Likier kawowy wymaga niewielu składników i pracy. Można go zrobić z dodatkiem mleka skondensowanego lub bez – w zależności od preferencji. Sprawdź, jak zrobić likier kawowy na 2 sposoby – z ziaren i espresso!

Jak zrobić likier kawowy z ziaren?

  1. Od rodzaju kawy będzie głównie zależał smak likieru, więc wybierz ją dobrej jakości jak kawa Bialetti.
  2. Jeśli chcesz zrobić likier kawowy z kawy ziarnistej, wsyp ją do słoika.
  3. Następnie dodaj do kawy cukier oraz spirytus.
  4. Pozostaw likier w ciemnym miejscu, co jakiś czas mieszając słoik, na około 2 tygodnie.
  5. Na koniec przefiltruj. Likier kawowy jest gotowy!

Jak zrobić likier kawowy z espresso?

  1. Na początek świeżo mieloną kawę zaparz przy pomocy kawiarki Bialetti.
  2. Dodaj cukier i ulubione przyprawy jak na przykład wanilię, cynamon, a nawet migdały.
  3. Połącz całość ze spirytusem i odstaw do lodówki.
  4. Likier kawowy będzie gotowy na następny dzień.

Przeczytaj także:

Reklama

No votes yet.
Please wait...