Prosty przepis na pyszny, świąteczny makowiec zawijany, przygotowany na kruchym cieście i nadziewany masą z maku mielonego. Niebo w gębie! Poznaj smaczny przepis na makowiec drożdżowy oblany białą czekoladą – tradycyjny wypiek na Wigilię, który zachwyci zgromadzonych przy stole gości!

Makowiec spędza sen z powiek niejednej pani domu. Dlaczego? Dlatego, że nasze babcie nauczyły nas, że makowiec to ciasto drożdżowe i prosta masa makowa. Niestety, takie makowce nie zawsze wyglądają efektownie – zwykle są w środku dziurawe, a od góry brzydko się zapadają. Co w takim przypadku należy zrobić? Zmienić taktykę!

Poznajcie prosty przepis na makowiec drożdżowy na kruchym cieście – to fenomenalne odkrycie. Moje drogie! Podczas tych Świąt będziecie pękały z dumy, a pochwały nie będą miały końca! Warto wypróbować ten smaczny przepis na odpowiednio mokry makowiec drożdżowy z masy makowej, w dodatku oblany białą czekoladą i udekorowany płatkami migdałów.

Co Ci się przyda?

  • papier do pieczenia – makowce nie wymagają pieczenia w formie, wystarczy ułożyć je na blasze wyłożonej pergaminem i tak przygotowane piec w piekarniku.
  • kratka do studzenia – po wyjęciu ciasta z piekarnika ułóż wypiek na specjalnej kratce do studzenia.
  • maszynka do maku – pozwoli na przygotowanie własnej masy makowej do makowca, rogali, klusek z makiem, kutii, makówek i innych dań wigilijnych.

Zobacz również: Jak zrobić dobrą masę makową do makowca, kutii i rogali?

Makowiec drożdżowy na kruchym cieście – przepis

Category: Ciasta, świąteczne wypieki

Cuisine: Polska

Ilość: 3 makowce o długości 30 cm

Przepis na makowiec drożdżowy na kruchym cieście

Prosty przepis na pyszny makowiec, zawijany z masą makową, na kruchym cieście drożdżowym.

Autorką przepisu i zdjęć jest Wioleta Gargula z bloga: gotujimieszkaj.pl

Składniki

    Nadzienie makowe:
  • 250 g suchego maku
  • 150 g cukru
  • 1 jajko
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 5 suszonych fig
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 100 g rodzynek
  • kilka kropel aromatu waniliowego
    Ciasto krucho-drożdżowe:
  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 100 g cukru
  • 50 g świeżych drożdży
  • 3 jaja
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 łyżki jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany
    Dekoracja:
  • 2 tabliczki białej czekolady
  • płatki migdałów

Sposób przygotowania

    Nadzienie makowe:
  • Warto kilka godzin wcześniej przygotować sobie nadzienie makowe.
  • Mak zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 15 minut. Pod przykryciem zostawiamy go na kolejne 15 minut. Po tym czasie mak należy odcedzić z nadmiaru wody. Odcedzony mak mielimy przez maszynkę do mielenia na najmniejszym sitku.
  • Suszone owoce zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do napęcznienia na 10-15 minut. Owoce odcedzamy. Rodzynki dodajemy do zmielonego maku, natomiast figi drobno kroimy i blendujemy. Tak przygotowane figi dodajemy do maku. Do masy makowej dodajemy również pozostałe składniki. Dokładnie całość mieszamy i odstawiamy.
    Ciasto krucho-drożdżowe:
  • Nadszedł czas na przygotowanie bardzo delikatnego ciasta krucho-drożdżowego. Drożdże rozpuszczamy w 3 łyżkach jogurtu.
  • Mąkę mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym. Taką mieszankę siekamy nożem razem z masłem, podobnie jak w przypadku ciasta kruchego.
  • Do szybko posiekanego masła z mąką i cukrami dodajemy rozpuszczone drożdże oraz jaja. Szybko zagniatamy ciasto i wkładamy do miski, aby wyrosło.
  • Ja ciasto wkładam do misy do wyrastania ciasta drożdżowego.
  • Ciasto krucho - drożdżowe potrzebuje około godziny czasu, aby należycie wyrosło. W misie do wyrastania ciasta drożdżowego znak da sprytna pokrywka, która się uwypukli, kiedy nadejdzie odpowiedni czas.
  • Wyrośnięte ciasto drożdżowe przekładamy na blat obsypany mąką pszenną. Dzielimy je na 3 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na kwadrat o bokach około 35 cm.
  • Na każdym z rozwałkowanych placków rozsmarowujemy po 1/3 masy makowej. Zostawiając po około 2 cm nieposmarowanego ciasta na brzegach. Makowce zwijamy jak rolady, na koniec boki lekko podwijamy pod spód i szybko przekładamy na blaszkę.
    Pieczenie:
  • Makowce nie wymagają wyrastania. Od razu po ich wykonaniu przekładamy je do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180°C przez 30 minut.
  • Po upieczeniu makowce studzimy i ozdabiamy roztopioną białą czekoladą i płatkami migdałów.
https://www.garneczki.pl/blog/makowiec-drozdzowy-przepis/

Prosty przepis na makowiec na kruchym cieście przepis na makowiec z maku mielonego Przepis na makowiec drożdżowy na kruchym cieście

Więcej przepisów na świąteczne wypieki w naszym e-booku:

Ocena: 3.3/5.
Please wait...