Łosoś pieczony w piekarniku jest na pewno o niebo zdrowszy od tego smażonego na patelni. Pieczenie nie wymaga takich ilości tłuszczu, jakie wchłania ryba podczas smażenia. Sok z cytryny, koperek i inne przyprawy nadają daniu ciekawy smak. Jak upiec łososia w piekarniku, by był soczysty, kruchy i smaczny? Zobacz banalnie prosty przepis na łososia z piekarnika, pieczonego w folii z koperkiem i podanego z domowym sosem z mirabelek. Mniam!

Ryby z pewnością powinny zajmować ważne miejsce w naszej diecie. Bohater dzisiejszego przepisu – łosoś – jest źródłem pełnowartościowego białka, a także wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, a w tym kwasów omega-3. Łosoś, choć kaloryczny, dostarcza sporo witaminy D oraz innych witamin. Warto zatem włączyć go do swojej codziennej diety. Zacznij od prostego przepisu na łososia pieczonego w folii w piekarniku – skropionego sokiem z cytryny i posypanego koperkiem. Banalne, ale smakowite danie. Polecam serwować z domowej roboty sosem z czerwonych mirabelek. Bajka! Jak zrobić łososia w piekarniku i własny sos mirabelkowy? Poniżej instrukcja.

Co będzie Ci potrzebne do przygotowania łososia w piekarniku?

Łosoś pieczony w folii z koperkiem i cytryną - przepis

Category: Obiad

Cuisine: Polska

Ilość: 3 porcje

Łosoś pieczony w folii w piekarniku - przepis

Przepis na łososia pieczonego w folii z koperkiem - w piekarniku. Najlepiej smakuje z domowej roboty sosem mirabelkowym.

Składniki

    Łosoś
  • 3 kawałki łososia
  • 3 płaskie łyżeczki masła
  • koperek suszony lub świeży
  • cytryna
  • 1 cebula
  • sól i pieprz
    Sos z mirabelek
  • 15 czerwonych mirabelek
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • 150 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1 łyżka masła
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania

    Łosoś pieczony w folii
  • Każdy kawałek łososia natrzyj solą i pieprzem z obu stron (jeśli łosoś ma skórę, dopraw tylko z jednej, nie musisz odkrajać skóry, bo z łatwością odejdzie od ryby po upieczeniu). Skrop sokiem z wyciśniętej cytryny. Ułóż rybę w większym naczyniu.
  • Cebulę obierz i posiekaj. Nakryj łososia warstwą cebuli i wstaw do lodówki na 2 godziny.
  • Z folii aluminiowej oderwij 3 kawałki. Wyjmij rybę z lodówki, każdą ułóż na kawałku folii, nałóż po łyżeczce masła i posyp koperkiem. Połóż po 2 plasterki cytryny. Folię zawiń.
  • Paczuszki z łososiem układaj na blaszce wyłożonej pergaminem
  • Piekarnik rozgrzej do 180°C, wstaw blaszkę, piecz 30 minut, pod koniec pieczenia lekko rozchyl folię, by łosoś się przyrumienił.
  • Gotowego łososia podawaj z sosem z mirabelek.
    Sos z mirabelek
  • Mirabelki wydryluj, pokrój na 4 części. Masło podgrzej na patelni. Dorzuć owoce, smaż chwilę aż zmiękną. Dodaj żurawinę i smaż jeszcze ok. 5 minut.
https://www.garneczki.pl/blog/losos-pieczony-w-folii-przepis/
Łosoś pieczony z koperkiem

Kawałki łososia posypane suszonym koperkiem. Możesz użyć również świeżego.

Sos z czerwonych mirabelek

Upieczonego łososia serwuj z domowym sosem z czerwonych mirabelek.

No votes yet.
Please wait...