Jak zrobić dobre gołąbki w kapuście i w sosie pomidorowym? Najlepszy przepis na to danie znają zapewne nasze babcie, ale warto spróbować i swoich sił w tym kulinarnym zadaniu. Poznaj prosty przepis na pieczone, pyszne gołąbki domowe, zawijane w kapuście z mięsem i ryżem, podawane w sosie pomidorowym. Doskonale smakują z ziemniaczkami, ale również jako samodzielne przekąski. Aż ślinka cienkie!

Jeśli mam w domu główkę białej kapusty (zakupioną do przygotowania innej potrawy), nigdy nie mogę oprzeć się pokusie, by z pięknych dużych liści nie zawinąć kilku gołąbków. W mojej zamrażarce zawsze znajdzie się własnoręcznie zmielone mięso, które tylko czeka na odpowiedni moment. Pyszne, domowe gołąbki w sosie pomidorowym serwuję jako danie główne w towarzystwie ziemniaczków posypanych koperkiem lub jako popołudniowe przekąski do zjedzenia z kromką chleba – palce lizać! Przepis na dobre gołąbki w kapuście podpatrzyłam u mojej babci i z chęcią się nim podzielę. Babcia kiedyś danie gotowała, a dzisiaj przygotowuje gołąbki z piekarnika, racząc całą rodzinę wyśmienitymi przysmakami! 🙂

Co może Ci się przydać?

  • Naczynie żaroodporne – czyli brytfanna do zapiekania, na jej dnie wyłóż liście kapusty lub startą włoszczyznę. Ułóż gołąbki i zapiekaj, najpierw pod przykryciem, a później bez pokrywki, by gołąbki się ładnie przypiekły.
  • Tarka kuchenna – do ścierania na dużych oczkach marchewki, pietruszki i selera.
Pieczone gołąbki z mięsem i ryżem w sosie pomidorowym – przepis

Category: Przepisy kulinarne, Przepisy na obiad

Servings: 8-10 gołąbków

Gołąbki pieczone z ryżem i mięsem w sosie pomidorowym - przepis

Składniki

    Gołąbki:
  • Główka kapusty - 8-10 dużych liści
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 1 torebka ryżu
  • 1 bułka pszenna (najlepiej czerstwa)
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g pieczarek (jeśli mamy, ale niekoniecznie)
  • sól
  • pieprz,
  • słodka papryka w proszku,
    Sos:
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka bulionu
  • 2 łyżeczki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka mąki
    Dodatkowo:
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 seler

Sposób przygotowania

    Farsz na gołąbki
  • Z kapusty wykrój głąb, włóż ją do dużego, wysokiego garnka z gotującą wodą. Poczekaj aż zacznie mięknąć i zdejmij 8-10 pierwszych, największych liści z wierzchu.
  • Ryż ugotuj w odsolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu.
  • Czerstwą bułkę namocz w ciepłej wodzie.
  • Mięso mielone włóż do miski, dodaj ugotowany ryż, odsączoną bułkę, startą na tarce cebulę i czosnek. Dopraw solą, pieprzem i słodką papryką w proszku. Wbij jajko i mieszkaj do połączenia składników.
  • Do masy mięsnej możesz dodać drobno posiekane pieczarki, ale nie jest to konieczne.
    Zawijanie gołąbków
  • Lekko ostudzone liście, które nabrały miękkości i elastyczności, delikatnie rozbij tłuczkiem. Nakładaj masę mięsno-ryżową i porządnie zawijaj.
    Sos pomidorowy
  • Bulion przelej do rondelka, dodaj koncentrat pomidorowy, mieszaj do rozpuszczenia. Do szklanki nalej trochę zimnej wody, dodaj mąkę, wymieszaj i przelej do garnka z bulionem. Mieszaj, aż sos się zagęści.
    Pieczenie gołąbków
  • Marchewkę, pietruszkę i seler obierz, umyj i zetrzyj na tarce.
  • Przygotuj naczynie żaroodporne, na dnie ułóż część startych warzyw, następnie zawinięte gołąbki oraz kolejną warstwę startych warzyw. Zalej przygotowanym sosem. Nałóż pokrywkę.
  • Piekarnik nagrzej do 180°C i wstaw naczynie z gołąbkami.
  • Po godzinie pieczenia, wyjmij gołąbki z piekarnika i dodaj śmietany w miejscu, w którym widoczny jest sos, zamieszaj. Tym razem nie przykrywaj naczynia. Piecz do miękkości, ok. 30 minut.
https://www.garneczki.pl/blog/pieczone-golabki-przepis/
Pieczone gołąbki zawijane w kapuście - przepis

Jeśli chcesz mieć pewność, że Twoje gołąbki się nie rozpadną, możesz owinąć je zwykłą nitką. Pamiętaj o jej rozwiązaniu przed podaniem gołąbka!

Ocena: 4.6/5.
Please wait...