika-ciastka. W wykrawaniu tych świątecznych kształtów pomagają mi foremki do wycinania ciastek. Foremki mogą być wykonane z metalu, plastiku, a nawet silikonu. Już sam zapach i kształt pierników wnosi do domu wyjątkowy klimat świąt i rodzinnego ciepła!

Zobacz również nasz przegląd foremek do wypieków na święta: Jakie foremki i wykrawacze do ciastek i pierników świątecznych?

4. Rękaw do zdobienia świątecznych pierników

Przygotowania do Bożego Narodzenia i wypiek pierników można zacząć dużo wcześnie. Korzenne ciastka pod wpływem upływającego czasu staną się jeszcze smaczniejsze. Część z wypieczonych pierniczków ozdabiam różnokolorowym lukrem. Lubię zarówno te lukrowane pierniki, które pięknie prezentują się w miseczce czy na talerzyku, jak i ciastka bez żadnych ozdób, w których najbardziej czuję korzenny aromat. Ozdabianie pierników staje się bardzo proste i przyjemne, gdy mam pod ręką rękaw cukierniczy do zdobienia. Różne końcówki pozwalają mi wykonać różnorodne wzorki, dzięki którym pierniki stają się jeszcze bardziej świąteczne i apetyczne! Napełniam lukrem rękaw i zaczynam zdobniczą zabawę. To świetny czas dla całej rodziny, a szczególnie dla dzieci, które uwielbiają takie „plastyczne zajęcia”.

Rękaw cukierniczy do dekoracji ciastek Day by day

Rękaw cukierniczy pomoże w dekoracji świątecznych pierniczków i ciasteczek.

5. Świąteczne stempelki do ciastek

Święta to także okazja do przygotowania kruchych ciasteczek ze świątecznym motywem. Bo oprócz samych pierniczków, lubię przygotowywać takie proste ciasteczka maślane. Nie wymagają zbyt wielu składników ani długiego wypiekania. A są kruche i smaczne! Do przedświątecznej kawy czy herbaty pasują idealnie. Ducha świąt nadadzą im stempelki do ciasteczek w kształcie reniferka, choinki, gwiazdki czy świątecznego napisu! Tak proste, a od razu urozmaicą nasze wypieki.

6. Przesiewacz do mąki i cukru pudru, czyli kolejne zakupy na święta

Przygotowanie świąt Bożego Narodzenia nie może obejść się bez różnorodnych wypieków! I to nie tylko małych pierniczków i ciasteczek. Mile widziany jest piernik oblany czekoladą czy makowiec z solidną porcją lukru. W przygotowaniu świątecznych wypieków nie mogę pominąć etapu przesiewania mąki. Przesiewanie oczyszcza ją nawet z najdrobniejszych zanieczyszczeń, dlatego nigdy nie rezygnuję z tej czynności. Zamiast zwykłego sitka wolę używać przesiewacza do mąki. Obrotowy silniczek bardzo szybko przesiewa sypkie produkty. Dodatkowo mogę przesiać w nim cukier puder, którym oprószam wierzch różnych ciast i ciasteczek. Zdecydowanie wolę posypki z cukru pudru niż polewy z lukru.

Przesiewacz do mąki i cukru pudru Tescoma Delicia

Przesiewacz do mąki i cukru pudru to zdecydowanie kuchenny niezbędnik.

7. Miarki kuchenne – niezbędniki do świątecznych wypieków

Jeszcze nie potrafię odmierzać produktów „tak na oko”, dlatego wolę mieć pewność, że dałam taką ilość, jaka wyznaczona jest w danym przepisie. A w czasie przedświątecznych przygotowań nie raz muszę odmierzać odpowiednią ilość mąki, cukru, proszku do pieczenia i wielu innych składników. W tym wszystkim nieodzowne okazują się miarki kuchenne, który wybawiły mnie z niejednej opresji. Dzięki nim mogę odmierzyć zarówno te suche, jak i płynne składniki. I wszystko wychodzi idealnie – dokładnie tak jak w przepisie.

8. Prostokątna tortownica do świątecznych wypieków

W czasie Świąt, oprócz wytrawnych potraw takich jak pierogi, bigos, różnego typu sałatki i ryby, obecne muszą być także słodkie wypieki! Nie wyobrażam sobie bez nich tych magicznych chwil. Mali członkowie rodziny na pewno też bardzo na nie liczą! Najwięcej kawałków domowego ciasta powstaje dzięki wypiekowi w dużej, prostokątnej tortownicy. Ważne, by powierzchnia blachy była nieprzywierająca, dzięki czemu spód ciasta nie przykleja się do formy. Lubię wypiekać w niej sernik po wiedeńsku i drożdżowe ciasta.

Tortownica prostokątna SNB

Klasyczna prostokątna tortownica posłuży do wypieku sernika i innych ciast.

9. Klasyczna forma do piernika, czyli niezbędny zakup na święta

Na świątecznym stole obowiązkowo musi znaleźć się klasyczny piernik – aromatyczny, miodowy, ciemny, przekładany powidłami lub marmoladą i oblany czekoladową polewą. Pyyyycha! Gdy słyszę „Święta” – myślę „piernik”. I odwrotnie. Do wypieku potrzebuję tradycyjnej, podłużnej formy do piernika, czyli tak zwanej keksówki. Forma przyda się też do przygotowania pasztetu domowej roboty, a także wypieku chleba.

10. Makutra – misa do ucierania ciasta

Zanim wyciągnę z piekarnika te wszystkie aromatyczne wypieki, muszę dokładnie wyrobić ciasto. Sięgam wtedy po niezawodną od pokoleń makutrę, czyli kamionkową misę do wyrabiania ciasta, której porowate wnętrze z rowkami ułatwia ucieranie i mieszanie. Nie tylko ciasta, ale i sera na sernik. To wszystko bez problemu ucieram na gładką masę. Tradycyjne metody jak zwykle nie zawodzą!

11. Maszynka do mielenia maku – świąteczny must have

Co przygotować na święta Bożego Narodzenia? Oczywiście, że makowiec! Albo kluski z makiem i kutię! Do tego wszystkiego potrzeby będzie jeszcze kolejny niezbędnik, bez którego przygotowania do świąt byłyby o wiele trudniejsze. Maszynka do mielenia maku pozwala mi przygotować makową masę z bakaliami i miodem (mniam, mniam!), której używam do wypieku makowców, strucli i przygotowania innych deserów. Żeliwna i trwała maszynka nigdy mnie nie zawodzi i pozwala szybko zmienić ziarenka maku. Klasyk, który sprawdza się w kuchniach od lat!

Maszynka do mielenia maku

12. Praktyczny rozdrabniacz do kruchego ciasta

Mój kolejny mały pomocnik kuchenny, dzięki któremu radzę sobie nawet z wyrabianiem ciasta kruchego. Stalowy siekacz do kruchego ciasta łączy wszystkie składniki w gładką masę i to bez konieczności używania nie wiadomo jak dużej siły. Szybko i prosto wyrabiam mąkę z masłem lub margaryną. Bez takiego siekacza byłoby mi o wiele trudniej z organizacją świąt Bożego Narodzenia.

13. Dziadek do orzechów – pomocnik w świątecznych przygotowaniach

Co jeszcze kojarzy mi się z magicznym klimatem Świąt? Orzechy! Dodane do różnych wypieków, a także tak po prostu jedzone od razu po ich rozłupaniu. Zamiast biegać z młotkiem czy tłuczkiem do mięsa, wykorzystuję tradycyjnego dziadka do orzechów, by szybko i prosto przebić się przez twardą łupinę orzecha włoskiego czy laskowego. Idealny do świątecznego podjadania i to zdrowego! Przygotowania świąteczne z dziadkiem do orzechów stają się o wiele przyjemniejsze, szczególnie, gdy ten przybiera kształt uroczego renifera.

14. Deska do oprawiania ryb na święta

Co koniecznie trzeba przygotować na Boże Narodzenie. No rybę! Mimo iż oprawianie ryb nie należy do moich ulubionych czynności, to już rybne dania na świątecznym stole są mile widziane i nie wyobrażam sobie bez nich świąt! Dlatego dziarsko zakasam rękawy i biorę się za przyrządzanie ryb! Pracę ułatwia mi specjalna deska do skrobania ryb ze specjalnym uchwytem na ogon, dzięki czemu oprawiana ryba leży stabilnie i nie wyślizguje się. Wszystko staje się o wiele sprawniejsze.

Deska do skrobania i oprawiania ryb Practic

Plastikowa deska do skrobania ryb, wyposażona w uchwyt na ogon.

15. Nóż do oprawiania ryb na święta

Oprawianie ryb to nie taka prosta sprawa. Oprócz samej deski do skrobania ryb, lista zakupów świątecznych ma jeszcze jeden ważny punkt: dobry nóż do filetowania i trybowania ryb. Ważne, by rączka takiego nożna nie wyślizgiwała się z ręki, dzięki czemu bardzo sprawnie i szybko oprawimy rybę. Dzięki takim solidnym akcesoriom mogę cieszyć się aromatycznymi, pieczonymi lub smażonymi rybami. A gotowanie na święta nie jest już takie straszne, jak je malują. 😉

Nóż kuchenny do filetowania ryb Florina Profeo

Nóż do filetowania i oprawiania ryb.


A jakie niezbędniki zawiera Twoja lista zakupów na święta? 😉 Daj znać w komentarzu!

Brak głosów - oceń artykuł!
Proszę czekać...