Tofucznica to wegańska wersja jajecznicy, podstawą której jest tofu oraz aromatyczne przyprawy. To bardzo szybkie, sycące śniadanie, nie tylko dla wegan! Zobacz nasz przepis na tofucznicę z pomidorami i szczypiorkiem.

Znam takich, którzy się nabrali i pomylili tofucznicę z jajkami. Ten efekt można uzyskać dzięki fantastycznym przyprawom, których głęboki aromat mocno przypomina żółtko jajka. To tylko dowodzi temu, że niezastąpiony smak i zapach jajecznicy na śniadanie można odtworzyć nawet, gdy jesteś uczulony na jajka lub świadomie zrezygnowałeś z ich spożywania. Mam nadzieję, że moja tofucznica przypadnie Ci do gustu 😉

Tofucznica z kurkami, pomidorem i szczypiorkiem – przepis na wegańską “jajecznicę”

Category: Śniadania

Cuisine: Europejska

Servings: dla 1 osoby

Tofucznica

Pyszna, aromatyczna tofucznica na śniadanie jest gwarancją udanego dnia!

Składniki

  • 1/3 kostki tofu
  • pół cebuli
  • 3 duże kurki
  • pół pomidora
  • szczypiorek
  • łyżka płatków drożdżowych
  • szczypta czarnej soli kala namak
  • pieprz
  • kurkuma
  • 1/3 szklanki wody
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  • Na patelni rozgrzej olej i dodaj cebulkę pokrojoną w drobną kostkę.
  • Następnie pokrusz w palcach tofu na drobniutkie kawałki. Podsmażaj do lekkiego zarumienienia.
  • W tym czasie pokrój kurki i smaż je jeszcze chwilę na dużym ogniu.
  • Gdy składniki uzyskają złotobrązowy kolor, dolej odrobinę wody- dzięki temu tofucznica nie będzie zbyt sucha. Jeżeli woda szybko odparuje, dolej jeszcze trochę.
  • Najważniejsza w przepisie jest czarna sól kala namak, która dzięki intensywnemu zapachowi siarki nadaje tofucznicy jajeczny aromat. Dodaj jej sporą szczyptę.
  • Na koniec wrzuć na patelnię łyżkę płatków drożdżowych i pokrojonego w drobną kostkę pomidora, oraz odrobinę kurkumy, która nada potrawie piękny, żółty kolor.
  • Opcjonalnie możesz dorzucić też wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Posyp zielonym szczypiorkiem. Gotowe!
https://www.garneczki.pl/blog/tofucznica-przepis/
Ocena: 5.0/5. Oddano 3 głosy.
Please wait...