Akcesoria do grzanego wina to taki zestaw naczyń do grzańca, który pozwoli właściwie przygotować oraz odpowiednio zaserwować aromatyczny trunek. Zestawy do grzanego wina mogą składać się z różnej liczby elementów, mogą różnić się materiałem wykonania, kształtem i kolorem. Zobacz dzbanki i kubki do grzanego wina, które są nie tylko praktyczne, ale zachwycają swoim wyglądem!

Jesienne, chłodne wieczory, to idealny czas, by rozpocząć sezon na grzane wino! Lub grzane piwo – jak kto woli. Wystarczy butelka czerwonego trunku, korzenne przyprawy, kilka plasterków pomarańczy, a także odpowiednie naczynia do podawania grzańca. Oczywiście, możesz zaserwować trunek w zwykłym kubku do herbaty, ale najlepiej zebrać cały komplet do grzanego wina, który przyda się podczas wieczorów we dwoje, ale i przy spotkaniach w szerszym gronie. Ciepły, korzenny napój ma cudowne działanie – doskonale poprawia humor, działa rozgrzewająco, a nawet okazuje się zbawienny przy przeziębieniu. Nie ma co zwlekać – otwieram sezon na grzane wino!

Historia grzanego wina

Tradycja picia grzanego wina, doprawionego korzennymi przyprawami i dosłodzonego miodem, ma swój początek już w czasach rzymskich. Wtedy to, w XII wieku, pijano taki trunek na katalońskich i  francuskich (południowych) dworach. Podgrzewane wino z korzeniami było jednak przywilejem tych najbogatszych, ze względu na drogie i trudno dostępne składniki wykorzystywane do przygotowania napitku. Starożytni Rzymianie przyrządzali grzane wino na różne sposoby, a najbardziej popularnym (i najtańszym) grzańcem było wino zaprawiane samym miodem. Droższą wersją grzańca było natomiast vinum rosatum, gdzie oprócz miodu dodawano do wina olejku różanego. Przyrządzano też wino z miodem i korzeniami. Koncepcja rzymskiego grzańca nie różniła się zatem znacząco od tej, którą pijamy dzisiaj!

Grzane wino zyskało popularność wśród średniozamożnych warstw dopiero w czasach nowożytnych, gdy do Europy zaczęło napływać więcej przypraw korzennych, a cukier stawał się tańszym, łatwiej dostępnym dobrem. Na przestrzeni wieków wykształciły się różne lokalne rodzaje grzanego wina. W Anglii przyrządza się mulled wine, w krajach niemieckojęzycznych Glühwein, a w krajach skandynawskich glögg wzmocniony wódką lub brandy. Polskiej wersji grzańca najbliżej jest do niemieckiego Glühwein – u nas częściej używa się jednak miodu niż cukru do słodzenia wina. Niegdyś w Polsce popularne były także winne polewki, których bazą było korzenne grzane wino zaprawiane żółtkiem jaja lub słodką śmietaną. Całe szczęście tradycja picia podgrzewanego wina z różnymi dodatkami przetrwała do dzisiaj, dzięki czemu możemy raczyć się tym cudownym trunkiem w chłodne jesienno-zimowe wieczory.


Akcesoria do przygotowania grzanego wina

Co będzie potrzebne do samego przygotowania aromatycznego grzańca? Oczywiście butelka czerwonego, półwytrawnego lub półsłodkiego wina. Najlepiej sprawdzają się wina chilijskie, włoskie, portugalskie, hiszpańskie oraz węgierskie. Nic się oczywiście nie stanie, jeśli wybierzesz wino z innego kraju. Grzane wino można również przyrządzać z wina białego. Jest to jednak znacznie rzadsze rozwiązanie i wymaga dobrania odpowiednich przypraw, by smak wina po podgrzaniu nie był nijaki. Co jeszcze powinno znaleźć się na liście? Przyprawy korzenne, pomarańcze oraz miód/cukier.

Szczegółowe porady o tym, jakie wino wybrać i jakie przyprawy dodać do grzańca znajdziesz w osobnym artykule: Praktyczne porady: jak zrobić grzańca z wina lub piwa?

Lista składników do grzańca z wina:

  • butelka czerwonego wina

  • przyprawy korzenne (cynamon, goździki, kardamon, gałka muszkatołowa)

  • pomarańcza pokrojona w plastry

  • miód lub cukier

Akcesoria do przygotowania grzańca:

  • garnek lub rondel do podgrzewania

  • łyżka do mieszania

  • sitko do przecedzenia

  • chochelka do nalewania

Zanim zaczniesz podgrzewać wino na kuchence, wsyp wszystkie przyprawy do garnka i zalej je winem prosto z butelki. Odstaw na 1-2 godziny i dopiero po tym czasie zacznij podgrzewać na wolnym ogniu.  Mieszaj, ale nie doprowadzaj do wrzenia! Wino ma być jedynie podgrzane do 60-80°C, wtedy zachowa swój aromat i moc.  Gotowy trunek możesz przecedzić przez sitko, by pozbyć się miąższu pomarańczy czy pływających goździków (jednak nie jest to konieczne). Nalewaj do kubków chochelką, taką jak do zupy lub przelej do dzbanka z dziobkiem i wtedy rozlewaj.


Naczynia do podawania grzanego wina

Teraz dopiero rozpoczyna się cała zabawa! Akcesoria do przyrządzenia grzańca (garnek, łyżkę, sitko, chochelkę) ma zapewne każdy, ale odpowiedni zestaw do serwowania grzanego wina niekoniecznie zajmuje już miejsce w naszej kuchennej szafce. Co powinno się w nim znaleźć? W zasadzie niewiele:

  • kubki

  • dzbanek

  • podgrzewacz

Kubki i szklanki do grzanego wina

Kubek do grzanego wina to oczywiście obowiązkowy punkt w zestawie do grzańca. O ile bez dzbanka i podgrzewacza poradzimy sobie jakoś, to bez kubka już ani rusz. Zamiast zwykłego kubka do kawy i herbaty, warto serwować grzane wino w specjalnych kubeczkach. Zazwyczaj o baryłkowatym kształcie, wykonane z kamionki lub ceramiki, dopasowują się do kształtu dłoni i długo utrzymują ciepło trunku. Ale są również inne wersje kubków i szklanek do grzańca.

 Kubki do grzanego wina 

Kubki do grzanego wina mogą być wykonane z kamionki, gliny lub ceramiki. Materiały takie na dłużej utrzymują ciepło wina. Zazwyczaj mają baryłkowaty kształt, który idealnie dopasowuje się do kształtu dłoni (którą przy okazji możemy ogrzać!). Takie baryłki mogą posiadać ucho lub nie. Znajdziesz je w ofercie takich marek jak: Krystynka, Kera Ceramika, Vitos Keramia, a nawet Bolesławiec. Mogą być białe, piaskowe lub ciemnobrązowe. Mogą być również pięknie zdobione ludowi wzorami, jak te z bolesławieckiej ceramiki. Marka Sagaform oferuje komplet szklanych kubków do grzańca, choć materiał ten jest rzadziej spotykany w tej kategorii naczyń.

 Szklanki do grzanego wina 

Choć jestem zwolenniczką serwowania grzańca w ceramicznych czy kamionkowych kubeczkach, to trunek ten można podawać również w szklankach do irish coffee, takich na wysokiej nóżce i z uchem. Spotkałam się również z podawaniem grzańca w szklankach do latte i także wyglądało to dobrze. Przezroczyste szklanki do grzańca doskonale eksponują piękną barwę trunku oraz ewentualne, aromatyczne dodatki. Taka szklanka do grzanego wina powinna mieć dość grube ścianki, by dłużej utrzymywać temperaturę napitku i nie parzyć naszych dłoni. Z uwagi na to, popularne są jeszcze szklanki z podwójną ścinką, które doskonale poradzą sobie z utrzymaniem ciepła grzańca.

 Szklanki do grzanego wina 

Słoiki z uchem to połączenie kubek + szklanka do grzańca. Naczynia wykonane są ze szkła, tak jak szklanka, ale kształtem bliżej im do kubka (są pojemne i wyposażone w ucho). Zazwyczaj kojarzymy je z koktajlami, smoothie, lemoniadami i drinkami, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zaserwować w nich grzane winko! To dobra opcja dla tych, którzy lubią solidną porcję grzańca! 😉 Jeden taki kubek może mieć blisko 500 ml pojemności. Warto wrzucić do każdego z nich laskę cynamonu i kawałki pomarańczy – będą pięknie prezentować się wraz z czerwonym trunkiem w przezroczystym naczyniu.

Słoik szklany z uchem Kilner

 Kubki do grzanego wina z podgrzewaczem 

Takie kubki są zazwyczaj wykonane z kamionki, przyjmują baryłkowate lub proste, rozszerzające się ku górze kształty. Dostępne w komplecie z drugim kubeczkiem lub możliwe do zakupienia osobno. W podgrzewaczu wystarczy umieścić małą świeczkę typu tealight, a trunek pozostanie ciepły na dłużej. Zimny grzaniec to już nie to samo!

Dzbanek lub słój do grzanego wina

Kubki to nie jedyne naczynia do grzańca, w które warto się zaopatrzyć. Kolejna kategoria naczyń to dzbanki do grzanego wina, przydatne szczególnie wtedy, gdy przygotowujemy większą porcję podgrzewanego trunku, by raczyć się nią we dwoje lub w gronie znajomych. Przygotowane w garnku wino warto wtedy od razu przelać do takiego dzbana, który wyposażony w dziobek, pozwoli również na łatwiejsze rozlewanie grzańca do kubków czy szklanek.

 Dzbanki do grzanego wina kamionkowe 

Wykonane ze szkliwionej kamionki lub gliny. Mogą mieć różną pojemność, od 0,5 l do ponad 3 l. Możliwe do zakupienia osobno lub od razu w komplecie z kubeczkami do grzańca. Mają ucho i dziobek, dzięki czemu rozlewanie ciepłego trunku do kubków jest o wiele prostsze. Dostępne w różnych kolorach, między innymi w głębokim, ciemnym brązie, który doskonale nawiązuje do aromatycznego, korzennego wina.

 Dzbanki szklane do wina 

Podobnie jak przy kubkach wymieniałam szklanki do grzańca, tak i przy ceramicznych dzbankach, wymienię również dzbanki szklane. Bo i takie są dostępne! Ceramiczny materiał lepiej utrzymuje ciepło trunku, ale szkło eksponuje piękną barwę wina i dodane do niego przyprawy czy plastry pomarańczy. By zniwelować ryzyko szybkiej utraty ciepła, szklane dzbanki zostały wyposażone w metalowy podgrzewacz, w którym to wystarczy umieścić małą świeczkę typu tealight. Naprawdę tyle wystarczy, by trunek nie ostygł. Metalowe podgrzewacze pełnią również funkcję dekoracyjną. Będą pięknie prezentować się ustawione na stole w salonie. To właśnie do takich szklanych dzbanków warto dobrać szklanki do grzańca, zamiast kamionkowych kubków.

 Słoje z kranikiem do wina 

Słoik na wino szklany z kranikiem Kilner

Pamiętaj, by nie napełniać słoja wrzątkiem! Wino powinno być tylko podgrzane.

Podobne do słojów na lemoniady i nalewki, wyposażone w kranik, który umożliwia nalewanie wina prosto do podstawionego naczynia. Przydadzą się nie tylko do podawania podgrzanego wina, ale również takiego zwykłego. Pamiętaj, by nie wlewać do nich wrzątku, bo szkło mogłoby nie wytrzymać zbyt wysokiej temperatury. Wino ma być podgrzane, a nie zagotowane! Z takim słojem dobrze komponują się słoiki z uchem.

 Dzbanki do grzanego wina z podgrzewaczem 

W podgrzewacz są zazwyczaj wyposażone szklane dzbanki, z uwagi na to, że słabiej utrzymują ciepło niż dzbanki kamionkowe. Potrzebują zatem małego „wspomagacza” w postaci niewielkiej świeczki tealight. Naprawdę tylko tyle potrzeba, by grzaniec pozostał ciepły. Oczywiście dzbanki kamionkowe również mogą być wyposażone w podgrzewacz, które jeszcze bardziej wzmacnia ich właściwości utrzymujące ciepło.

Zestawy do grzanego wina

Zamiast kupować oddzielnie kubki i dzbanki do grzanego wina, możesz od razu zdecydować się na cały zestaw do grzańca – dostępne w różnych wersjach. Naczynia utrzymane w tym samym stylu będą też świetnym pomysłem na prezent dla miłośnika grzanego wina. Może być to:

 Zestaw do grzanego wina kamionkowy 

Kamionkowy komplet do grzańca może składać się z dwóch kubeczków ustawionych na podgrzewaczu, z dzbanka i kubeczków lub z dzbanka na podgrzewaczu i kubków. Możliwości jest wiele.

 Zestaw do grzańca szklany 

Szklany zestaw do grzanego wina, podobnie jak ten kamionkowy, może składać się z różnej liczby elementów, zazwyczaj jest to dzbanek na podgrzewaczu (ze względu na to, że szkło gorzej utrzymuje ciepło niż ceramika) i kubeczki z podwójną ścianką. Popularne jest również zestaw do grzańca składający się z dużego słoja z kranikiem i z mniejszych słoików z uchem.

 Zestaw do grzanego wina z podgrzewaczem 

W naczyniach z podgrzewaczem wspominałam już wcześniej. Zestaw może przybierać różne kombinacje, może być kamionkowy lub szklany. W podgrzewacz wyposażone mogą być zarówno kubeczki, jak i sam dzbanek. W podgrzewaczu wystarczy umieścić małą świeczkę typu tealight, która nie tylko stworzy przyjemny, ciepły nastrój, ale i utrzyma ciepło trunku.

Szklany zestaw do grzanego wina


Naczynia do grzanego wina mogą być wykonane z różnych materiałów – z kamionki, gliny lub szkła. Mogą przybierać różne kształty, kolory, wzory i żłobienia. Pełnią nie tylko funkcję praktyczną, ale i dekoracyjną. Ustawione na stole staną się niebanalną ozdobą pokoju. A jeśli wybierzesz zestaw z podgrzewaczem, mała świeczka stworzy przyjemny klimat. Kubeczki i dzbanki do grzańca to także świetny pomysł na prezent dla każdego amatora tego trunku. Cały komplet do grzańca to zdecydowanie idealny zestaw ratunkowy na mroźne wieczory – kubek ciepłego, korzennego wina na pewno poprawi nastrój i szybko rozgrzeje.

Ocena: 5.0/5. Oddano 2 głosy.
Please wait...