W jaki sposób zrobić nalewki w domowym zaciszu? Wystarczy odpowiedni surowiec (owoce lub zioła), alkohol, cukier i czas! Podsuwamy praktyczne porady, które sprawią, że domowa produkcja nalewek nie będzie miała przed Tobą żadnych tajemnic!

Domowe nalewki można przygotować z owoców, ziół, kwiatów, korzeni lub z połączenia różnego rodzaju składników. Wybrane składniki zalewa się alkoholem, by wydobyć z nich smak i aromat. Proces ten nazywa się maceracją. Taka domowa nalewka może być dodatkowo dosłodzona miodem lub syropem cukrowym. Owocowe czy ziołowe nalewki domowe zachwycają nie tylko smakiem, ale wykazują także właściwości zdrowotne.

Krótka historia domowych nalewek

Za ojca nalewki (z wina i miodu) uważa się Hipokratesa. Z kolei do Polski pyszne nalewki przywędrowały wraz z Henrykiem Walezym w II połowie XVI wieku. Dotychczas głównym trunkiem Polaków było piwo oraz miody. Nalewki szybko zyskały popularność w szlacheckich domach, gdzie popijano je dla regeneracji sił. Ceniono je za smak, ale i za zdrowotne właściwości.

Rodzaje nalewek ze względu na składniki:
  • owocowe (wiśniówka, malinówka, jeżynówka, pigwówka)

  • ziołowe (nalewka miętowa)

  • korzenne (imbirówka, anyżówka)

  • miodowe (nalewka miodowa, krupnik)

  • mieszane (kukułka, lipówka)

Z czego można zrobić domową nalewkę?

Owoce na nalewki Zioła i przyprawy korzenne
truskawki, poziomki, maliny, wiśnie, jagody, czerwona i czarna porzeczka, morele, jeżyny, gruszki, brzoskwinie, śliwki, czarny bez, aronia, żurawina, pigwa, cytryny, pomarańcze, mandarynki, dzika róża pokrzywa, czosnek, chrzan, dziewanna, dziurawiec

Jak zrobić nalewkę domowej roboty – poradnik:

1. Owoce na nalewki – wybierz świeże i dojrzałe

Podstawą udanej nalewki są oczywiście dobrze dobrane składniki. Owoce powinny być świeże, dojrzałe i aromatyczne – dzięki temu trunek zyska doskonały smak. Najlepiej wybrać takie, na które jest akurat sezon i które dojrzewają w sadach.

Słój na nalewki szklany

Dojrzałe i wydrylowane owoce umieść w dużym słoju.

2. Nalewki ziołowe – dobrej jakości zioła i przyprawy

Składniki na ziołowe nalewki również muszą cechować się dobrą jakością. Najlepiej zakupić je u zaufanego zielarza lub samodzielnie zebrać. Zioła nie mogą być zwietrzałe. W przypadku przypraw korzennych, wybierz te w postaci stałej, niezmielonej. W takiej formie będzie dużo łatwiej je przefiltrować.

3. Jak robić dobre nalewki? Wydryluj owoce

Zanim zalejesz owoce alkoholem, musisz je najpierw pozbawić pestek. W pestkach zawarty jest cyjanowodór, który powoduje bóle głowy i nudności, dlatego należy się go wystrzegać. Szczególnie dużo jest go w pestkach wiśni, a mniej w moreli i brzoskwini. Zatem jeśli przygotowujesz wiśniową nalewkę zaopatrz się w drylownicę, dzięki której szybko pozbędziesz się pestek z wiśni, czereśni, a nawet oliwek. Drylownica uchroni również przed barwiącym ubrania sokiem.

Drylownica do wiśni Cherry

Drylownica szybko pomoże Ci pozbyć się pestek z wiśni, czereśni i oliwek.

4. Wystrzegaj się zbyt mocnego alkoholu

Zalanie owoców i ziół alkoholem wydobywa i konserwuje zawarte w nich cenne składniki, ale spirytus nie może być zbyt mocny. W innym razie rośliny nie oddadzą swoich aromatów i właściwości, a sama nalewka stanie się nijaka w smaku. Zalewaj składniki spirytusem 70% (spirytus 95%+wódka 40%) tak, by były całkowicie zakryte płynem.

Warto pamiętać również o zasadzie, że im bardziej soczyste owoce, tym mocniejszy może być alkohol, którego użyjemy do procesu maceracji.

5. Sposoby produkcji nalewki własnej roboty

Ogólnie możemy wyróżnić 3 podstawowe sposoby produkcji domowych nalewek:

  • Zalanie owoców, ziół lub innych surowców alkoholem. Zlanie powstałego nalewu i zasypanie składników cukrem. Uzyskany syrop należy połączyć z nalewem. Jest to najczęściej stosowana metoda.
  • Zasypanie owoców cukrem, zlanie powstałego syropu i zalanie składników alkoholem. Uzyskany nalew należy połączyć z syropem.
  • Owoce zasypujemy cukrem i zalewamy alkoholem jednocześnie. Niezbędne jest regularne potrząsanie naczynia ze składnikami.

6. Nalewki domowej roboty – maceracja

Niezwykle ważnym etapem w produkcji domowej nalewki jest maceracja. Proces ten polega na zmiękczaniu i ekstrakcji owoców lub ziół poprzez zalanie ich alkoholem. Uzyskany w ten sposób produkt nazywany jest NALEWEM.

W czym najlepiej zrobić domową nalewkę? Owoce, zioła czy inne surowce najlepiej wrzucić do dużego, szklanego słoja na nalewki, który pomieści wszystkie potrzebne składniki. Maceracja składników na nalewki musi przebiegać w szczelnie zamkniętym naczyniu, wypełnionym minimum do 2/3 jego pojemności.

Słój na nalewki Bormioli Rocco

Szklany, pojemny słój będzie doskonały na etapie maceracji.

Pamiętaj, że proces maceracji w przypadku nalewek owocowych potrzebuje ciepłego i słonecznego miejsca! Dzięki temu z owoców wydobędą się ich naturalne aromaty. Z kolei niektóre nalewki ziołowe będą wymagać chłodniejszego i ciemniejszego pomieszczenia.

Jak długo trwa proces maceracji? Wszystko zależy od wybranych składników, mocy alkoholu oraz wybranej metody produkcji. Może trwać od kilku dni do nawet kilku miesięcy (ok. 3 miesiące)!

Po upływie określonego czasu, zlej gotowy nalew do osobnego naczynia, filtrując go przez jałową gazę lub płótno, by usunąć drobne zanieczyszczenia.

7. Uzyskiwanie syropu w domowej produkcji nalewek

Po zakończeniu procesu maceracji (czyli dojrzewaniu owoców w alkoholu), zlej powstały w ten sposób nalew, pozostawiając owoce w naczyniu. Zasyp składniki cukrem (lub syropem cukrowym czy miodem), by sporządzić syrop. Ustaw naczynie z owocami i cukrem w ciepłym miejscu i potrząsaj słojem co parę dni, by przyspieszyć proces. Cukier musi całkowicie się rozpuścić, co następuje zazwyczaj w ciągu 2-3 tygodni. Tak powstały syrop przelej do innego naczynia.

8. Nalewka – jak zrobić klarowną?

Uzyskany syrop musisz połączyć z wcześniej już zlanym nalewem. W wyniku połączenia nalewu z syropem powstaje NALEWKA. Przelej nalewkę do szczelnego naczynia i odstaw do klarowania w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu. W czasie klarowania, wszelkie zmętnienia powinny opaść na dno naczynia. Uzyskany w ten sposób klarowny płyn należy ostrożnie zlać do osobnego naczynia. Przefiltruj nalewkę przez lejek kuchenny wyłożony gazą, płótnem, bibułką filtracyjną lub filtrem do kawy.

Przelej trunek do mniejszych lub większych butelek na nalewki i zatkaj je korkiem. Teraz przelana do nich nalewka będzie leżakować.

9. Nalewki domowe i ich maturacja

Przefiltrowana nalewka musi jeszcze dojrzeć. Proces maturacji polega na leżakowaniu nalewki, w czasie którego jej smak harmonizuje się i staje się pełniejszy. Na czas maturacji nalewkę należy przenieść do chłodnego i ciemnego miejsca. Nasz domowy wyrób będzie czuł się doskonale w piwnicy czy spiżarce bez dostępu światła.

10. Jak powinny wyglądać domowe nalewki?

Idealna nalewka powinna być aromatyczna, ale również zachwycać swoją przejrzystością. Odpowiednia barwa od razu zachęca do skosztowania wyrobu. Opatrz butelkę z domową nalewką specjalnymi etykietami na słoiki i butelki, by bez problemu rozpoznać z czego i kiedy została wyprodukowana.

Etykiety na słoiki Kitchen Craft

11. Jak podawać domowe nalewki?

Słodkie nalewki własnej roboty powinny być serwowane w temperaturze pokojowej, z kolei te wytrawne podawaj schłodzone do 5-10°C. Jeśli w czasie kolacji w większym gronie, planujesz zaserwować więcej niż jeden rodzaj nalewki, przygotuj osobne kieliszki, a na stole ustaw dzbanek z wodą, by goście mogli przepłukać kubki smakowe przed skosztowaniem kolejnego smaku nalewki.

Samą nalewkę powinniśmy przelać do eleganckiej karafki i dopiero z niej przelewać trunek do kieliszków. A jak dobrać kieliszki do nalewek? Na pewno nie powinny być takie same jak do wina czy do wódki. Nalewki podawaj w malutkich kieliszkach na wysokiej nóżce, do 50 ml pojemności. Wyjątkiem od tej reguły jest gęsty ajerkoniak oraz krupnik, który serwuje się w szerokich kieliszkach do koniaku.

Karafka szklana no nalewek Senso

Kieliszki do koniaku o szerokiej czasy nadają się do serwowania gęstego ajerkoniaku i krupniku.