Ile domów, tyle przepisów na te słodkie, tłuściutkie kokardki, tradycyjnie pałaszowane przez całe rodziny z okazji tłustego czwartku. Jeżeli macie wątpliwości, czy wasz przepis na chrusty jest odpowiedni, zerknijcie na nasz i spróbujcie swoich sił w produkcji domowych faworków!

Faworki to szybkie i proste w przygotowaniu przysmaki, którymi możemy zajadać się nie tylko z okazji tłustego czwartku. Z pewnością przygotowuje się je jeszcze prościej niż domowe pączki. Poznaj prosty przepis na pyszne, kruche faworki domowe – tradycyjnie smażone na smalcu, u nas z dodatkiem aromatycznego rumu.

Przepis na faworki z rumem

Czas przygotowania 1 godzina, 15 minut/y

Czas gotowania 30 minut/y

Czas całkowity 1 godzina, 45 minut/y

Category: Ciasta i desery, Przepisy kulinarne

Faworki (chruściki) z rumem

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 3 jajka
  • 30 ml rumu
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 kostki smalcu (do głębokiego smażenia)
  • cukier puder (do posypania)

Sposób przygotowania

  • W szerokiej misce zagniatamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, masło, skórkę cytrynową, jajka oraz rum.
  • Po wyrobieniu gładkiego ciasta owijamy je folią i odkładamy na godzinę do lodówki.
  • Po godzinie na stolnicy lub dużej desce oprószonej mąką rozwałkowujemy cieniutko ciasto, kroimy na prostokąty o wymiarach 5 cm x 10 cm.
  • Każdy z prostokątów nacinamy w środku na długości 5 cm i przewijamy.
  • Faworki smażymy na smalcu z obu stron na złoty kolor.
  • Po wyjęciu z tłuszczu, odsączamy je na ręcznikach papierowych.
  • Posypujemy cukrem pudrem.
https://www.garneczki.pl/blog/faworki-prosty-przepis/

Faworki (chruściki) z rumem

Ocena: 5.0/5. Oddano 1 głos.
Please wait...