Makaron z czarnymi i zielonymi oliwkami, z dodatkiem suszonych pomidorów, a w dodatku posypany parmezanem – to dobra alternatywa dla klasycznego spaghetti. Nie ma tu mięsa, są za to mocne w smaku dodatki, które przeniosą Cię do słonecznej Italii. Takie oszukane spaghetti bolognese z oliwkami jest świetnym pomysłem na bezmięsny obiad. Danie przygotowuje się naprawdę szybko i sprawnie. Poznaj przepis na makaron z oliwkami we włoskim stylu!

Makaron z kolorowymi oliwkami i suszonymi pomidorami jest z pewnością daniem bardzo aromatycznym. Dodatkowo posypany parmezanem zapewnia prawdziwą eksplozję włoskich smaków! Jak raz zasmakujesz, z lubością będziesz do niego wracać. Wiem, co mówię. 🙂 Zapraszam na przepis na szybkie i proste spaghetti z oliwkami. Pycha!

Co przyda Ci się do przygotowania makaronu z oliwkami?

  • garnek do makaronu spaghetti – wysoki, zazwyczaj posiada koszyk, który umożliwia szybkie wyjęcie i odcedzenie ugotowanego makaronu z wody. Koniec z łamaniem długich nitek spaghetti!
  • drylownica do oliwek – służy również do drylowania wiśni, za jej pomocą szybko usuniesz pestki z oliwek (jeśli zakupiłeś oliwki z pestkami).
  • tarka do parmezanu – płaska, poręczna tarka z uchwytem. Idealna do tarkowania parmezanu tuż nad nałożonym na talerz daniem.
Makaron spaghetti z oliwkami i suszonymi pomidorami – przepis

Category: Obiad

Cuisine: Włoska

Servings: 2 porcje

Makaron spaghetti z oliwkami i suszonymi pomidorami - przepis

Przepis na makaron spaghetti z czarnymi i zielonymi oliwkami, suszonymi pomidorami i tartym parmezanem - eksplozja włoskich smaków!

Składniki

  • 200 g makaronu spaghetti
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • garść zielonych oliwek (bez pestek)
  • garść czarnych oliwek (bez pestek)
  • pół szklanki suszonych pomidorów
  • tarty parmezan do posypania
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebulka
  • płaska łyżeczka cukru
  • 4 łyżki oliwy z oliwek (specjalnej do smażenia)
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  • Makaron spaghetti ugotuj al dente w osolonej wodzie. Najlepiej sprawdzi się tu wysoki garnek do makaronu.
  • Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek do smażenia, podsmaż posiekaną cebulę i czosnek.
  • Oliwki odcedź, przekrój na pół, pomidory suszonej posiekaj. Dodaj na patelnię, podsmażaj przez chwilę.
  • Na patelnię wlej passatę pomidorową, dodaj płaską łyżeczkę cukru, posól i popierz do smaku. Gotuj przez chwilę na wolnym ogniu.
  • Makaron spaghetti nałóż na głębokie talerze, polej przygotowanym sosem i posyp startym parmezanem. Ser zetrzyj na tarce do parmezanu tuż przed podaniem.

Notatki

Spaghetti możesz podawać w towarzystwie świeżej lub lekko podpieczonej bagietki - koniecznie z oliwą czosnkową lub bazyliową!

https://www.garneczki.pl/blog/spaghetti-z-oliwkami-przepis/
Ocena: 4.0/5. Oddano 4 głosy.
Please wait...