Czasem przychodzi ochota na słodki, owocowy obiad lub deser… Możliwości jest całkiem sporo, ale mam dla Ciebie przepis na placuszki bananowe, który zawsze wychodzi i wszystkim smakuje. Sprawdź przepis na pyszne placki z bananów!

Tylko kilka składników potrzeba,  aby zrobić kilkanaście okrągłych, miękkich placuszków bananowych. Sięgają po nie chętnie i ci starsi, i ci młodsi. Ja uwielbiam je odkąd pamiętam! Zanim jednak rozpoczniecie smażenie placków, mam dla Was jedną radę! Gdy banany dojrzeją i mają już czarną skórkę, często nie są zbyt apetyczne, ale nie warto ich wyrzucać – do moich placków sprawdzają się wprost idealnie!

Placuszki bananowe – przepis

Placuszki_bananowe

Przepis na szybkie i proste placuszki bananowe - to świetna przekąska dla dzieci i dla dorosłych.

Autorką przepisu i zdjęć jest Katarzyna Stranc z instagrama @kat_str_

Składniki

    Placuszki bananowe:
  • 1 banan
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki (najlepiej ryżowa, owsiana lub kukurydziana)
  • łyżeczka cynamonu
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody
    Polewa:
  • 3 łyżki kefiru
  • kilka borówek
  • szczypta cynamonu

Sposób przygotowania

    Przygotowanie placków:
  • Banana i jajko blendujemy.
  • Dosypujemy cynamon, proszek do pieczenia, przesianą mąkę i wszystko dokładnie mieszamy. Jeśli jest potrzeba, dolewamy kefir lub dosypujemy odrobinę mąki, jeżeli ciasto nie ma odpowiedniej konsystencji.
  • Smarujemy patelnię niewielką ilością oleju kokosowego i wylewamy na nią powstałą masę.
  • Smażymy pod przykryciem na małym ogniu, ok. 2-3 minuty z każdej strony.
    Przygotowanie polewy:
  • Wszystko blendujemy. Polewamy placuszki polewą i dekorujemy ulubionymi owocami, bakaliami i wszystkim, na co mamy ochotę 😉
https://www.garneczki.pl/blog/placuszki-bananowe-przepis/

Do wykonania przepisu wykorzystałam patelnię nieprzywierającą do jajek i placuszków oraz blender.

Ocena: 5.0/5. Oddano 1 głos.
Please wait...