Prosta w obsłudze krajalnica Jolko to ręczny krajacz do ugotowanych warzyw, ziemniaków i jajek, a także do miękkich owoców. Taki siekacz do warzyw pozwoli pokroić różne produkty w równą kostkę lub cienkie plasterki. Dlaczego warto mieć taką maszynkę w swojej kuchni? Bo nie zajmuje dużo miejsca i ułatwi przygotowanie różnych dań: warzywnych i owocowych sałatek, kanapek z jajkiem lub awokado. Zobacz koniecznie, dlaczego lubię tego typu urządzenia!

Kolorowe warzywa, owoce i jajka to nie tylko podstawa wielu potraw, ale i źródło substancji odżywczych. Warto jeść je zatem nie tylko od święta, ale również na co dzień, pod różnymi postaciami. Mogą być to warzywne sałatki, owocowe desery lub wieloskładnikowe kanapki. Takie dania wymagają jednak krojenia lub szatkowania produktów.

Przyznam się Wam, że choć wiem, że takie zdrowe składniki powinny jak najczęściej pojawiać się w naszym menu, to nie zawsze mam czas i chęci, by przygotować smaczne dania z ich udziałem. W takiej sytuacji potrzebuję małej pomocy… Zamiast mozolnie siekać każdy składnik, wykorzystuję kuchenne przybory do krojenia. Nawet prosta krajalnica do różnego rodzaju produktów może tutaj dużo zmienić. Dwa proste ruchy, rach-ciach i porcja warzyw na sałatkę pokrojona. Do takich zadań specjalnych świetnie nadaje się ręczne urządzenie do krojenia, takie jak krajarka do warzyw Jolko. To niepozorne urządzenie, ale pomaga siekać składniki w równą kostkę lub kroić je na cienkie plasterki. Dlatego w dzisiejszym artykule chciałabym Wam nieco przybliżyć tę prostą, ale bardzo pomocną maszynkę! Chodźcie zobaczyć, co potrafi. 🙂

Ręczna krajarka do warzyw Jolko

Krajalnica Jolko kroi produkty nie tylko w kostkę, ale i w plasterki.

Jak wybrać krajalnicę do warzyw i jajek?

Myślę, że w każdej kuchni powinna znaleźć się choć najprostsza maszynka do krojenia warzyw na sałatkę czy jajek na kanapki. Taka krajarka powinna być przede wszystkim prosta w obsłudze, by jej użytkowanie nie zniechęcało nas do wyjęcia urządzenia z kuchennej szafki. Odkąd korzystam z prostej, ale dobrej w swoim przeznaczeniu krajalnicy, to częściej przygotowuję warzywne sałatki dla gości, owocowe desery na drugie śniadanie i kanapki z plasterkami jajek.

Na rynku dostępne są oczywiście różnego rodzaju krajalnice: ręczne i elektryczne, stalowe i z tworzywa sztucznego, wyłącznie do warzyw lub tylko do owoców, tnące produkty w kostkę, plastry, słupki lub wąskie paski. Jak wśród tylu opcji wybrać ten konkretny, najlepszy dla nas model? Pomyśl o tym, co przygotowujesz najczęściej, co chcesz usprawnić w kuchennych przygotowaniach i jakie cechy powinno mieć urządzenie, po które sięgniesz z chęcią.

Na rynku znajdziesz:

  • krajalnice do warzyw ręczne – wyposażone w ostrza, które tną i szatkują składniki na dany kształt. Lekkie, poręczne, zajmują mało miejsca w kuchni, są łatwe w czyszczeniu i nie zużywają energii elektrycznej.
  • krajalnice, czyli szatkownice do warzyw elektryczne – najczęściej wyposażone w kilka różnych ostrzy, które szatkują warzywa w różny sposób. Nie wymagają naszej siły do działania. Nieco trudniejsze w czyszczeniu, zajmują więcej miejsca w kuchni i zużywają energię elektryczną.

W domowych warunkach, do przygotowania codziennych posiłków, powinna wystarczyć Ci ręczna maszynka do krojenia warzyw. Jeśli będzie lekka, prosta w obsłudze i łatwa w czyszczeniu, chętniej zdecydujesz się na przygotowanie warzywnych dań przy pomocy takiego urządzenia. Wiem, co mówię. Nie raz skusiłam się na świetne urządzenie o zaawansowanych funkcjach, którego później nie chciało mi się nawet wyciągać z szafki i myć każdego elementu ręcznie. Dlatego czasem warto kierować się zasadą: „Im prościej, tym lepiej”. 😉

Moja idealna krajalnica to taka, która:

  • jest prosta w obsłudze,
  • jest lekka i poręczna,
  • nie zajmuje zbyt wiele miejsca w kuchni,
  • jest łatwa do wyczyszczenia,
  • jest dostosowana do krojenia różnego rodzaju produktów,
  • łączy dobrą jakość z przystępną ceną.

Teraz Ty pomyśl, co liczy się dla Ciebie w każdym urządzeniu kuchennym. Może będzie to oryginalny wygląd, niezwykła wszechstronność lub wytrzymałość? Weź pod uwagę różne aspekty i dostosuj produkt do swoich wymagań.


Dlaczego warto kupić krajalnicę od Jolko?

Chciałabym przedstawić Ci pewne urządzenie, które odpowiada moim wymogom idealnej krajarki. Być może i Ty się na nią skusisz… W każdym razie, powinieneś wiedzieć, że takie urządzenie do krojenia warzyw istnieje i dobrze spełnia swoje zadanie.

Krajalnica Jolko do krojenia w kostkę warzyw

Krajalnica Jolko to proste urządzenie do krojenia warzyw i innych produktów w kostkę lub w talarki. Składniki przeznaczone do krojenia muszą mieć jednak miękką konsystencję. Krajarka świetnie sprawdzi się zatem do siekania ugotowanych ziemniaków, marchewki, pietruszki, ale i miękkich owoców – bananów i awokado. Pomoże również w pokrojeniu białych serów, takich jak ser feta i mozzarella. Taka krajalnica kuchenna okazuje się wybawieniem szczególnie przy krojeniu sera feta, z którym to zawsze mam problem. A w przypadku tej ręcznej maszynki wystarczą dwa ruchy i już mam równą kostkę, idealną do greckiej sałatki. Co istotne, krajalnica Jolko to produkt polski – wymyślony, zaprojektowany i wyprodukowany w Polsce. A warto wspierać naszych polskich producentów. 😉

Jak używać krajalnicy Jolko?

  1. Umieść produkt (ugotowane warzywo, miękki owoc, jajko lub ser feta) w urządzeniu.
  2. Zamknij krajalnicę, by uzyskać plasterki.
  3. Przesuń tłoczek, by z talarków uzyskać równą kostkę.

Gotowe!Jak działa krajalnica Jolko do warzyw i owoców?

Małe podsumowanie krajalnicy Jolko:

  • krajalnica przeznaczona jest do krojenia ugotowanych warzyw i jajek, miękkich owoców i białych serów typu feta i mozzarella,
  • ręczna maszynka 2w1 – kroi składniki w 8 mm kostkę lub w talarki,
  • jest to produkt całkowicie polski – wymyślony, zaprojektowany i wyprodukowany w Polsce,
  • urządzenie jest bardzo proste w obsłudze i nie wymaga podłączania do prądu (wystarczą 2 proste ruchy, by zyskać idealnie równą kostkę),
  • łatwe do utrzymania w czystości – materiał wykonania i modułowa konstrukcja pozwalają nawet na mycie maszynki w zmywarce,
  • nawet gdy krajarka zostanie uszkodzona mechanicznie, dostępne są części zamienne. 

Dla kogo i do czego:

  • dla osób zabieganych i zapracowanych, które nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie,
  • dla osób, które chcą przygotowywać zdrowe i proste posiłki,
  • dla osób, które nie lubią lub nie potrafią gotować skomplikowanych dań,
  • do przygotowywania sałatek i innych przekąsek na co dzień,
  • do przygotowywania tradycyjnych sałatek jarzynowych na święta.

Zobacz jak działa:


Ręczna maszynka do warzyw Jolko – co można przygotować?

Szybkie i proste krojenie warzyw, jajek i owoców w kostkę, które umożliwia krajalnica, to świetna podstawa do przygotowania różnorodnych posiłków. Jak już wcześniej wspominałam, ręczny przyrząd do krojenia warzyw w kostkę lub plasterki, będzie idealny dla osób zabieganych lub nie mających zbyt dużych umiejętności kulinarnych, które chcą szybko przygotować prosty, a zarazem zdrowy posiłek. Krajalnica przyda się na co dzień i od święta. Poniżej pomysły, w których realizacji pomoże nam właśnie tego typu rozdrabniacz do warzyw i innych produktów.

Tradycyjna sałatka jarzynowa

Krajalnica Jolko to świetne urządzenie do przygotowania sałatek. Wystarczy ugotować potrzebne składniki (ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, seler, jajka) i wszystkie przecisnąć przez maszynkę w dwóch krokach – pierwszy ruch pokroi je w plasterki, a drugi w równą kostkę. Taka maszynka do rozdrabniania warzyw pozwoli szybciej przygotować danie i sprawi, że równo pokrojone składniki będą wyglądać estetycznie. Pomocny gadżet w okresie świątecznych przygotowań – tych wigilijnych i wielkanocnych.

Krajalnica Jolko do sałatki

Dzięki krajalnicy Jolko szybko pokroisz składniki na tradycyjną sałatkę jarzynową.

Sałatka grecka z serem feta

Czyli nieco lżejsza wersja ziemniaczanej sałatki z majonezem. Urządzenie do siekania warzyw Jolko poradzi sobie i z krojeniem serów typu feta. Pomidorki, ogórek, czerwona cebula, oliwki i ser feta pokrojony w kostkę to wszystko czego potrzebujesz do przygotowania lekkiej i pożywnej przekąski – do pracy i na domówkę.

Krajarka Jolko do krojenia sera feta

Krajarka poradzi sobie również z krojenie sera feta w kostkę.

Sałatka Caprese

Kolejna propozycja sałatki, tym razem z talarkami sera mozzarella i plasterkami pomidora. Ta włoska sałatka do doskonały dodatek do obiadu i przystawka dla gości. Krajacz do warzyw i owoców nie tylko kroi składniki w kostkę, ale i w talarki, dlatego pomoże Ci w przygotowaniu sałatki Caprese.

Maszynka ręczna Jolko do sałatki Caprese

Ręczna maszynka pokroi ser mozzarella na równe talarki.

Selerowa przekąska do słoika

Szatkownica do warzyw poradzi sobie także z pokrojeniem w kostkę selera konserwowego. Warzywo w takiej postaci jest świetną podstawą do stworzenia ciekawej sałatki do słoika, którą możesz zabrać ze sobą do pracy jako zdrową przekąskę. Do kostek selera dodaj owoce granatu, posiekane orzechy włoskie i łyżkę majonezu lub jogurtu naturalnego.

Krajalnica Jolko - sałatka z selera

Seler konserwowy pokrojony w kostkę, owoce granatu i orzechy włoskie – przepis na zdrową przekąskę.

Grahamki z awokado

Zamiast zwykłej bułki, wybierz bułkę grahamkę lub pieczywo razowe i udekoruj je bogatą warstwą plasterków awokado. Krajarka do warzyw i owców, kroi produkty nie tylko w kostkę, ale i w plasterki. Wykorzystaj tę funkcję i przygotuj kanapki z ciekawymi dodatkami.

Maszynka do warzyw Jolko do krojenia awokado

Grahamki z plasterkami awokado , które uzyskasz na krajalnicy Jolko.

Kanapki z jajkiem

Kanapki z dodatkiem plasterków jajka nasycą nas zdecydowanie na dłużej niż kromki chleba z samym serem. Kanapki warto wzbogacić dodatkiem świeżych warzyw i posypać je posiekanym szczypiorkiem dla smaku.

Krajalnica Jolko do krojenia jajek

Ręczna maszynka Jolko to także świetny przyrząd do krojenia ugotowanych jajek w plasterki.


Maszynka do krojenia warzyw, owoców i jajek w kostkę wcale nie musi być skomplikowana. Najlepsza będzie taka prosta w obsłudze krajarka, która pozwoli szybko przygotować różnorodne dania. A krajalnica Jolko to szybki sposób na pokrojenie produktów w kostkę (na sałatkę) lub w plasterki (na kanapki i przekąski). Kto jest chętny, by ją wypróbować? 🙂

Ocena: 4.8. From 14 votes.
Proszę czekać...