Makaron tagliatelle z mozzarellą, szynką i pieczarkami to przepis na szybki, a zarazem pyszny obiad. Idealny, gdy chcemy na szybko przygotować smaczny posiłek. Makaron w oryginalnym sosie serowym mozzarella to dobra alternatywa dla klasycznej carbonary czy spaghetti bolognese. Przepis na makaron z mozzarellą jest bardzo prosty i można wzbogacać go o dodatkowe składniki – zachęcam do wypróbowania!

Makaron z mozzarellą i innymi dodatkami to taka wariacja na temat dobrze znanych nam makaronów. Utrzymany we włoskim stylu, z szynką i pieczarkami, przychodzi mi na pomoc zawsze wtedy, kiedy muszę zrobić szybki obiad z kilku składników. Chwytam zatem za makaron i plasterki szynki, dokupuję pieczarki, śmietankę i mozzarellę i biorę się za realizację przepisu! Danie dekoruję natką pietruszki, ale makaron z mozzarellą można zwieńczyć również kiełkami rzodkiewki, garścią roszponki czy rukoli.

Jakie naczynia przygotować?

Makaron z mozzarellą, szynką i pieczarkami – przepis

Category: Obiad

Cuisine: Włoska

Servings: 2 porcje

Makaron z mozzarellą, szynką i pieczarkami - przepis

Przepis na makaron tagliatelle w sosie serowym z mozzarelli i śmietany. Podany z szynką i pieczarkami. Proste, a zarazem smaczne danie.

Składniki

  • 250 g makaronu tagliatelle
  • 1 opakowanie sera mozzarella
  • 10 pieczarek
  • mała cebulka
  • 3 plastry szynki
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka mąki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • łyżka masła
    Dodatkowo
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania

  • Makaron ugotuj w osolonej wodzie, powinien być al dente.
  • Pieczarki obierz, umyj i pokrój na plasterki. W rondelku rozpuść łyżkę masła, wrzuć pieczarki, nakryj naczynie pokrywką i duś do miękkości. Pod koniec zdejmij pokrywkę i odparuj nadmiar wody.
  • Cebulkę obierz i drobno posiekaj, zeszklij na głębokiej patelni. Plastry szynki pokrój w paseczki i podsmaż z cebulką. Dodaj podduszone pieczarki.
  • Wlej śmietankę, dodaj sól i pieprz do smaku, zagotuj.
  • Mozzarellę pokrój na mniejsze kawałki, dodaj do sosu, mieszaj do roztopienia. Jeśli sos jest zbyt rzadki, możesz zagęścić go łyżką mąki rozmąconej w odrobinie zimnej wody.
  • Ugotowany makaron przełóż na patelnię i wymieszaj z resztą składników.

Notatki

Podawaj z natką pietruszki, kiełkami rzodkiewki, rukolą lub roszponką.

https://www.garneczki.pl/blog/makaron-z-mozzarella-przepis/

Tagliatelle z sosem serowym mozarella - przepis

Ocena: 5.0/5. Oddano 2 głosy.
Please wait...