Prosty przepis na ślimaczki z ciasta francuskiego z dojrzewającą szynką kindziuk, żółtym serem i natką pietruszki. Takie zawijaski są doskonałe jako przekąski na różnego rodzaju przyjęcia i imprezy. Dobrze smakują jako samodzielne danie, a także w towarzystwie sosów – czosnkowego czy koperkowego. Roladki z ciasta francuskiego  możesz przygotować również z innymi dodatkami – z inną szynką, serem feta czy szpinakiem.

Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką kindziuk to przepis na to, jak ożenić najbardziej flagowy przysmak kuchni litewskiej z przybyłym do nas z Francji pysznym kruchym ciastem! Dla mnie takie połączenie to poezja… I dla moich gości również! Ostatnio bardzo często przygotowuję takie zawijaski z ciasta francuskiego z szynką i serem, a moi znajomi są testerami każdej wariacji na temat tego przepisu. Mając gotowe ciasto, ślimaki przygotowuje się naprawdę szybko i prosto. Chodźcie się przekonać!

Gotowe ślimaczki serwuję na stół w porcelanowej misce kwadratowej, która sprawia, że nawet proste danie zostanie podane w eleganckim stylu.

Przepis na ślimaki z ciasta francuskiego z szynką kindziuk i serem

Category: Przekąski

Cuisine: Francuska

Przepis na ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem

Przepis na zawijaski z ciasta francuskiego z szynką kindziuk, żółtym serem i natką pietruszki - szybkie i smaczne!

Składniki

  • gotowe ciasto francuskie
  • 10 plasterków kindziuka (może być też inna szynka)
  • 3/4 szklanki startego żółtego sera
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki ostrego ketchupu
    Dodatkowo
  • 1 jajko

Sposób przygotowania

  • Wyjmij ciasto francuskie z lodówki, rozłóż na macie silikonowej i lekko rozwałkuj. Posmaruj ciasto ketchupem i posyp startym żółtym serem.
  • Plasterki szynki pokrój w kosteczkę i rozłóż na warstwie sera.
  • Natkę pietruszki umyj, posiekaj specjalnym siekaczem do ziół lub nożyczkami i przełóż na płat ciasta.
  • Rozkładając składniki, pamiętaj by zostawić więcej odstępu przy jednym z dłuższych brzegów.
  • Ciasto francuskie zacznij ciasno zwijać od najdłuższego boku, aż do samego końca. Roladę zawiń w papier aluminiowy i włóż do schłodzenia do lodówki. Po wyjęciu z lodówki pokrój walec na mniejsze roladki.
  • Na blaszce do pieczenia rozłóż pergamin, wyłóż na niego utworzone ślimaczki. W miseczce roztrzep jajko i posmaruj nim wierzch oraz brzegi zawijasków, najlepiej za pomocą pędzelka silikonowego.
  • Piekarnik nagrzej do 200°C, włóż do niego blachę ze ślimakami i piecz 15 minut.

Notatki

Roladki z ciasta francuskiego możesz podać w towarzystwie domowej roboty sosów - czosnkowego czy koperkowego.

https://www.garneczki.pl/blog/slimaki-z-ciasta-francuskiego-z-szynka/

Możesz pokusić się także o przygotowanie domowego ciasta francuskiego! Choć to wieloetapowe zadanie, to może jednak warto spróbować? Instrukcja krok po kroku tutaj: Jak zrobić domowe ciasto francuskie?

Zawijaski z ciasta francuskiego z szynką kindziuk, serem i pietruszką

Ocena: 5.0/5. Oddano 2 głosy.
Please wait...