Marynowana papryka z cebulą i czosnkiem to idealny przepis na zimę. Przygotowana w słoikach zasilać będzie półki domowej spiżarni, by w dowolnym momencie towarzyszyć nam jako dodatek do obiadu, sałatki czy kanapek. Zobacz sprawdzony przepis na marynowanie papryki we własnej kuchni.

Jesień zbliża się wielkimi krokami – wieczory stają się coraz dłuższe i chłodniejsze. Warto zatem zamknąć smaki przeszłego lata i nadchodzącej jesieni w słoiku, by przygotować zapasy na zimę. Mowa tu o przepisie na pyszną paprykę marynowaną! Czerwone, dorodne papryki znalezione w warzywniaku wystarczy pokroić, włożyć do słoików i zalać przyrządzoną zalewą. Ja przygotowuję warzywa pokrojone w kostkę, ale jeśli wolisz, możesz pokroić je na 2-3 cm paski. Taki przysmak jest świetnym dodatkiem do różnych sałatek, dań obiadowych i przystawek.

Zabierając się za marynowanie papryki, zaopatrz się w:

Papryka marynowana z cebulą na zimę – przepis

Category: Przetwory, przekąski

Cuisine: Polska

Marynowana papryka z cebulą przepis

Przepis na paprykę marynowaną do słoików - idealna przekąska na zimę.

Składniki

    Zalewa:
  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka octu (im więcej octu tym zalewa ostrzejsza)
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki soli
    Składniki do słoika:
  • 3 kg papryki
  • 2 duże cebule
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • pieprz
  • czosnek
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania

    Zalewa
  • Wodę wlej do garnka i dodaj wszystkie składniki konieczne do przygotowania zalewy. Całość zagotuj. Po zagotowaniu odstaw, aby zalewa ostygła.
    Składniki do słoika
  • Papryki umyj i oczyść specjalnym nożykiem z gniazd nasiennych. Ja kroję w kosteczkę, by wykorzystywać paprykę do sałatek, ale możesz pokroić ją również w 2-3 cm paski. Pokrojoną paprykę osusz ręczniczkiem papierowym.
  • Przed wypełnieniem słoików wyparz je i osusz. Do przygotowanych słoików wkładaj paprykę, ząbek czosnku, jeden liść laurowy (lub dwa małe), kilka ziarenek pieprzu, kilka ziarenek ziela angielskiego (mniej niż pieprzu), kilka płatków obranej cebulki.
  • Po napełnieniu słoików składnikami, zalej je zalewą oraz łyżką oliwy z oliwek.
    Pasteryzacja
  • Zakręcone słoiki pasteryzuj w dużym garnku do gotowania słoików przez około pół godziny.
  • Po zakończeniu pasteryzacji, wyciągnij delikatnie słoiki z garnka przy pomocy chwytaka i odłóż je do wystudzenia. Dopiero, gdy ostygną przenieś je w ciemne, chłodne miejsce.
https://www.garneczki.pl/blog/papryka-marynowana-przepis/

Marynowanie papryki do słoików na zimę - to proste!

Ocena: 5.0/5. Oddano 2 głosy.
Please wait...