Szakszuka to nic innego jak jajka sadzone z pomidorami i aromatycznymi przyprawami – przygotowane na jednej patelni. Danie kuchni tunezyjskiej można serwować zarówno na pożywne śniadanie, jak i lekki obiad. Szakszuka z jajkiem, pomidorami i cebulą jest zdecydowanie warta wypróbowania. Wszystko przygotowuje się bardzo szybko i prosto. Jak zrobić szakszukę, czyli jajka sadzone na pomidorach? Zapraszam na przepis!

Szakszuka to w dosłownym tłumaczeniu „wielki bałagan”. I nie ma się co dziwić! Danie to pochodzi z kuchni tunezyjskiej i składa się z jajek sadzonych, pomidorów, cebuli i aromatycznych przypraw. Wszystkie składniki przygotowuje się razem na jednej patelni. Całość rzeczywiście może przypominać bałagan, ale w smaku daleko mu do tak negatywnego określenia! Gorące pomidory podane z sadzonym jajkiem można serwować zarówno na bardzo pożywne śniadanie, jak i nieco lżejszy obiad. Przepis na szakszukę jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Dlatego aż żal go nie wypróbować!

Jaka patelnia do szakszuki będzie najlepsza? Najlepiej sprawdzi się solidna patelnia żeliwna, która jest wręcz stworzona do potraw jednogarnkowych, składających się z wielu składników. Wykonana z naturalnych materiałów, nie zmienia smaku potraw. Ponadto, może być używana nawet w piekarniku. Do przygotowania szakszuki sprawdzą się również inne patelnie, najważniejsze, by były to patelnie głębokie. Mogą mieć jeden lub dwa uchwyty. Mogą być stalowe lub pokryte powłoką nieprzywierającą. Jajka sadzone w pomidorach powinny smakować tak samo dobrze!

Szakszuka, czyli jajka sadzone w pomidorach – przepis podstawowy

Category: Obiad, śniadanie

Cuisine: Tunezyjska

Przepis na szakszukę z jajkami i pomidorami - przepis

Przepis na danie kuchni tunezyjskiej - szakszuka z jajkami i pomidorami.

Składniki

  • 4 jajka
  • 5 pomidorów
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • natka pietruszki
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • szczypta ostrej papryki w proszku
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  • Pomidory sparz i obierz ze skórki. Pokrój na mniejsze kawałki
  • Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj, podsmaż na oleju na rozgrzanej patelni.
  • Dodaj pokrojone pomidory oraz przyprawy. Wymieszaj i duś pod przykryciem, na wolnym ogniu, przez 10 minut. Pod koniec zdejmij pokrywkę. Część soku z pomidorów powinna odparować. Posyp posiekaną natką pietruszki.
  • Zrób 4 wgłębienia w sosie (łyżką) i do każdego z nich wbij po jajku.
  • Przykryj patelnię i duś szakszukę jeszcze 5 minut.
https://www.garneczki.pl/blog/szakszuka-przepis-podstawowy/

Jajka sadzone z pomidorami na patelni - przepis

Ocena: 5.0/5. Oddano 1 głos.
Please wait...