Ryż z warzywami w wersji wege to danie, które doskonale nadaje się na lekki obiad. Jak zrobić taki przysmak? W bardzo łatwy i prosty sposób. Poznaj przepis na ryż z różnymi warzywami – kolorową papryką, marchewką, porem i kalafiorem. Potrawa zachwyca wyjątkowym smakiem w swojej prostocie składników i wykonania.

Ryż z warzywami to danie, które jest niezwykle proste w przygotowaniu. Można je modyfikować według własnego gustu kulinarnego, wymieniając warzywa na takie, które naprawdę lubimy. Z łatwością też możemy to danie urozmaicać, dodając za każdym razem innych, najlepiej sezonowych, warzyw, dzięki czemu nigdy nam się nie znudzi. Eksperymentować można też z przyprawami, które z pewnością podkręcą nieco smak tego dania.

Ryż z warzywami – przepis wege

Category: Obiad

Cuisine: Wegańska

Servings: 2 porcje

Ryż z warzywami wege - przepis fit

Smaczny i prosty ryż z warzywami w wersji wege - poznaj przepis!

 

Autorką przepisu i zdjęć jest Iwona Szulgo z bloga mojapasjazycie.pl

Składniki

  • 1 torebka ryżu
  • 1 marchewka
  • ¼ czerwonej papryki
  • ¼ żółtej papryki
  • 10 cm pora
  • ¼ kalafiora
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz czarny
  • ulubione zioła

Sposób przygotowania

  • Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Wszystkie warzywa dokładnie umyj. Marchewkę i pora pokrój w plastry, paprykę w paski, kalafiora rozdziel na małe różyczki.
  • W garnku rozgrzej olej i wrzuć pora. Podsmaż kilka minut i dorzuć marchewkę oraz paprykę. Dodaj przyprawy, dolej odrobinę wody i duś do czasu, aż warzywa delikatnie zmiękną.
  • Dorzuć kalafiora i gotuj jeszcze kilka minut aż będzie miękki.
  • Do ugotowanych warzyw dodaj ryż i wymieszaj.
https://www.garneczki.pl/blog/ryz-z-warzywami-wege-przepis/

Przepis na ryż z warzywami wegeKolorowe warzywa krojone ostrym nożem szefa kuchni Tescoma na praktycznej, dębowej desce do krojenia Practic.

Prosty ryż z warzywami wege na obiadDanie zaserwowane na talerzu z kompletu naczyń Bormioli Rocco Toledo.

Ocena: 4.7/5.
Please wait...