Letnie ciasta z owocami to desery, po które chętnie sięgamy w upalne dni. W czasie wakacyjnych miesięcy, kiedy drzewa i krzaki na ogrodzie uginają się pod ciężarem sezonowych owoców, warto zająć się pieczeniem domowych pyszności. Zarówno dzieci, jak i dorośli uwielbiają bowiem ciasto na maślance z rabarbarem czy truskawkami, sernik na zimno z malinami czy lekką i pyszną tartę. Dziś przygotowałam dla Was moje ulubione przepisy na letnie ciasta z owocami, które pokocha cała rodzina!

1 Przepis na ciasto z owocami i kruszonką na maślance

To bardzo szybkie i łatwe w wykonaniu ciasto. Z jego przygotowaniem poradzi sobie nawet amator. Lekki, jogurtowy smak ten wypiek zawdzięcza maślance. Do wykonania ciasta wykorzystać możemy różne owoce sezonowe, takie jak maliny, truskawki, rabarbar, jagody, śliwki i wiele innych. A wszystko zwieńczone słodką kruszoną… No bo kto nie lubi kruszonki?

Reklama

Ciasto z owocami i kruszonką



Składniki:

  • 3 jajka
  • 2 i ¾ szklanki mąki
  • ½ szklanki oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka maślanki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • owoce

Wykonanie:

  1. Jajka z cukrem utrzyj mikserem na jednolitą masę.
  2. Dodaj olej i pozostałe składniki. Mieszaj do połączenia się składników.
  3. Całość przelej do formy do pieczenia.
  4. Na górze ciasta ułóż umyte i pokrojone owoce.
  5. Przygotuj kruszonkę. Za pomocą siekacza do kruchego ciasta, połącz ze sobą 50 g zimnego masła, 50 g cukru pudru oraz 50 g mąki. Posyp nią masę.
  6. Blaszkę z ciastem włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz w 180°C przez ok. 50 minut, do tak zwanego “suchego patyczka”.
Uwaga! Owoce podczas pieczenia puszczają sok, który może powodować przebarwienia na blaszce. Do wypieku z owocami warto wybrać formę z powłoką teflonową lub ceramiczną albo użyć papieru do pieczenia!

Akcesoria do pieczenia ciasta z owocami



Zobacz produkty: 1. Tortownica z powłoką nieprzywierającą, 2. Rozdrabniacz do ciasta kruchego,  3. Blacha nieprzywierająca,


2 Przepis na sernik na zimno z malinami na biszkoptach

Kolejne ciasto z letnimi owocami – sernik na zimno z malinami. Ulubione ciasto moich dzieci. Ten przepis mam od swojej babci i bardzo go lubię! Do ciasta można oczywiście użyć innych owoców, my natomiast uwielbiamy babciną wersję z malinami z ogrodu. Chłodny deser jest wprost idealny na letnie upały.

Sernik z malinami na zimno



Składniki:

  • 1 kg sera w wiaderku
  • 1 kostka masła
  • 5 żółtek
  • 1 szklanka mleka
  • 1 i ½ szklanki cukru pudru
  • biszkopty na spód
  • 8 łyżek żelatyny
  • owoce
  • 2 opakowania galaretki

Wykonanie:

  1. Masło utrzyj z cukrem w makutrze lub dużej misce.
  2. Dodawaj stopniowo żółtka i ser.
  3. W specjalnym garnku do gotowania mleka podgrzej mleko i rozpuść w nim żelatynę. Poczekaj, aż lekko ostygnie i dodaj wszystko do masy serowej.
  4. Na okrągłej tortownicy ułóż biszkopty, następnie wylej na nie przygotowaną masę.
  5. Tortownicę z ciastem włóż do lodówki na dwie godziny. Jeśli po tym czasie masa serowa zrobi się sztywna, ułóż na niej maliny i zalej ostudzoną galaretką.
  6. Ponownie włóż formę do lodówki, aż do zastygnięcia galaretki.
Uwaga! Aby ciasto było zwarte i sztywne, galaretkę należy przygotować z mniejszej ilości wody niż zaleca producent na opakowaniu.

Akcesoria do sernika z malinami



Zobacz produkty: 1. Makutra do ucierania, 2. Tortownica z wyjmowanym dnem, 3.Garnek do mleka z gwizdkiem


3 Tarta z malinami, borówkami i mascarpone – przepis

To ciasto z owocami jest nie tylko smaczne i szybkie w wykonaniu, ale też wyjątkowo pięknie się prezentuje. Tarta to mój popisowy deser, gdy wiem, że nadciągają goście. Robi wrażenie nawet na najbardziej wymagających smakoszach! Na wierzchu kładę leśne owoce i lekko posypuję je cukrem pudrem. Połączenie malin, borówek i jeżyn jest dla mnie idealne. Jeśli chcesz, możesz ułożyć inne owoce – truskawki czy plasterki brzoskwini.

Tarta z malinami i borówkami



Składniki:

  • 250 g mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 150 g masła
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml kremówki
  • maliny
  • borówki
  • jeżyny

Wykonanie:

  1. Mąkę przesiej za pomocą przesiewacza, dodaj zimne masło pokrojone w kostkę, sól, cukier oraz jajko. Całość zagnieć rozdrabniaczem do ciasta kruchego.
  2. Wyrobione ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na ok. 1 godzinę.
  3. Po tym czasie rozgrzej piekarnik do 190°C , wyjmij ciasto z lodówki i wyklej nim dno i boki formy do tarty.
  4. Na cieście rozłóż obciążniki do ciasta kruchego i piecz w piekarniku przez 15 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź.
  5. Zmiksuj śmietanę kremówkę wraz z serkiem mascarpone do uzyskania sztywnego kremu.
  6. Krem wyłóż na ostudzony spód tarty. Ułóż maliny, borówki i jeżyny. Przed podaniem lekko oprósz cukrem pudrem.

Akcesoria do pieczenia tarty



Zobacz produkty: 1. Przesiewacz do mąki, 2. Okrągła forma do tarty z wyjmowanym dnem, 3. Prostokątna forma do tarty z wyjmowanym dnem, 4. Obciążniki ceramiczne do ciasta


4 Szarlotka na kruchym cieście z lodami – przepis

Szarlotkę zawsze piekła moja mama. To chyba klasyka każdej kuchni. Pamiętam ten cudowny zapach jabłek i cynamonu, przyjemnie unoszący się w domu w każde wakacje. To bardzo miłe wspomnienie z dzieciństwa, które mam nadzieję przekażę też swoim dzieciom.

Szarlotka na kruchym cieście

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 100 g schłodzonego masła
  • 90 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1,5 kg jabłek Szara Reneta
  • cukier waniliowy
  • 100 g cukru brązowego
  • łyżeczka cynamonu
  • lody waniliowe

Wykonanie:

  1. Mąkę i cukier puder przesiej za pomocą przesiewacza. Dodaj proszek do pieczenia, cukier waniliowy oraz szczyptę soli.
  2. Następnie dodaj schłodzone masło i mieszaj, stopniowo dodając jajko. Ugnieć wszystko do połączenia się składników.
  3. Podziel ciasto. Do 2/3 ciasta dodaj łyżkę śmietany i zagnieć. Owiń ciasto folią i włóż do lodówki na godzinę. Pozostają część, również owiniętą folią, włóż do zamrażalnika.
  4. W tym czasie obierz jabłka. Zetrzyj owoce na tarce o dużych oczkach. Odciśnij z soku na sitku. Wymieszaj z brązowym cukrem i cynamonem.
  5. Wyjmij 2/3 ciasta z lodówki i wyklej nim formę wyłożoną papierem do pieczenia.
  6. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Piecz sam spój ok. 14 minut. Po wyjęciu z piekarnika ostudź.
  7. Na upieczony i ostudzony spód wyłóż przyprawione do smaku jabłka.
  8. Z zamrażalnika wyjmij pozostałą część ciasta i zetrzyj na tarce, posypując w ten sposób spód wyłożony jabłkami.
  9. Całość piecz jeszcze 40 minut w 180°C, aż do przyrumienienia wierzchniej warstwy.
  10. Kawałki jeszcze ciepłej szarlotki podawaj z lodami waniliowymi.
Do przepisu na ciasto z jabłkami możesz wykorzystać blaszkę o wymiarach 24×24 cm lub formę do tarty z wyjmowanym dnem.

Akcesoria do pieczenia szarlotki

Zobacz produkty: 1. Blacha do ciasta kwadratowa, 2. Drylownica z obieraczką do jabłek, 3. Tarka kuchenna, 4. Forma do tarty silikonowa ze szklanym dnem


5 Przepis na babeczki z jagodami

To nie ciasto owocowe, ale zalicza się do wypieków z letnimi owocami. 😉 Muffiny z jagodami piekę zawsze wtedy, gdy odwiedzają nas znajomi z dziećmi. Przepis mam od koleżanki, która jest mistrzynią różnej maści słodkich babeczek. Jagodowe muffinki są bardzo proste w wykonaniu – będą zatem doskonałym pomysłem na “coś słodkiego”, gdy wpadną do nas z wizytą niezapowiedziani goście lub gdy po prostu najdzie nas ochota na małą słodycz.

Domowe babeczki z jagodami

Składniki:

  • 140 g masła
  • 3 jajka
  • 1 ¾ szklanki mąki
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • jagody

Wykonanie:

  1. W dużej misce utrzyj masło i cukier, do uzyskania jasnej masy.
  2. Następnie stopniowo dodawaj jajka, cały czas ucierając.
  3. Mąkę i proszek do pieczenia przesiej i dodaj do przygotowanej masy.
  4. Dodaj również jagody i delikatnie wymieszaj.
  5. Formę do babeczek wyłóż papilotkami i przełóż do nich gotowe ciasto. Pamiętaj, by zostawić ok. 1-2 cm zapasu od górnej krawędzi papilotek, by babeczki mogły ładnie wyrosnąć i nie wylać się z papierowych foremek.
  6. Nagrzej piekarnik do 170°C, piecz 25 minut. Gotowe!

Akcesoria do muffinek i babeczek

Zobacz produkty: 1. Papilotki z pikami, 2, Forma do pieczenia 12 muffinek, 3. Papilotki w serduszka


To już wszystkie moje ulubione letnie wypieki z owocami. A jakie ciasto na lato Wy lubicie serwować rodzinie i przyjaciołom? Czekam na przepisy!

Ocena: 5.0/5. Oddano 2 głosy.
Please wait...