Prosty przepis na pyszny, świąteczny makowiec zawijany, przygotowany na kruchym cieście i nadziewany masą z maku mielonego. Niebo w gębie! Poznaj smaczny przepis na makowiec drożdżowy oblany białą czekoladą – tradycyjny wypiek na Wigilię, który zachwyci zgromadzonych przy stole gości!

Makowiec spędza sen z powiek niejednej pani domu. Dlaczego? Dlatego, że nasze babcie nauczyły nas, że makowiec to ciasto drożdżowe i prosta masa makowa. Niestety, takie makowce nie zawsze wyglądają efektownie – zwykle są w środku dziurawe, a od góry brzydko się zapadają. Co w takim przypadku należy zrobić? Zmienić taktykę!

Reklama

Poznajcie prosty przepis na makowiec drożdżowy na kruchym cieście – to fenomenalne odkrycie. Moje drogie! Podczas tych Świąt będziecie pękały z dumy, a pochwały nie będą miały końca! Warto wypróbować ten smaczny przepis na odpowiednio mokry makowiec drożdżowy z masy makowej, w dodatku oblany białą czekoladą i udekorowany płatkami migdałów.

Co Ci się przyda?

  • papier do pieczenia – makowce nie wymagają pieczenia w formie, wystarczy ułożyć je na blasze wyłożonej pergaminem i tak przygotowane piec w piekarniku.
  • kratka do studzenia – po wyjęciu ciasta z piekarnika ułóż wypiek na specjalnej kratce do studzenia.
  • maszynka do maku – pozwoli na przygotowanie własnej masy makowej do makowca, rogali, klusek z makiem, kutii, makówek i innych dań wigilijnych.

Zobacz również: Jak zrobić dobrą masę makową do makowca, kutii i rogali?

Prosty przepis na makowiec na kruchym cieście

przepis na makowiec z maku mielonego


Przepis na makowiec drożdżowy na kruchym cieście


 

Ocena: 3.5/5.
Please wait...