Jeśli zastanawiacie się, czym poczęstować gości po niedzielnym obiedzie, to mam dla Was przepis na pieczony sernik z mascarpone na herbatnikach. Jest uwielbiany przez wielu, dlatego zapewniam, że będzie strzałem w dziesiątkę.

Sernik z mascarpone to pyszna alternatywa dla tradycyjnej wersji sernika, którego receptura opiera się na twarogu. W takiej wersji nie tylko świetnie wygląda, ale także wybornie smakuje. Można go przygotowywać na różne sposoby – z bakaliami, owocami, ze spodem lub bez. Poniższy przepis to najprostsza wersja, którą możecie dowolnie modyfikować. Do przygotowania sernika niezbędna będzie tortownica lub blacha oraz papier do pieczenia. Smacznego!

Przepis na pieczony sernik z mascarpone na herbatnikach

Czas gotowania 1 godzina, 30 minut/y

Czas całkowity 1 godzina, 30 minut/y

Category: Ciasta, desery

Ilość: 8 osób

Przepis na pieczony sernik z mascarpone na herbatnikach

Składniki

    Masa serowa:
  • 4 duże jajka
  • 1 żółtko
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 kg mielonego twarogu półtłustego
  • 0,5 kg mascarpone
  • 1 budyń waniliowy
  • Skórka z jednej pomarańczy i jednej cytryny
    Spód:
  • 200 g drobno pokruszonych herbatników
  • 125 g miękkiego masła

Sposób przygotowania

  • Kruszymy herbatniki i mieszamy je z miękkim masłem.
  • Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Na papier wysypujemy miazgę z herbatników. Rozprowadzamy równomiernie za pomocą szpatułki i wstawiamy do zamrażalnika.
  • Składniki na masę serową umieszczamy w misce i mieszamy za pomocą trzepaczki.
  • Wyciągamy tortownicę ze schłodzonym spodem, wlewamy do niej masę serową, wyrównujemy powierzchnię.
  • Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około godzinę (bez termoobiegu). Upieczony sernik zostawiamy w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiami na 30 minut.
  • Sernik przechowujemy w lodówce.
https://www.garneczki.pl/blog/przepis-na-pieczony-sernik-z-mascarpone-na-herbatnikach/
Ocena: 3.7/5.
Please wait...