Czeka Cię przeprowadzka do nowego domu lub mieszkania? W takim razie musisz zadbać o odpowiednie wyposażenie kuchni w akcesoria kuchenne, naczynia i sprzęty. Dowiedz się, jak wyposażyć kuchnię, by mieć pod ręką podstawowe produkty do gotowania, smażenia, pieczenia i serwowania posiłków. Poniżej znajdziesz listę niezbędników, stanowiących doskonałą bazę do startu w nowym miejscu.

Kuchnia to bez wątpienia serce każdego domu. To właśnie tam codzienne przyrządzamy smakowite posiłki, parzymy poranną kawę na dobry dzień i aromatyczną herbatę dla naszych gości. Warto zadbać o dobre wyposażenie kuchni w potrzebne akcesoria, by gotowanie czy pieczenie było nie tylko proste, ale i przyjemne. Co kupić do nowej kuchni? Na początek wystarczą Ci podstawowe produkty, bez których raczej się nie obędzie, a z czasem będzie można dokupować ciekawe gadżety ułatwiające kulinarne zmagania.

Reklama

Wyposażenie kuchni – lista to podstawa!

Od czego zacząć cały proces wyposażania kuchni w potrzebne artykuły? Najlepiej od sporządzenia listy produktów, które już posiadasz, a które musisz jeszcze dokupić. Z podziałem na te najpotrzebniejsze, koniecznie do nabycia od razu, oraz na te, z których zakupem możesz się wstrzymać. Przy wyborze produktów należy wziąć też pod uwagę liczbę domowników oraz styl wnętrza. Warto, by różne naczynia i akcesoria były jak najlepiej dopasowane do kuchennej aranżacji. Gotowy? To do dzieła!

Wyposażenie kuchni – co kupić?

Do przygotowania posiłków:

  • Zestaw garnków, rondel
  • Patelnia
  • Naczynie do pieczenia
  • Komplet noży, deska do krojenia, obieraczka
  • Przybory kuchenne

Do serwowania potraw:

  • Komplet talerzy, miski i salaterki
  • Kubki, szklanki, kieliszki
  • Sztućce

Do przechowywania żywności:

  • Chlebak
  • Pojemniki do żywności
  • Organizery do przypraw

Do kawy i herbaty:

  • Czajnik
  • Zaparzacz do kawy i herbaty

1 Zestaw różnorodnych garnków

Kuchnia bez garnków to jak ogród bez kwiatów. 😉 Stanowią niekwestionowaną podstawę do przygotowania różnorodnych posiłków dla całej rodziny. No bez nich ani rusz. Zamiast kupować pojedyncze garnki, najlepiej od razu zdecydować się na cały komplet garnków o różnych pojemnościach, utrzymanych jednak w tym samym stylu. Na początek wystarczy nam zestaw 3-4 garnków. Przy zakupie warto zwrócić uwagę nie tylko na pojemność naczyń, ale również na materiał ich wykonania, dostosowanie do kuchenki oraz możliwość mycia w zmywarce. Chyba najbardziej uniwersalnym typem są zestawy garnków ze stali nierdzewnej – wytrzymałe, odporne na korozję i wysokie temperatury, bez powłoki, która mogłaby zostać zarysowana. Są proste i funkcjonalne. To na przykład stalowe zestawy garnków Tefal, dostępne w przeróżnych konfiguracjach. Są to komplety złożone z samych garnków, ale również z dodatkowym rondel, wkładem do gotowania na parze, patelniami czy przyborami kuchennymi.

Zestaw garnków Tefal


Garnki marki Tefal w zestawie z rondlem – wykonane z wytrzymałej stali nierdzewnej, na indukcję i do zmywarki.

Do łask wracają także garnki emaliowane, pokryte powłoką bezpieczną w kontakcie z żywnością, polecaną dla dzieci i alergików. Nie wydzielają żadnych szkodliwych substancji podczas gotowania i dostępne są w różnych wariantach kolorystycznych. To gratka dla miłośników stylu retro czy wiejskiego. Na rynku znajdziemy również lekkie garnki aluminiowe z powłokami nieprzywierającymi, w których można nie tylko gotować, ale i wstępnie podsmażać składniki bez ich przypalania. Możliwości jest naprawdę wiele. Bardzo często w zestawie znajdziemy także rondel z długą rączką, doskonały do zagrzania mleka, roztopienia czekolady czy przygotowania sosu. Rondel można także zakupić oddzielnie.

Współczesne zestawy garnków są najczęściej dostosowane do działania na różnych kuchenkach, w tym na indukcji. Jeśli w Twojej kuchni znajdzie się kuchenka gazowa lub elektryczna, nie musisz przejmować się tą kwestią – większość garnków dostosowana jest do działania na gazie. Jeżeli jednak postawiłeś na nowoczesną indukcję, to koniecznie sprawdź, czy wybrany komplet garnków zostanie wykryty przez płytę indukcyjną.

2 Uniwersalna patelnia do smażenia

Najbardziej uniwersalna patelnia, która sprawdzi się w każdej kuchni? To patelnia z aluminiowym korpusem i powłoką non-stick, o średnicy ok. 28-30 cm. Pozwoli smażyć składniki na niewielkiej ilości tłuszczu, bez ich przywierania i przypalania. Usmażysz na niej jajecznicę na śniadanie, racuchy, pankejki, mięso, ryby i warzywa. Na sam początek wystarczy jedna duża patelnia, ale z czasem warto dokupić też mniejszą wersję. Specjalne patelnie do naleśników, grillowe, do jajek sadzonych i azjatyckie woki, choć ułatwiają pracę w kuchni, to zdecydowane mogą poczekać. Bez nich również dasz sobie radę na starcie.

Patelnie Tefal

3 Naczynia do piekarnika

Naczynia przeznaczone do piekarnika pozwolą nie tylko na przyrządzenie odświętnych dań, ale również codziennych obiadów. Bo jak inaczej przygotujesz pieczone udka kurczaka, lasagne, łososia z koperkiem, zapiekankę makaronową lub ziemniaczaną? Na sam początek warto zakupić praktyczne szkło żaroodporne wyposażone w pokrywkę. Szklane naczynie do piekarnika pozwoli piec, zapiekać i dusić różnorodne potrawy składające się z mięs, ryb, warzyw, makaronu i sera. Możesz także zdecydować się na wersję ceramiczną, najczęściej pozbawioną pokrywki. W takich formach nie tylko przyrządzisz smakowite zapiekanki, ale upieczesz nawet ciasto i chleb!

Naczynia do zapiekania


Reklama

Z kolei solidna brytfanna do pieczenia, koniecznie wyposażona w pokrywkę, to już większe naczynie, które pomieści w całości kurczaka, kaczkę czy gęś. W brytfannie będziemy mogli nie tylko zapiekać, ale przede wszystkim dusić potrawy – mięsa duszone w sosie nabiorą niezwykłej miękkości i soczystości. Co ważne, brytfanna to naczynie, które może być użytkowane także na kuchence! Uwielbiam takie funkcjonalne produkty, które pozwalają rozpocząć przyrządzanie dania na kuchence, by później wstawić je do piekarnika, bez konieczności przekładania do innej formy. Tradycyjne brytfanny to te wykonane z żeliwa lub aluminium i pokryte powłoką emaliowaną. Z kolei wersje nowoczesne pokrywane są powłoką nieprzywierającą.

4 Akcesoria do krojenia

Zanim jednak użyjemy garnków, patelni czy naczyń do pieczenia, musimy odpowiednio przygotować składniki. Wyposażenie nawet małej kuchni powinno więc uwzględniać komplet noży o różnym przeznaczeniu – uniwersalny, do mięsa, do pieczywa i mniejszy do warzyw. Dobrym pomysłem jest zakup noży w estetycznym bloku, który możemy ustawić na blacie, by mieć je zawsze pod ręką. Nie zapomnijmy także o desce do krojenia, a najlepiej dwóch – drewnianej do pieczywa i innych suchych produktów oraz szklanej do mięsa, ryb i warzyw. Drewniana deska kuchenna posłuży również jako podstawka pod gorące garnki i brytfanny. Z kolei szklana świetnie sprawdzi się do krojenia soczystych i aromatycznych (cebula, czosnek, ryby) składników, ponieważ nie będzie chłonąć wilgoci ani zapachów jak drewno. Warto od razu nabyć również obieraczkę do warzyw oraz ostrzałkę do noży.

Akcesoria kuchenne

5 Praktyczne przybory kuchenne

Do gotowania nie wystarczą jedynie podstawowe naczynia, takie jak garnki i patelnie. Dobre wyposażenie kuchni to również drobne akcesoria kuchenne, które ułatwią przyrządzanie codziennych posiłków. Będzie to łopatka, łyżka i widelec kuchenny, chochla do zupy, ugniatacz do ziemniaków, tłuczek kuchenny i tarka. Przybory mogą być wykonane z drewna, stali nierdzewnej, plastiku, nylonu lub silikonu.  Pamiętaj, że w przypadku naczyń z powłoką nieprzywierającą nie można używać stalowych artykułów do mieszania czy przewracania składników – ostre narzędzia mogłyby uszkodzić powłokę . Podstawowe przybory kuchenne można skompletować samemu lub od razu zakupić w komplecie, często dostępnym ze stojakiem.

6 Wyposażenie kuchni – co potrzebne do serwowania potraw?

Produkty przeznaczone do przyrządzania posiłków to jedna grupa niezbędników, a produkty do podawania gotowych dań to druga kwestia. Liczba naczyń będzie oczywiście uzależniona od liczby domowników, ale warto mieć ich więcej, by ugościć przybyłych gości. Zawsze lepiej mieć też zapas w razie stłuczenia jakiegoś talerza, miski czy kubka. W sklepach dostępne są naczynia na sztuki, ale również od razu w komplecie. Dobrym rozwiązaniem jest zakup kilku pojedynczych talerzy płaskich i głębokich, talerzyków deserowych oraz miseczek do użytku codziennego, a całego serwisu obiadowego do specjalnych okazji – wizyty gości, uroczystości i świąt. Często w komplecie obiadowym znajdziemy również wazę do zupy, większe miski i półmiski do podawania potraw. To znacznie ułatwi sprawę.

Elementy zastawy stołowej

Co jeszcze kupić do nowej kuchni? Nie zapomnij o sztućcach! Również masz możliwość zakupu pojedynczych widelców, łyżek i noży obiadowych lub od razu całego kompletu. Potrzebne będą także pozostałe elementy zastawy stołowej, tym razem przeznaczone do podawania kawy, herbaty i napojów – kubki, szklanki i kieliszki do alkoholu, by godnie przyjąć gości na parapetówce.

7 Akcesoria do parzenia kawy i herbaty

Nie możesz obejść się bez porannej kawy i wieczornej herbaty? W takim razie zastanów się, co kupić do nowej kuchni, by zaparzyć gorące, aromatyczne napoje. W Twojej kuchni bez wątpienia musi znaleźć się czajnik – na kuchenkę lub elektryczny, to już zależy od Twoich upodobań i potrzeb. Zarówno jedno, jak i drugie dobrze spełniają swoje zadanie, a jednocześnie mogą stanowić piękną ozdobę kuchni.

Marzysz o kawie z ekspresu ciśnieniowego, ale na razie nie możesz pozwolić sobie na taki wydatek? Spokojna głowa, na szczęścia dostępna jest tańsza alternatywa – kawiarka ciśnieniowa. Najlepiej wybrać stalową kawiarkę na indukcję, która zadziała na wszystkich rodzajach kuchenek. Jak działa? Do dolnej części wlewamy wodę, nakładamy sitko ze zmieloną kawą i zakręcamy. Stawiamy kafeterkę na kuchence i czekamy, aż pod wpływem ciśnienia w górnym pojemniku zacznie zbierać się zaparzone espresso. Na bazie espresso możemy przygotować też inne rodzaje kaw – americano, flat white, latte, cappuccino, macchiato i inne. Kawiarka pozwala zaparzyć znacznie bardziej aromatyczną kawę niż zwykła zalewajka. Z kolei do parzenia herbaty liściastej sprawdzi się prosty french press, mały zaparzacz do kubka lub kubek z zaparzaczem. A jeśli chcemy przygotowywać większe ilości herbaty to najlepiej wybrać elegancki dzbanek z zaparzaczem.

Zaparzacze do kawy i herbaty

8 Co jeszcze kupić do nowej kuchni?

Jakie jeszcze wyposażenie kuchenne będzie nam niezbędne? Na blacie w kuchni powinien znaleźć się także pojemny chlebak do przechowywania pieczywa. Ostatnio popularne stały się pojemniki bambusowe ze stalową pokrywą lub z chlebaki ceramiczne z drewnianą deską do krojenia. Nowoczesne chlebaki przestały już pełnić wyłącznie funkcję praktyczną, ale pełnią również rolę dekoracyjną. Przydatne będzie również różne pojemniki do przechowywania żywności – produktów sypkich, warzyw i owoców. Mogą być to metalowe puszki, pojemniki ceramiczne lub szklane do kawy, herbaty, cukru, mąki, makaronu i innych. Niektóre dostępne są od razu z chlebakiem, tworząc tym samym spójny stylistycznie zestaw. W kuchni sprawdzą się także małe słoiczki na przyprawy lub organizer na przyprawy w saszetkach. Pamiętaj o klasycznej solniczce i pieprzniczki lub wybierz zestaw młynków do soli i pieprzu.

Pojemniki na żywność


Jak dobrze wyposażyć kuchnię? Najpierw skup się na najpotrzebniejszych produktach do przyrządzania i serwowania posiłków, a z czasem dokupuj ciekawe gadżety, które ułatwią kulinarne zmagania. Staraj się wybierać produkty wytrzymały, które posłużą na długie lata użytkowania. Dobieraj akcesoria dopasowane do kuchennej aranżacji, dzięki czemu będą zarówno praktyczne, jak i estetyczne.

Ocena: 5.0/5. Oddano 2 głosy.
Please wait...