Do połączenia kapusty i owoców byłam dość sceptycznie nastawiona. Dopóki nie spróbowałam tego. Przedstawiam wam przepis na surówkę z kapusty czerwonej z pomarańczami, do którego z chęcią będziecie wracać.

Kapusta w kuchni polskiej występuje od dawna. Turyści, którzy odwiedzają nasz kraj, często są zszokowani tym, że to warzywo występuje w tak wielu daniach. Niewygórowana cena z pewnością ma tutaj znaczenie. Bigos, surówki, kapusta z grzybami… Palce lizać! Koniec marzeń o tych pysznych potrawach, pora na przepis. ?

Co może Ci się przydać?

Jeśli jesteście fanami kapusty, to polecam Wam także przepis na pieczone gołąbki.
Surówka z kapusty czerwonej z pomarańczami – przepis

Category: surówka

Cuisine: polska

Servings: 2 osoby

Surówka z kapusty czerwonej z pomarańczami

Składniki

  • 250 g kapusty czerwonej
  • 1 pomarańcza
  • Kilka orzechów włoskich
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania

  • Kapustę poszatkuj i wsyp do miski.
  • Wytnij kawałki miąższu spomiędzy błonek pomarańczy.
  • Wyciśnij nad kapustą sok z błonek i pozostałych na nich resztek miąższu – tyle, ile się da.
  • Oliwę i ocet wymieszaj i dolej do kapusty. Dopraw solą i pieprzem.
  • Dodaj kawałki pomarańczy i pokrojone orzechy a następnie wstaw do lodówki, aby smaki się ze sobą połączyły.
https://www.garneczki.pl/blog/surowka-z-kapusty-czerwonej-z-pomaranczami-przepis/
No votes yet.
Please wait...