Poznaj przepis na orzeźwiający tort z serkiem mascarpone z lekko kwaśną cytryną, przełamaną słodkimi borówkami. To oryginalny pomysł na elegancki torcik dla gości – doskonale prezentuje się na stole… i doskonale smakuje!

Miękki, własnoręcznie wykonany biszkopt to podstawa tego wypieku. Unosi równie lekki, ożywczy cytrusowy krem, a wszystko wieńczy schłodzona galaretka ze świeżymi borówkami. Wszystko komponuje się pięknie – spójrzcie zresztą na zdjęcia. Mam nadzieję, że zachęcą Was do spróbowania swoich sił i spędzenia chwili w kuchni. Smacznego!

Cytrynowy tort z mascarpone z borówkami

Category: Deser, słodkie wypieki, ciasta

Cuisine: Polska

Cytrynowy_torcik

Pyszny tort cytrynowy z mascarpone z borówkami.

Autorką przepisu i zdjęć jest Iwona Biernacka z instagrama @iwnbrnck

Składniki

    Biszkopt:
  • 5 jaj
  • 120g mąki ryżowej
  • 70g ksylitolu
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka starta z 1 cytryny
    Masa cytrynowa:
  • 250g mascarpone
  • 100g stałej części mleczka kokosowego
  • 5 łyżek soku z cytryny
  • skórka starta z ½ cytryny
  • 20g ksylitolu w pudrze
    Galaretka:
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 750 ml wody
  • 200g borówek

Sposób przygotowania

  • Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do ostudzenia.
  • Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy żółtka z ksylitolem i skórką cytryny, ubijamy na niskich obrotach. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką.
  • Spód tortownicy o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę wylewamy do formy, wyrównujemy i pieczemy w 170 stopniach przez 20 minut.
  • Po upieczeniu wyjmujemy z tortownicy, studzimy.
  • Teraz krótko miksujemy mascarpone z mleczkiem, skórką, sokiem i ksylitolem.
  • Ostudzony biszkopt kroimy na 2 równej grubości blaty. ¾ masy wykładamy na dolny blat i rozsmarowujemy. Przykrywamy wierzchnim blatem i na nim rozsmarowujemy pozostałą część masy.
  • Boki tortownicy wykładamy papierem i przekładamy do niej ciasto. Na wierzchu rozkładamy owoce i zalewamy je tężejącą galaretką.
  • Schładzamy w lodówce do całkowitego stężenia galaretki.

Notatki

Wykorzystałam tortownicę o średnicy 26 cm.

https://www.garneczki.pl/blog/cytrynowy-tort-z-mascarpone-z-borowkami-przepis/

Do wykonania przepisu wykorzystałam tortownicę z wyjmowanym dnem  Florina Likoris 26 cm. Cytrynowy tort z borówkami wyśmienicie prezentuje się na metalowej paterze na ciasto Birmann Cake Couture, a smakuje jeszcze lepiej na porcelanowym talerzyku Mariapaula z linii Geometria Złota.

Poznaj przepis na orzeźwiający tort z serkiem mascarpone z lekko kwaśną cytryną, przełamaną słodkimi borówkami. To oryginalny pomysł na elegancki torcik dla gości - doskonale prezentuje się na stole... i doskonale smakuje!  Do wykonania przepisu wykorzystałam tortownicę z wyjmowanym dnem Florina Likoris 26 cm. Cytrynowy tort z borówkami wyśmienicie prezentuje się na metalowej paterze na ciasto Birmann Cake Couture, a smakuje jeszcze lepiej na porcelanowym talerzyku Mariapaula z linii Geometria Złota.

 

No votes yet.
Please wait...