Nic tak nie rozgrzewa w mroźne wieczory jak domowy grzaniec. Alkoholowy, z cytrusową nutą, doskonale sprawdza się w towarzystwie ciepłego koca i ulubionej książki lub filmu. Sprawdź prosty przepis na grzańca z wina i rozgrzej się w jesienno-zimowy wieczór!

Przybory do podawania grzanego wina zazwyczaj są kamionkowe, dzięki czemu długo utrzymują ciepło. Wszelkie kubeczki do grzańca mają również beczułkowaty kształt – wprost idealny do wygodnego trzymania i ogrzewania dłoni. Ciepłe, brunatne kolory, dodatkowo wzmacniając leniwą atmosferę, jaka roztacza się wokół gwiazdy wieczoru – domowego, grzanego wina!

Przepis na grzaniec – wino grzane

Czas przygotowania 5 minut/y

Czas gotowania 15 minut/y

Ilość: 3 szklanki

Grzaniec

Składniki

  • 3 szklanki czerwonego półsłodkiego wina
  • 50 ml koniaku
  • 1/4 szklanki cukru (opcjonalnie)
  • 2 pałeczki cynamonu
  • 5 goździków
  • 1 pomarańcza pokrojona w ćwiartki lub krążki
  • 1 mandarynka
  • starta skórka z połowy cytryny

Sposób przygotowania

  • Połowę cytryny (skórkę) przecieramy na małych oczkach tarki.
  • Czerwone wino wlewamy do głębokiego garnuszka. Dodajemy pałeczki cynamonu, goździki, cukier i cytrusy, podgrzewamy na małym ogniu, ale nie doprowadzamy do zagotowania.
  • Gdy grzaniec będzie niebezpiecznie zbliżał się do momentu wrzenia, zdejmujemy z palnika i dodajemy koniak.
  • Możemy przecedzić lub podawać z kawałkami pomarańczy.
https://www.garneczki.pl/blog/przepis-na-grzaniec/
Grzaniec
Więcej aromatycznych i rozgrzewających przepisów na grzańca z wina, piwa i miodu znajdziesz tutaj: 10 przepisów na domowego grzańca.

No votes yet.
Please wait...