Jak zrobić zupę ogórkową, która będzie smaczna i sycąca? Najlepiej na żeberkach i z ziemniakami! Dla mnie zupa ogórkowa najlepiej smakuje na żeberkach, ale możesz przygotować ją również na mięsie z kurczaka. Ile ludzi, tyle przepisów… Ja dzisiaj serwuję prosty przepis na klasyczną zupę ogórkową, której podstawą jest mięso, włoszczyzna, ziemniaki i oczywiście ogórki kiszone. Całości dopełniają aromatyczne przyprawy i porcja śmietany.

Domowa zupa ogórkowa przygotowana na żeberkach to danie znane w większości polskich domów. Oczywiście najlepszą ogórkową gotują nasze mamy i babcie, ale warto spróbować własnych sił w kuchni i przygotować tradycyjną zupkę, której bazą są ogórki kiszone i inne warzywa. Ogórkowa zupa, taka ze sporą ilością składników, sprawdzi się jako samodzielnie danie obiadowe, a taka z mniejszą ilością dodatków – będzie dobra na pierwsze danie. Jak ugotować pyszną zupę ogórkową, by była dostatecznie kwaśna i aromatyczna? Zapraszam na przepis.

Co będzie Ci potrzebne?

  • duży garnek – do gotowania zup dla całej rodziny będzie jak znalazł!
  • tarka kuchenna – by zetrzeć na niej ogórki kiszone, ale również marchewkę czy pietruszkę.
  • głęboki talerz lub miseczka – do serwowania zupy ogórkowej na codzienny obiad w rodzinnym gronie możesz wykorzystać miseczkę, na przyjęciach najlepiej podać ją na głębokim talerzu.

Domowa zupa ogórkowa z ziemniakami – prosty przepis

Category: Obiad, zupy

Cuisine: Polska

Servings: 8 talerzy zupy

Zupa ogórkowa na żeberkach - przepis

Przepis na domową zupę ogórkową na żeberkach - pycha!

Składniki

  • Składniki:
  • 500 g żeberek wieprzowych
  • włoszczyzna (2 marchewki, 2 pietruszki, kawałek pora i selera)
  • 5 średnich ziemniaki
  • 9-10 średnich ogórków kiszonych
  • 1 łyżka soli
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziarenek pieprzu
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 szklanka wody od ogórków
  • pół szklanki śmietanki do zup
  • koperek

Sposób przygotowania

  • Żeberka opłucz pod zimną wodą, włóż do garnka i zalej zimną wodą (ok. 2,5 l). Zagotuj, dokładnie zbierz szumowiny z powierzchni wywaru, najlepiej za pomocą szumówki.
  • Zmniejsz ogień i dodaj łyżkę soli. Gotuj pod przykryciem, na wolnym ogniu, tak by wywar lekko pyrkotał.
  • Po 1 godzinie dodaj liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Gotuj dalej 30 minut.
  • Wyjmij mięso i odłóż na bok.
  • Włoszczyznę obierz i umyj. Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Pietruszkę i pora pokrój w talarki, seler podziel na mniejsze części. Dla lepszego smaku możesz podsmażyć pokrojoną włoszczyznę na łyżce masła. Dorzuć do wywaru i gotuj na małym ogniu przez 1 – 1,5 h.
  • Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Ogórki kiszone zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Po 1,5 h łącznego gotowania wywaru dodaj ziemniaki, gotuj 10 minut, a następnie dorzuć starte ogórki kiszone.
  • Dla smaku możesz dodać szklankę zalewy z ogórków kiszonych – najpierw sprawdź, czy zupa jest już wystarczająco słona i kwaśna. Gotuj do miękkości ogórków.
  • Na samym końcu zabiel zupę śmietaną. Możesz dodać także kawałki mięsa obrane z żeberek oraz posiekany koperek. Mmmm, pycha!

Notatki

Zupę ogórkową możesz przygotować również na porcji rosołowej i ćwiartkach kurczaka, ale to właśnie ta gotowana na żeberkach smakuje najlepiej. 🙂

https://www.garneczki.pl/blog/zupa-ogorkowa-przepis/

Jeśli jesteś amatorem zupy ogórkowej, możesz zawczasu przygotować domowe ogórki kiszone. Kiedy najdzie Cię ochota na domową ogórkową, po prostu sięgniesz po słoik z ogórkami i zaczniesz działać. Przepis na domowe kiszonki tutaj: Jak dobrze zakisić ogórki?

Domowa zupa ogórkowa - jak zrobić?

Ocena: 3.8/5.
Please wait...