Marnowanie żywności staje się dość powszechnym problemem, dlatego powinniśmy zmienić nasze nawyki w kuchni. Jak nie marnować jedzenia, dokonywać racjonalnych zakupów i pomysłowo wykorzystywać resztki? Zobacz jak wykorzystać ugotowane ziemniaki i co można zrobić z resztek pieczonego mięsa!

Dlaczego nie należy wyrzucać jedzenia? Bo jest wiele sposobów na wykorzystanie żywności! Produkty spożywcze muszą być odpowiednio przechowywane, a te przygotowane w nadprogramowej ilości można wykorzystać na różne sposoby. Polecane jest mrożenie, wekowanie i przyrządzanie smakowitych potraw. Zdecyduj się na świadome niemarnowanie żywności!


Marnowanie żywności – przyczyny

Nie bez przyczyny marnowanie jedzenia stało się tak powszechnym problemem. Jednym z powodów takiego marnotrawstwa jest bardzo łatwy dostęp do różnego rodzaju produktów żywnościowych. Na każdym rogu znajdziemy mniejszy lub większy sklep spożywczy, w którym dostępne jest pieczywo, mięso i wędliny, nabiał, warzywa i owoce, produkty świeże i pakowane. Świadomość, że w każdym momencie możemy „wyskoczyć” po nowy produkt nie powstrzymuje nas przed wyrzucaniem tych, które obecnie znajdują się w lodówce. Często już na etapie samych zakupów pojawia się problem – do koszyka wkładanm zbyt wiele produktów, których nie zdążymy wykorzystać przed upływem terminu przydatności do spożycia. Dlaczego marnotrawstwo żywności jest tak powszechne? Oto powody:

  • bardzo łatwy dostęp do produktów – mniejsze i większe sklepy na każdym rogu,
  • niezaplanowane zakupy – kupowanie zbyt dużej ilości produktów lub kupowanie produktów zbędnych,
  • złe porcjowanie jedzenia, czyli przygotowywanie zbyt dużych porcji,
  • nieprawidłowe przechowywanie żywności, co doprowadza do szybkiego psucia się jedzenia,
  • niska świadomość.

Jak nie marnować żywności Infografika

 


Nie marnuj jedzenia! Planuj zakupy!

Walkę z marnowaniem jedzenia należy zacząć od „własnego podwórka”. Warto stać się świadomym konsumentem i już na etapie zakupów dokonywać właściwych wyborów.

Jak nie wyrzucać jedzenia

Aby nie wyrzucać jedzenia, na zakupy chodź tylko z przemyślaną listą produktów do kupienia!

Zaplanuj menu na kilka dni

By zakupy w sklepie były naprawdę racjonalne, musisz zaplanować posiłki na parę najbliższych dni. Nie musisz oczywiście układać całodniowego menu, od deski do deski, ale skup się chociaż na głównych posiłkach.

Przygotuj listę zakupów

Zanim wybierzesz się na większe zakupy, przygotuj listę i spisz produkty, których naprawdę potrzebujesz. Lista zakupów sprawi, że szybciej uporasz się z zakupami, a w koszyku znajdą się tylko potrzebne rzeczy. Sprawdź, jakie produkty znajdują się już w Twojej kuchennej szafce i lodówce, a jakie musisz dokupić.

Kupuj tylko to, co jest potrzebne

Trzymaj się przygotowanej listy zakupów i unikaj nagłych zachcianek. Nie ulegaj również różnego typu promocjom. Jeśli oferta dotyczy produktu, który akurat znajduje się na Twojej liście zakupów, to świetnie! Ale jeśli go tam nie ma, a i tak skusisz się na promocję, to po prostu uległeś sile reklamy i kupiłeś nadprogramowy produkt.


Jak nie marnować żywności? Właściwie ją przechowywać!

Czasem nawet i lista zakupów może nie uchronić nas przed zbyt dużą liczbą produktów, których nie zdążymy wykorzystać. Dlatego ważne jest odpowiednie przechowywanie żywności, dzięki czemu jedzenie zachowuje świeżość na dłużej.

Pojemniki hermetyczne na żywność Glasslock

Żywność przechowywana w pojemnikach hermetycznych zyskuje na świeżości.

Zwracaj uwagę na datę ważności

Zwracaj uwagę na datę ważności umieszczoną na opakowaniach produktów. Po upływie podanego terminu przydatności, produkt nie będzie nadawał się do spożycia, dlatego wykorzystaj najpierw te produkty, które mają krótszy termin. Stosuj zasadę FIFO (ang. first in – first out) i produkty zakupione wcześniej (z krótszą datą) ustawiaj na przodzie półki w lodówce.

Oznaczenie „należy spożyć do” to tak zwany termin przydatności do spożycia – oznacza, że po upływie wskazanego terminu, produkt nie będzie nadawał się do jedzenia. Natomiast określenie „najlepiej spożyć przed końcem” to data minimalnej trwałości produktu. Jeśli nie zauważasz widocznych przeciwwskazań, możesz zjeść produkt.

Odpowiednie ułożenie produktów w lodówce

Nie bez znaczenia pozostaje także prawidłowe ułożenie żywności w lodówce. To, gdzie umieścisz produkt, będzie wpływało na jego trwałość i świeżość. Górną półkę przeznacz na produkty mleczne, konfitury i dżemy. W środkowej części umieść wędliny i sery, a w dolnej surowe mięso i ryby. Z kolei warzywa i owoce powinny znaleźć się w szufladach. Szczegółowe zasady właściwego przechowywania produktów w lodówce poznasz w artykule: Jak układać jedzenie w lodówce?

Wykorzystuj woreczki i pojemniki

Żywność najlepiej przechowywać w woreczkach próżniowych lub w pojemnikach hermetycznych. Takie opakowania ograniczają dostęp powietrza, a tym samym wydłużają świeżość produktów nawet 2-3-krotnie. Wędliny i sery zakupione w plastikowym opakowaniu, lepiej owinąć w papier lub przełożyć do pudełka wyłożonego papierem, a świeżą bazylię czy oregano trzymać w specjalnych pojemnikach na zioła.

Zamrażaj i pasteryzuj

Nie wyrzucaj jedzenia! Zbyt duże porcje żywności najlepiej od razu zamrozić lub zawekować. To jedne z najlepszych metod przechowywania żywności, które przedłużają trwałość jedzenia. Mrozić możesz mięso, ryby, owoce, warzywa, pieczywo, masło, pierogi, zioła i inne. Z kolei w słoikach mogą znaleźć się przeróżne warzywa w formie kiszonych ogórków, warzywnej sałatki  w zalewie octowej i przecieru pomidorowego. Z owoców możesz przygotować dżemy, konfitury, powidła lub kompot. Możliwości jest wiele!

Słoik na przetwory Sinfonia

Zamiast wyrzucać żywność, przygotuj różnego rodzaju przetwory do słoików.


Sposoby na niemarnowanie żywności, czyli co zrobić z resztek?

Jak oszczędzać żywność? Najlepiej kupować racjonalnie i przygotowywać odpowiednie porcje jedzenia. Warto mieć również pomysł na niewykorzystane resztki z obiadu. Nie trzeba ich od razu wyrzucać, ale wystarczy wykorzystać w kreatywny sposób.

Co można zrobić z resztkami czerstwego chleba?

Nie musisz od razu wyrzucać suchego chleba, ale wykorzystaj go na różne sposoby. Przygotuj z niego bułkę tartą lub małe grzanki do sałatek. Dobrym pomysłem będą również francuskie tosty na śniadanie lub grzanki z tostera. Z czerstwego chleba można przygotować nawet zupę wodzionkę lub zapiekankę chlebową! Więcej pomysłów na suche pieczywo, znajdziesz w artykule: Co można zrobić z czerstwego chleba?

Toster do kanapek Botti Silver Line

Z suchego chleba możesz przygotować grzanki w tosterze, francuskie tosty i inne dania.

Co smacznego można zrobić z resztkami pieczonego mięsa?

Z resztek pieczonego mięsa i skrawek wędlin możesz przygotować pyszną potrawkę. Pokrój mięso, dodaj trochę warzyw, podlej bulionem i duś na wolnym ogniu. W ten sposób wyczarujesz kolejne danie!

Pozostałą po świętach czy obiedzie pieczeń możesz wykorzystać również do przyrządzenia mięsno-warzywnej galarety, pasztetu, pierogów i klusek z mięsnym farszem. Ostudzone resztki mięsa możesz również zamrozić, owinięte folią aluminiową lub przełożone do specjalnych worków do mrożenia.

Co zrobić z gotowanych ziemniaków, które zostały po obiedzie?

Wielki gar ugotowanych ziemniaków, których nie jest w stanie przejeść cała rodzina. Zdarza się i tak! Ale jak nie wyrzucać jedzenia i co smacznego można przygotować? Ugotowane ziemniaki będą świetną bazą do kopytek, klusek śląskich, gnocchi, knedli, kotlecików ziemniaczanych, krokietów i kartaczy, które przygotujesz z pomocą praski do ziemniaków. Jak jeszcze wykorzystać ugotowane ziemniaki? Do przygotowania zapiekanki, sałatki jarzynowej lub kremowej zupy ziemniaczanej.

Praska do ziemniaków Joseph Joseph Scoop

Praska do ziemniaków przyda się do przygotowania kopytek, kotlecików, klusek i innych potraw z gotowanych ziemniaków.

Jak wykorzystać ugotowane warzywa z bulionu?

Podstawą smacznego bulionu jest mięso, ale i warzywa. Bardzo często ugotowana włoszczyzna jest po prostu wyrzucana – w całości lub w części. A to błąd! Takie warzywa z bulionu będą doskonałe do przyrządzenia warzywnego lub warzywno-mięsnego pasztetu, pasty kanapkowej lub sałatki jarzynowej. Możesz również przygotować z nich smaczny farsz do naleśników i krokietów.

Zbyt duża porcja makaronu, ryżu lub kaszy – jak wykorzystać?

Nie marnuj żywności i nie wyrzucaj nawet nadprogramowej porcji makaronu, ryżu lub kaszy. W koszu bardzo często lądują ryże i kasze gotowane w woreczkach, a to dlatego, że nie pokrywają się zapotrzebowaniem domowników. Czasami jeden woreczek to za mało, a dwa to już za dużo! Dlatego lepszym rozwiązaniem będzie kupowanie takich produktów w sypkiej formie. Jeśli już zostanie Ci trochę żywności, wykorzystaj ją jako dodatek do zupy, sałatki lub zapiekanki.

Co zrobić z przejrzałych owoców i warzyw?

Czerniejące banany, dojrzałe jabłka i miękkie truskawki. Co zrobić z różnego typu owoców, które niedługo będą nazbyt dojrzałe? Takie produkty sprawdzą się świetnie jako pożywne smoothie lub koktajle na bazie mleka. Wystarczy zmiksować je za pomocą blendera kuchennego. To samo możesz zrobić z warzywami – z pomidorów przygotujesz przecier pomidorowy, a z warzyw strączkowych kremową zupę.

Blender kuchenny Adler Swissblend

Przejrzałe owoce i warzywa to świetna baza na koktajle i kremowe zupy, które przygotujesz przy pomocy blendera.

Co zrobić z jajek gotowanych na twardo?

Jajka ugotowane na twardo, które pozostały po śniadaniu? Przygotuj z nich kotlety jajeczne i zaserwuj na obiad. A jeśli już masz zaplanowane inne danie obiadowe, zrób pastę jajeczną na kanapki lub tradycyjną sałatkę z majonezem.

 Jak jeszcze wykorzystać resztki?

Resztki obiadowe to świetny materiał na kompost. W składowaniu takich resztek pomoże Ci kompostownik kuchenny. Wrzucaj do niego także obierki z warzyw i owoców, skorupki jajek, fusy po kawie i zużyte torebki herbaty. Kompostownik wyposażony w filtr węglowy nie wydziela niemiłego zapachu, a Ty możesz wykorzystać kompost jak dobry nawóz do roślin. Nie wrzucaj tam jednak resztek mięsa, tłuszczu i nabiału.

Ekologiczny kompostownik kuchenny Typhoon

Jak wykorzystać resztki? Na kompost!

Ocena: 5.0/5. Oddano 3 głosy.
Please wait...