Naleśniki lubią chyba wszyscy… Można przygotować je w wersji na słodko, ale i na słono. Dzisiaj serwuję naleśniki z warzywami i serem w wersji wege. Placki nadziewane różnymi warzywami, marchewką, cukinią, papryką i ogórkiem, to przepis na sycący obiad dla całej rodziny. Polecam nie tylko amatorom wegetariańskich przepisów.

Za naleśnikami przepada cała moja rodzina. Mniejsi wolą placki na słodko – z bitą śmietaną, pięknie ubrane owocami, konfiturą i polewą, posypane cukrem. Więksi z kolei są zwolennikami naleśników wytrawnych, z różnymi farszami, dodatkami i sosami. Dzisiaj proponuję przepis dla całej rodziny – naleśniki wegetariańskie z różnymi warzywami – palce lizać!

Co będzie Ci potrzebne?

  • Patelnia do naleśników – koniecznie nieprzywierająca, z niskimi brzegami, która umożliwia proste i szybkie przewracanie naleśników na drugą stronę. Możesz przygotować cieńsze lub grubsze placki, takie jak lubisz.
  • Krajalnica do warzyw – usprawnia pracę w kuchni. Szczególnie przydatna, gdy przygotowujesz warzywne farsze i wieloskładnikowe sałatki. Możesz wybrać krajalnicę, która pokroi cukinię, marchewkę czy ogórka w talarki. Ale możesz wybrać także temperówkę do julienne, która pokroi składniki na cienkie paseczki.
Naleśniki wegetariańskie z warzywami i serem – przepis

Category: Obiad

Cuisine: Wegetariańska

Servings: 9-10 naleśników

Przepis na naleśniki wegetariańskie z warzywami

Przepis na naleśniki z warzywami i serem - szybki i sycący.

Składniki

    Składniki do ciasta:
  • 2-3 jajka
  • 1 szkl mleka
  • 3/4 szkl wody
  • 3 łyżki oleju
  • 1 szkl mąki
  • szczypta soli
    Farsz:
  • 2 marchewki
  • 1 papryka czerwona
  • 1/2 cukinii
  • 1/2 ogórka zielonego
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki koperku
  • 2 łyżki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki przyprawy curry
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • szklanka startego żółtego sera

Sposób przygotowania

    Ciasto na naleśniki:
  • Do miski wsyp mąkę, wbij jajka i dodaj mleko, wodę i sól. Składniki zmiksuj na gładką masę.
  • Podgrzej olej na patelni i dodaj do ciasta. Wymieszaj.
  • Rozgrzej patelnię do naleśników, wylewaj porcję masy i smaż naleśniki z obu stron. Z tej porcji ciasta powinno wyjść 9-10 naleśników (w zależności od wielkości patelni).
    Farsz:
  • Warzywa obierz, umyj i pokrój na cienkie paseczki lub cienkie talarki – możesz użyć temperówki do julienne lub innej krajalnicy. Podsmaż warzywa na maśle.
  • Przypraw solą, pieprzem, curry i skrop sokiem z cytryny. Dodaj posiekany koperek i pietruszkę.
  • Podsmażone warzywa nakładaj na naleśniki i posypuj startym żółtym serem. Zawijaj w rulony, składaj na pół lub na trójkąty.

Notatki

Naleśniki możesz podawać w towarzystwie lekkiej sałatki z pomidorków i mozzarelli. Nie zapomnij też o dipie czosnkowym lub pomidorowym.

https://www.garneczki.pl/blog/nalesniki-z-warzywami-przepis/
Ocena: 5.0/5. Oddano 2 głosy.
Please wait...