Chcesz zachować zdrowie i atrakcyjny wygląd? Dużą wagę przykładasz do swojej diety, a posiłki przygotowujesz samodzielnie? Zastanawiasz się, czy w związku z tym wybrać parowar czy szybkowar? A może wolnowar lub kombiwar? Poznaj różnice i dowiedz się, co będzie lepszym rozwiązaniem dla Ciebie.

Wiele mówi się dziś o alternatywnych wobec tradycyjnego gotowania, smażenia, pieczenia czy duszenia sposobach przygotowywania jedzenia. Jest to w dużej mierze związane ze wzrostem świadomości, jaka obróbka pozwala na zachowanie odżywczych właściwości produktów spożywczych i pozwoli zachować zdrowie oraz zgrabną sylwetkę. Zachęcanie do aktywności fizycznej i wdrażania odpowiednich nawyków żywieniowych przez osoby ze świata sportu, dietetyków czy nawet celebrytów również nie są tu bez znaczenia. Unikanie tłuszczu oraz dbanie o dostarczanie organizmowi wszystkiego, czego potrzebuje, skłania nas do szukania sprzętu kuchennego, który pozwoli przygotowywać smaczne i zdrowe posiłki. Stąd rosnąca popularność niektórych urządzeń. W tym artykule postaramy się przybliżyć działanie niektórych z nich oraz odpowiedzieć na pytanie, co jest lepsze: szybkowar, parowar czy kombiwar? A może jednak wolnowar?

Reklama

Krótka charakterystyka urządzeń

Opis wybranych urządzeń do przygotowywania jedzenia w inny niż standardowy sposób na pewno przybliży nas do zrozumienia, na jakich zasadach urządzenia te działają, jakie są między nimi podobieństwa, a jakie różnice. Być może te krótkie definicje pomogą nawet wstępnie dobrać odpowiedni dla Ciebie sprzęt. Parowar, szybkowar, wolnowar czy kombiwar. Sprawdźmy to!

Szybkowar, wolnowar czy parowar?


1. Szybkowar do szybkiego gotowania

  • Wyglądem przypomina standardowy garnek, jednak różni się od niego szczelną pokrywką wyposażoną w uszczelki.
  • Szybkowar ciśnieniowy, jak sama nazwa wskazuje, działa pod ciśnieniem, które wytwarza się wewnątrz po zamknięciu naczynia i jego podgrzaniu.
  • Jest bardzo prosty w obsłudze.
  • Zanim zakończy się proces gotowania, nie można otwierać pokrywy szybkowaru.
  • Czas przygotowania posiłku jest w tym przypadku nawet trzykrotnie krótszy niż w zwykłym garnku!
  • Można w nim przygotować różne dania jednogarnkowe, gulasz, leczo, ryż i wiele innych.
  • Dania są smaczne, soczyste i beztłuszczowe.
  • Występuje w wersji tradycyjnej na kuchenkę i wersji elektrycznej.

2. Wolnowar do wolnego, wielogodzinnego gotowania

  • Wyglądem również przypomina garnek posiadający przezroczystą pokrywkę.
  • W przeciwieństwie do szybkowaru jedzenie przygotowuje się w nim długo – cały proces trwa nawet 8-10 godzin.
  • Gotowanie dokonuje się bez naszej kontroli – po umieszczeniu wybranych produktów w urządzeniu, włączamy je i czekamy, aż gotowanie się zakończy.
  • Przypalenie potrawy w wolnowarze jest w zasadzie niemożliwe.
  • Jego działanie polega na powolnej obróbce jedzenia w niskiej temperaturze.
  • Pozwala wydobywać pełnię smaku i aromatu z dań – przede wszystkim mięsnych, które stają soczyste, miękkie i po prostu smaczne.
  • Można w nim przygotowywać również domowe przetwory owocowe.
  • Dostępny jedynie w wersji elektrycznej.

3. Parowar do gotowania na parze

  • Urządzenie składa się z pokrywki i zbiornika, w którym na kilku poziomach umieszczone są sitka, na których położyć można różne produkty.
  • Gotowanie dokonuje się w efekcie wytwarzania się pary z gotującej się wody.
  • Jest bardzo popularny wśród osób dbających o zdrowy styl życia i zgrabną sylwetkę.
  • Można w nim gotować zarówno mięso, jak i warzywa, które doprawiamy solą dopiero po zakończeniu pracy urządzenia.
  • Pozwala na przygotowanie wieloelementowego posiłku w krótkim czasie.
  • Przygotowane dania są zdrowe, beztłuszczowe i zawierają bardzo dużo składników odżywczych.
  • Parowarem określane jest urządzenie elektryczne, natomiast to na kuchenkę nazywane jest garnkiem do gotowania na parze.

4. Kombiwar do wielu zadań

  • Jest to nowoczesny następca popularnego kiedyś prodiża.
  • Łączy w sobie funkcje kilku kuchennych sprzętów.
  • Składa się z naczynia do gotowania, pokrywy, podstawy, rusztu i wewnętrznego obiegu powietrza.
  • Jedzenie podgrzewa się dzięki termoobiegowi.
  • Pozwala gotować, smażyć i piec.
  • Przygotujemy w nim pełnowartościowe i bardzo smaczne posiłki.
  • To urządzenie elektryczne o różnych programach gotowania.

Wolnowar czy szybkowar? Czym się różnią?

Wolnowar czy szybkowar

Podstawową różnicą między tymi dwoma urządzeniami jest czas, jaki potrzebny jest do przygotowania jedzenia. Jak sama nazwa wskazuje – szybkowar pozwala na ugotowanie dania w krótkim czasie, a wolnowar wymaga go znacznie więcej. Jeśli jesteś osobą, która nie ma dużo czasu na przygotowanie obiadu, odpowiedź na pytanie na co postawić – wolnowar czy szybkowar – jest oczywista. Jeśli natomiast cenisz sobie stare przepisy, które niejednokrotnie zakładały dłuższy czas gotowania w celu wydobycia wszystkich walorów smakowych potraw, stojąc przed wyborem szybkowar czy wolnowar – z pewnością postawisz na to drugie. Nic nie stoi też na przeszkodzie, by kupić oba urządzenia i korzystać z szybkowaru na co dzień, a z wolnowaru na specjalne okazje, np. w święta lub podczas przygotowywania domowych przetworów.

Szybkowary dostępne są zazwyczaj w wersji garnka ciśnieniowego na kuchenkę, z kolei wolnowary to wyłącznie urządzenia elektryczne. Podczas pracy szybkowaru cały czas trzeba mieć na niego oko, ale nie jest to uciążliwe, bo skraca czas przyrządzania potraw. Z kolei wolnowar można “załadować” wybranymi składnikami na zupę, gulasz czy potrawkę, ustawić pożądany czas przygotowywania, wyjść do pracy, a po powrocie cieszyć się daniem.


Parowar czy szybkowar? Co lepsze?

Parowar czy szybkowar

Chcesz zadbać o zdrowe, pełnowartościowe posiłki, chętnie przygotowujesz je samodzielnie, jednak cenisz sobie swój czas i właśnie zastanawiasz się co wybrać: szybkowar czy parowar? Jeśli chodzi o decyzję, na co postawić w takim przypadku – weź pod uwagę chociażby to, co lubisz jeść. Pamiętaj, że chociaż poprzez gotowanie na parze zachowujemy więcej składników odżywczych produktów, to jednak nie przygotujemy w ten sposób zup czy dań jednogarnkowych typu leczo. Nie pozwala na to już sama konstrukcja parowaru, gdzie na sitkach układamy wybrane składniki. Szybkowar działa szybciej niż parowar, a po zainstalowaniu w urządzeniu stalowego koszyka możemy wykorzystać je również do gotowania na parze. Parowar czy szybkowar? Przemyśl, co mówią Twoje kubki smakowe.

Potrawy przygotowane w parowarze zachowają więcej witamin minerałów niż te przygotowane w szybkowarze. Choć warto mieć na uwadze fakt, że w szybkowarze również możemy gotować na parze – takie dania będą miały wciąż mniej wartości niż te przygotowane w parowarze, ale znacznie więcej niż te ugotowane w zwykłym garnku. Poza tym przygotujesz je znacznie szybciej.


Kombiwar czy parowar? Co lepsze?

Parowar czy kombiwar?

Zostaje nam jeszcze do rozstrzygnięcia kwestia: kombiwar czy parowar? Parowar pozwala szybko przygotować bardzo dietetyczne dania, dzięki którym zachowamy zdrowie i atrakcyjny wygląd, dostarczając sobie wielu witamin i mikroelementów, których nie tracimy w trakcie obróbki termicznej. Kombiwar spełnia z kolei wiele różnych funkcji –  możemy w nim piec, smażyć, grillować, podgrzewać, rozmrażać posiłki, ale także gotować na parze. To ostatnie możliwe jest dzięki zastosowaniu specjalnej wkładki do parowania. W takim razie wybrać kombiwar czy parowar? W kombiwarze z reguły zmieści się tylko jeden koszyk do parowania, w przeciwieństwie do parowaru, który posiada kilka takich poziomów, pozwalając na parowanie różnych składników jednocześnie.

Jeśli nastawiasz się na to, że w Twojej diecie nie może zabraknąć potraw pieczonych czy smażonych i mniej restrykcyjnie podchodzisz do tego, co jesz – być może lepszy okaże się dla Ciebie kombiwar o bardzo szerokim zastosowaniu. Jeśli jednak zależy Ci przede wszystkim na parowaniu wieloskładnikowych posiłków, postaw na parowar.

Ocena: 2.3/5. Oddano 3 głosy.
Please wait...