Idealnie zrobiona wątróbka smażona jest pyszna w smaku i ma wiele wartości odżywczych. To wspaniały pomysł na szybki obiad. Warto jednak pamiętać o kilku zasadach, aby była miękka i delikatna.

Co warto wiedzieć i jak zrobić soczystą wątróbkę drobiową?

  1. Na początku pokrojoną wątróbkę zalej mlekiem na min. godzinę.
  2. Smażona wątróbka drobiowa świetnie komponuje się z cebulą i jabłkiem. Pokrój je w małą kostkę.
  3. Wybierz naczynie z powłoką nieprzywierającą, którą mają na przykład patelnie Zwilling.
  4. Kolejno rozgrzej dużą ilość tłuszczu i podsmaż dodatki.
  5.  Pamiętaj, aby dopiero po usmażeniu wątróbkę doprawić solą i nie nakłuwać jej widelcem. Dzięki temu będzie miękka. 
  6. Dorzuć osuszoną z mleka wątróbkę na patelnię.
  7. Opcjonalnie możesz doprawić wątróbkę w czasie smażenia pieprzem i majerankiem.
  8. Podawaj usmażoną wątróbkę drobiową z chlebem lub ziemniakami w formie puree.
No votes yet.
Please wait...