Szybkie w przygotowaniu czekoladowe babeczki dzięki czerwonej fasoli i bananom nie są tylko pysznymi łakociami, ale też zdrową, niskokaloryczną przekąską. Zobacz przepis na muffinki z czekolady, zrobione z czerwonej fasoli i banana. Pycha!

Do wykonania przepisu użyłam foremek silikonowych do muffinek Serduszka. Mają piękny kształt i są łatwe w utrzymaniu czystości podczas pieczenia.

Fit muffinki z czekolady, banana i czerwonej fasoli - przepis

Category: Ciastka, deser

Cuisine: Polska

Ilość: Ok. 16 babeczek

muffinki

Muffinki z czekoladą z czerwonej fasoli i banana z sezonowymi owocami

Autorką przepisu i zdjęć jest Katarzyna Stranc z instagrama @kat_str_

Składniki

  • puszka czerwonej fasoli
  • dwa dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • 6 kostek gorzkiej czekolady
  • łyżka miodu
  • 3 łyżki kakao odtłuszczonego
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • ulubione owoce/dżem/bakalie

Sposób przygotowania

  • Czerwoną fasolę wylewamy na sitko i dokładnie płuczemy.
  • Trzy kostki czekolady rozpuszczamy z łyżką miodu.
  • Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Żółtka, banany kakao, cynamon, proszek do pieczenia i rozpuszczoną czekoladę blendujemy do uzyskania jednolitej masy.
  • Powstałą czekoladową masę łączymy powoli z ubitymi białkami. Kruszymy 3 kostki czekolady, wrzucamy do masy i mieszamy.
  • Do foremek wlewamy łyżkę masy, a następnie układamy według upodobań ulubione owoce, bakalie, dżem lub czekoladę. Przykrywamy owoce czy dżem drugą łyżką masy do ok 3/4 pojemności foremki. Masę wygładzamy łyżeczką i układamy na wierzchu owoce i czekoladę.
  • Pieczemy 25 minut w 180 stopniach.
https://www.garneczki.pl/blog/muffinki-z-z-czerwonej-fasoli-przepis/

muffinki-z-czekoladamuffinki-z-czekolada

No votes yet.
Please wait...