Ryż z warzywami w wersji wege to danie, które doskonale nadaje się na lekki obiad. Jak zrobić taki przysmak? W bardzo łatwy i prosty sposób. Poznaj przepis na ryż z różnymi warzywami – kolorową papryką, marchewką, porem i kalafiorem. Potrawa zachwyca wyjątkowym smakiem w swojej prostocie składników i wykonania.
Ryż z warzywami to danie, które jest niezwykle proste w przygotowaniu. Można je modyfikować według własnego gustu kulinarnego, wymieniając warzywa na takie, które naprawdę lubimy. Z łatwością też możemy to danie urozmaicać, dodając za każdym razem innych, najlepiej sezonowych, warzyw, dzięki czemu nigdy nam się nie znudzi. Eksperymentować można też z przyprawami, które z pewnością podkręcą nieco smak tego dania.
 Reklama 
  
Ryż z warzywami – przepis wege
 Smaczny i prosty ryż z warzywami w wersji wege - poznaj przepis!
 
Autorką przepisu i zdjęć jest Iwona Szulgo z bloga mojapasjazycie.pl
Autorką przepisu i zdjęć jest Iwona Szulgo z bloga mojapasjazycie.pl
 Persons
2
Składniki
- 1 torebka ryżu
- 1 marchewka
- ¼ czerwonej papryki
- ¼ żółtej papryki
- 10 cm pora
- ¼ kalafiora
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz czarny
- ulubione zioła
Sposób przygotowania
- Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Wszystkie warzywa dokładnie umyj. Marchewkę i pora pokrój w plastry, paprykę w paski, kalafiora rozdziel na małe różyczki.
- W garnku rozgrzej olej i wrzuć pora. Podsmaż kilka minut i dorzuć marchewkę oraz paprykę. Dodaj przyprawy, dolej odrobinę wody i duś do czasu, aż warzywa delikatnie zmiękną.
- Dorzuć kalafiora i gotuj jeszcze kilka minut aż będzie miękki.
- Do ugotowanych warzyw dodaj ryż i wymieszaj.
 Kolorowe warzywa krojone ostrym nożem szefa kuchni Tescoma na praktycznej, drewnianej desce do krojenia Practic.
  Kolorowe warzywa krojone ostrym nożem szefa kuchni Tescoma na praktycznej, drewnianej desce do krojenia Practic.
 
 Danie zaserwowane na talerzu z kompletu naczyń Bormioli Rocco.
  Danie zaserwowane na talerzu z kompletu naczyń Bormioli Rocco.
 



 
  
 