Masa makowa to podstawowy dodatek do rogali, wigilijnej kutii, makowca oraz innych ciast. Możemy zrobić ją samemu z mielonego maku lub kupić gotową. Masa makowa domowa jest nie tylko zdrowsza, ponieważ nie posiada konserwantów, ale także smaczniejsza i gwarantuje udane wypieki. Kupna masa z puszki często jest zbyt rzadka, przez co odchodzi od ciasta lub powoduje jego rozpadanie się. Własnoręcznie przygotowana masa makowa z bakaliami lub bez nie jest trudna w wykonaniu i smakuje rewelacyjnie.

Masa makowa – skład

Masa makowa może zawierać różnorodne składniki. Jej skład zależy tylko i wyłącznie od Waszych preferencji smakowych. Możecie dowolnie dodawać i odejmować bakalie, tworząc idealną dla siebie mieszankę. Najbardziej popularne bakalie wchodzące w skład masy maskowej to:

  • rodzynki sułtańskie,
  • suszona żurawina,
  • suszone śliwki,
  • suszone morele,
  • orzechy włoskie (rozłupane dziadkiem do orzechów),
  • migdały,
  • orzechy pekan,
  • kandyzowana skórka pomarańczy.

Pozostałe składniki, które należy dodać do masy to miód oraz opcjonalnie odrobina cynamonu i masła. Jeśli wolicie Wasza masa makowa może być także bez bakalii.

dziadek do orzechów metalowy konighoffer

Dokładnie obierz orzechy, aby w masie nie znalazły się kawałki skorupek

Masa makowa – przepis

Krok 1Przygotowanie masy zaczynami od namoczenia maku. Zalewamy go wrzącą wodą i odstawiamy do wystudzenia. Następnie odsączamy na drobnym sitku kuchennym z nadmiaru wody.

Krok 2Tak przygotowany mak mielimy dwa razy przy pomocy maszynki do mięsa o drobnych oczkach lub w maszynce do maku.

Krok 3Do zmielonego maku dodajemy posiekane bakalie, miód oraz masło i dokładnie mieszamy.

Krok 4W razie potrzeby doprawiamy cynamonem.

Maszynka do mielenia maku Maczek

Metalowa maszynka idealne do mielenia maku na masę makową.

Masa makowa – do czego ją wykorzystać?

Tak przygotowaną domową masę makową możecie wykorzystać do wielu deserów i dań, np.:

  • kutii wigilijnej,
  • makowca,
  • sernika z makiem,
  • tarty z makiem,
  • rogali,
  • babeczek i muffinek,
  • makiełek,
  • biszkoptu,
  • mazurka,
  • babki.

Czy masę makową można zamrozić?  – Przechowywanie masy makowej

Domową masę makową można przechowywać w szczelnym pojemniku plastikowym do tygodnia w lodówce lub zamrozić. Mrożona masa zachowuje swoją zdatność do spożycia nawet kilka miesięcy. Pamiętajcie jednak, że po rozmnożeniu należy ją od razu wykorzystać i nie można ponownie mrozić. Dzięki temu, że masa długo zachowuje świeżość, możecie przygotować ją na kilka tygodni przed świętami, oszczędzając sobie pracy na ostatnią chwilę.

Porady
Co zrobić gdy masa makowa jest za rzadka? Masę makową można zagęścić dodając kaszkę mannę lub bułkę tartą. Nie wpływają one na smak masy, a bardziej zbita konsystencja powoduje, że ciasto jest bardziej zwarte.

Dlaczego masa makowa jest gorzka? Przed zalaniem maku wrzątkiem spróbuj kilka ziarenek. Już na tym etapie mak powinien mieć delikatnie słodkawy smak. Jeśli okaże się, że jest gorzki, przepłucz w zimnej wodzie od razu po sparzeniu. Gdyby to nie pomogło, nie używaj tego maku – może być zjełczały.


Domowa masa makowa świetnie nadaje się do rogali, kutii, na makowiec i do wielu innych. Mam nadzieję, że nie macie wątpliwości, że warto ją robić samemu. Tym bardziej, że wiecie już jak przygotować oraz w razie potrzeby zagęścić masę makową. Dajcie znać jakie desery i dania z makiem robicie najczęściej!

Ocena: 5.0/5. Oddano 1 głos.
Please wait...