Karkówka to danie, które sprawdzi się nie tylko w sezonie grillowym. Bez problemu możemy przyrządzić ją w piekarniku i gwarantuję, że będzie równie smaczna. Kluczem do sukcesu jest odpowiednio długie marynowanie. Zapraszam Was do skorzystania z przepisu na karkówkę z piekarnika w sosie pomidorowym.

To świetne danie na rodzinny obiad. Jego przygotowanie nie jest trudne, lecz nieco czasochłonne – począwszy od całonocnego marynowania przez półtoragodzinne pieczenie. Na szczęście te procesy nie wymagają od nas nieustannego czuwania (chociaż podczas pieczenia trzeba zachować ostrożność). Wiem, że na pewno już nie możecie się doczekać przepisu na karkówkę z piekarnika w sosie pomidorowym, zatem do dzieła!

To może Ci się przydać:

Karkówka z piekarnika w sosie pomidorowym – przepis

Czas gotowania 1 godzina, 50 minut/y

Czas całkowity 1 godzina, 50 minut/y

Category: obiad

Cuisine: polska

Servings: 4-6 porcji

Karkówka z piekarnika w sosie pomidorowym – przepis

Składniki

  • 1 kg karkówki wieprzowej
  • 2 duże cebule
  • Mąka do obtoczenia mięsa
    Sos:
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki octu
  • 2 łyżki cukru
  • Pieprz, sól
    Marynata do karkówki:
  • 0,5 szklanki oleju lub oliwy z oliwek
  • Sok z połówki cytryny
  • 3 łyżki ketchupu
  • 2 łyżeczki czosnku
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego

Sposób przygotowania

  • Przygotuj marynatę do karkówki poprzez wymieszanie wszystkich składników.
  • Umyj i pokrój karkówkę, a następnie wetrzyj w nią marynatę, przykryj szczelnie folią spożywczą i wstaw do lodówki, najlepiej na noc.
  • Zamarynowane mięso obtocz w mące i podsmaż z obu stron na rozgrzanym tłuszczu.
  • Ściągnij karkówkę z patelni i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Na pozostałym tłuszczu podsmaż pokrojoną cebulkę.
  • W garnku wymieszaj wszystkie składniki na sos i zagotuj.
  • Na karkówkę wyłóż cebulę, a następnie polej całość przygotowanym sosem pomidorowym.
  • Piecz w piekarniku pod przykryciem (np. z folii aluminiowej) przez 1,5 godziny w temperaturze 200 stopni.
  • Podawaj z ziemniakami gotowanymi lub pieczonymi i ulubioną surówką.
https://www.garneczki.pl/blog/karkowka-w-sosie-pomidorowym-przepis/
No votes yet.
Please wait...