Zagraniczne wyjazdy bardzo poszerzają nasze horyzonty, dlaczego nie miałyby poszerzyć również naszego codziennego menu? Dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na turecką sałatkę kisir, czyli kuskus z warzywami. Sprawdźcie.

W Turcji kisir podaje się jako przystawkę, ale myślę, że sprawdzi się idealnie na przykład jako lunch do pracy. Jest bardzo zdrowa i wartościowa. Kuskus jest produktem dość nietypowym, gdyż łączy w sobie cechy kaszy i makaronu. Jest lekkostrawny, dlatego nadaje się dla osób starszych, dzieci, czy osób cierpiących na problemy z wrażliwym przewodem pokarmowym. Jesteście gotowi na małe kulinarne urozmaicenie? Skorzystajcie z dzisiejszego przepisu.

Co może Ci się przydać?

Sałatka turecka KISIR, czyli kuskus z warzywami – przepis

Category: sałatka

Cuisine: turecka

Servings: 2 osoby

Sałatka turecka KISIR, czyli kuskus z warzywami – przepis

Składniki

  • 1 szklanka kuskusu
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1 ogórek zielony
  • 1 pomidor
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • Natka pietruszki, szczypiorek
  • Przyprawy: sól, pieprz, chilli
  • 2 łyżki oliwy
  • Sok z połowy cytryny

Sposób przygotowania

  • Kuskus zalej wrzątkiem, dodaj przecier pomidorowy, przykryj i odstaw na około pół godziny.
  • Posiekaj szczypiorek i natkę pietruszki, pokrój ogórka i pomidora.
  • Dodaj je do kuskusu, następnie przypraw, dolej oliwę i sok z cytryny i całość dokładnie wymieszaj.

Notatki

Możesz użyć oliwek do udekorowania sałatki.

https://www.garneczki.pl/blog/salatka-turecka-kisir-czyli-kuskus-z-warzywami-przepis/
Ocena: 1.5/5. Oddano 2 głosy.
Please wait...