Sernik to bez wątpienia jedno z najpopularniejszych ciast. Pieczemy go nie tylko na święta, ale także tak zupełnie na co dzień. Równie popularny jest sernik na zimno z sezonowymi owocami, serwowany latem. Ale czy wiesz, jaki ser do sernika jest najlepszy? Czy inny ser powinniśmy wybrać do tradycyjnego sernika, a inny do ciasta na zimno? I jak zmielić ser na sernik? Mam też małą podpowiedź dla tych, którzy robią sernik sporadycznie i wybierają gotowy ser na sernik w wiaderku. Czy wiesz na co zwrócić uwagę przy jego zakupie?

Najlepszy ser do sernika to oczywiście klasyczny twaróg zmielony samodzielnie w domu. Wiaderkowe serki, zwane też kubełkowymi, to alternatywa dla osób bardzo zapracowanych. Bo żaden ser z wiaderka nie będzie miał takiej samej konsystencji i smaku jak świeży twaróg… Warto zatem poświęcić tę chwilę i samemu przygotować ser do sernika!

Jaki ser na sernik? Chudy, tłusty czy półtłusty?

Od tego, jakiego sera użyjesz podczas robienia sernika, zależy między innymi konsystencja ciasta, jego smak oraz wygląd. Najlepszy ser na sernik to bez dwóch zdań twaróg tłusty lub półtłusty, oczywiście odpowiednio zmielony. Pamiętaj, aby używać tylko i wyłącznie świeżego sera! Świeższe produkty to podstawa udanych wypieków.

Jaki ser na sernik?

Czym i ile razy zmielić ser na sernik?

Dobry twaróg na sernik powinien być dwu- lub trzykrotnie zmielony, aż do uzyskania gładkiej masy. Kremowa konsystencja, w której nie ma żadnych grudek stanowi gwarancję pięknego wyglądu naszego wypieku. Jeśli zastanawiasz się, w jaki sposób zmielić twaróg na sernik, to już podpowiadam! Do wyboru masz kilka możliwości:

  • praska do ziemniaków,
  • maszynka do mięsa,
  • blender kuchenny.

1. Praska do zmielenia twarogu

Praski do ziemniaków świetnie nadają się do zmielenia niewielkiej ilości sera. Precyzyjnie rozdrabniają produkt, dzięki czemu zyskuje on delikatną konsystencję. Jeśli jednak robisz sernik na dużej blaszce, z większej ilości twarogu, to lepiej nie mielić sera praską – zadanie to będzie zbyt pracochłonne i będzie wymagało sporo siły. Wybierz praskę, jeśli chcesz zmielić twaróg na mniejszy wypiek.

2. Maszynka do mielenia twarogu

Zatem, co sprawdzi się w przypadku, gdy planujesz zmielić większą ilość sera na sernik? Z pomocą przychodzi klasyczna maszynka do mielenia mięsa, która pozwala właśnie na szybkie zmielenie większej ilości sera do wypieku. Najlepiej wybrać najmniejszy rozmiar otworów maszynki – szybciej uzyskasz pożądany efekt.

3. Blender kuchenny

Kolejny sposób na zmielenie twarogu do sernika to blender kuchenny! Takim urządzeniem bez problemu zmielisz każdą ilość sera – zarówno tę mniejszą, jak i większą. Mielenie blenderem, w przeciwieństwie do praski czy maszynki do mięsa, nie wymaga od nas żadnego wysiłku i trwa zaledwie kilka minut. To zdecydowanie najszybszy sposób na uzyskanie kremowej konsystencji sera na sernik i to bez żadnych grudek.


Makutra i kula do ucierania sera na sernik

Odpowiednie przygotowanie sera do sernika to połowa sukcesu. Kolejny krok, to dokładne połączenie zmielonego twarogu z resztą składników. Pomocna w tym zadaniu okazuje się makutra i kula do ucierania. Dzięki tym dwóm narzędziom szybko i bez problemu połączysz masło z cukrem i jajkami, a następnie z serem. Makutra to takie tradycyjne naczynie, kamionkowa lub ceramiczna misa używana od pokoleń, która przez lata zastępowała kobietom mikser. Powierzchnia wewnątrz makutry posiada uwypuklone pasy, które ułatwiają ucieranie ciasta, sera, maku, a nawet pomidorów. Jeśli zdecydujesz się na utarcie masy serowej w makutrze, możesz liczyć na niezwykle puszystą i gładką konsystencję.


Jaki ser z wiaderka na sernik?

Jeśli już zdecydujesz się zakupić gotowy ser mielony na sernik, taki z kubełka, musisz zwrócić uwagę na kilka kwestii. Pamiętaj, że nie każdy ser w wiaderku będzie taki sam, dlatego Twoje wypieki mogą różnie wyrosnąć. Zatem, jaki twaróg kubełkowy na sernik będzie najlepszy?

Doby ser w wiaderku?
  • Dobry twaróg kubełkowy na sernik powinien mieć gęstą, zbitą konsystencję. Po wyjęciu z wiaderka nie może spłynąć z łyżki. Zbyt luźna i morka masa serowa rozmoczy spód ciasta lub nie stężeje odpowiednio mocno.
  • Nie powinien zawierać zbyt dużej ilości serwatki – wpływa to negatywnie na smak ciasta. Ponadto po odsączeniu okazuje się, że sera jest znacznie mniej niż wskazuje informacja na opakowaniu.
  • Nie może mieć grudek. Jego konsystencja powinna być zupełnie gładka.
  • Powinien mieć delikatny jogurtowy smak, nie kwaśny.

Większość serów z wiaderka należy odsączyć przed użyciem. Zwróć uwagę, że wtedy ich masa zmniejsza się nawet o 400 g. Dlatego warto wybrać ser spełniający powyższe warunki. Jego użycie gwarantuje udane wypieki!


Wiesz już, jak odpowiednio przygotować ser na sernik. Teraz do dzieła! Koniecznie pokaż mi swoje wypieki oraz serniki na zimno. Jestem ciekawa, który sernik częściej króluje w Waszych domach?

Ocena: 2.3/5. Oddano 3 głosy.
Please wait...