Zrazy nelsońskie to zapiekanka z wołowiny, grzybów i ziemniaków, podana w gęstym sosie śmietanowym. Pyszne, aromatyczne i sycące danie z pewnością przypadnie do gustu każdemu, kto lubi dobrze zjeść. Zrazy po nelsońsku zapieka się z grzybami i innymi składnikami w piekarniku, a podaje w specjalnych naczyniach – nelsonkach. Przepis jest prosty w wykonaniu, a efekt wyśmienity.

Zapiekanka po nelsońsku to pyszne danie pachnące grzybami, podane z kremowym, śmietanowym sosem. Zrazy nelsońskie przygotowuję z wołowiny, zatem najlepiej przeznaczyć jedno popołudnie na szaleństwo w kuchni – mięso wołowe potrzebuje dość długiego czasu duszenia, by stało się miękkie i kruche. Zapewniam jednak, że efekt jest tego wart! Przygotowana potrwa jest gotowa do bezpośredniego podania, nawet bez dodatków. Możesz ją jedynie przyozdobić natką pietruszki lub listkami świeżej bazylii.

Reklama

Zrazy po nelsońsku podsmaż na patelni, a później piecz w naczyniu do zapiekania lub w brytfannie. Jeśli wybierzesz eleganckie naczynie do zapiekania, nie musisz nawet przekładać zapiekanki nelsońskiej na półmisek – po wyjęciu z piekarnika ustaw ją po prostu na stole (na podkładce lub desce).


Reklama

Przepisy z wołowiny przypadły Ci do gustu? Zobacz również przepis na roladki wołowe zawijane z ogórkiem i boczkiem.

No votes yet.
Please wait...