Jaki szybkowar najlepiej wybrać i na co zwrócić uwagę przy kupnie? Szybkowar to inaczej garnek ciśnieniowy, który przyspiesza gotowanie potraw i może być wyposażony w dodatkowe funkcje. Dobry szybkowar, który warto wybrać, powinien zapewniać bezpieczeństwo, być trwały i wygodny w użytkowaniu.

Jaki szybkowar warto kupić? Taki, który będzie spełniał nasze oczekiwania! Jeśli zależy nam na przygotowywaniu codziennych, mniejszych porcji jedzenia w garnku ciśnieniowym, wybierzmy urządzenie o mniejszej pojemności. Jeżeli jesteśmy gotowi na wyzwania, dokładne odmierzanie czasu i kontrolowanie pracy szybkowaru, wystarczy nam proste urządzenie. Z kolei, jeśli zależy nam na jak największej wygodzie, możemy wybrać szybkowary elektroniczne z automatycznymi programami gotowania. Dodatkowe funkcje wiążą się jednak z wyższą ceną. Przy kupnie szybkowaru, trzeba zwrócić uwagę na każdy szczegół, a trochę ich jest…


Szybkowar – co to jest?

Co to w ogóle jest ten ten słynny szybkowar? To wyjątkowo szczelny garnek, w którym podczas gotowania dochodzi do wzrostu ciśnienia. Dzięki temu wzrasta temperatura wrzenia wody, a potrawy gotują się znacznie szybciej. Taki garnek ciśnieniowy wykonany jest najczęściej ze stali nierdzewnej lub z aluminium. Wyposażony w zawór bezpieczeństwa, który znajduje się zazwyczaj na pokrywie. Może być to klasyczny model przeznaczony na kuchenkę gazową, elektryczną, ceramiczną, indukcyjną lub garnek elektryczny, podłączany do prądu. Szybkowary różnią się między sobą nie tylko materiałem wykonania, ale także pojemnością i dodatkowymi funkcjami.

Szybkowar okaże się idealny szczególnie dla ludzi zapracowanych, którzy chcą jak najszybciej przygotować potrawy, szczególnie te czasochłonne – zupy, gulasze, duszone mięsa, bigos, gołąbki i inne. Garnek ciśnieniowy będzie niezastąpiony również w czasie świątecznych przygotowań. Dzięki niemu przygotujemy wiele dań i to znacznie szybciej.

Jak działa i w jaki sposób obsługiwać szybkowar?

Prawidłowa obsługa szybkowaru pozwala na wykorzystanie wszystkich jego zalet! Garnek ciśnieniowy jest stosunkowo prosty w obsłudze, ale bardzo ważne, by trzymać się zasad użytkowania wskazanych w instrukcji. Szybkowar napełniamy wodą – niezbyt dużo, ale tak, by gotowane produkty były nią całkowicie przykryte. Następnie zamykamy pokrywę, która pozwala na utrzymanie pary wodnej i stałej temperatury wewnątrz urządzenia. Ciśnienie wewnątrz garnka zaczyna wzrastać, a gdy osiąga maksymalną wartość, z gwizdka umieszczonego na pokrywie zaczyna ulatniać się nadmiar pary wodnej (z małym świstem). To właśnie od tego momentu zaczynamy odmierzać czas niezbędny do przygotowania potrawy. Na końcu odbezpieczamy gwizdek, by cała para wodna z garnka wydostała się na zewnątrz. Dopiero po tym, otwieramy pokrywę i serwujemy gotowe danie na talerze.

UWAGA!Po ugotowaniu potrawy, nigdy nie otwieraj pokrywy szybkowaru od razu! Najpierw uchyl zawór, by pozbyć się nadmiaru pary z wnętrza urządzenia. Wcześniej, możesz dodatkowo schłodzić garnek ciśnieniowy pod wodą. Dopiero po tym, możesz otworzyć pokrywę. Dzięki temu, unikniesz poparzenia.

Szybkowar – zalety i wady

Garnek-szybkowar to produkt, który ma swoje zalety, ale i małe wady, które warto wziąć pod uwagę przy jego zakupie. Największym plusem jest bez wątpienia szybkość przyrządzania posiłków, nawet tych wymagających wielogodzinnego gotowania. Małe zestawienie pomoże Ci odpowiedzieć na pytanie czy warto kupić szybkowar.

Zalety szybkowaruWady szybkowaru
  • Skrócony czas gotowania potraw, nawet 2-3-krotnie (ziemniaki będą gotowe w 6 minut, a rosół w 25 minut).

  • Niższe rachunki za gaz lub prąd (w przypadku szybkowarów klasycznych), jako konsekwencja skróconego czasu gotowania.

  • Potrawy z szybkowaru zachowują więcej witamin i minerałów niż te gotowane w sposób tradycyjny, a to wszystko dzięki ograniczonemu dostępowi tlenu.

  • Dania z szybkowaru są lepsze w smaku i zachowują swój kolor – szczelna pokrywa zatrzymuje parę wodną wewnątrz naczynia, dzięki czemu potrawy mają odpowiednią wilgotność.

  • Brak ryzyka przypalenia potrawy.

  • To urządzenie proste w obsłudze.

  • Brak możliwości sprawdzenia smaku potrawy podczas gotowania – nie możemy unieść pokrywki tak samo jak w tradycyjnym garnku.

  • Wszystkie przyprawy trzeba dodać przed lub po ugotowaniu dania, nie ma możliwości doprawiania potrawy w trakcie.

  • Do podanego czasu gotowania produktów należy doliczyć czas potrzebny na zagotowanie wody w garnku ciśnieniowym, zamknięcie pokrywy, wypuszczenie nadmiaru pary wodnej i bezpieczne otwarcie szybkowaru.

  • Nieodpowiednie użytkowanie garnka ciśnieniowego może skutkować jego wybuchem, dlatego należy trzymać się zasad wskazanych w instrukcji.


Jaki szybkowar najlepiej wybrać?

Jaki szybkowar najlepiej kupić, by spełniał nasze wymagania, był wytrzymały, bezpieczny i służył przez wiele lat? Na rynku znajdziemy szybkowary różnych firm, wykonane z różnych materiałów, klasyczne lub na prąd, małe lub duże i z dodatkowymi funkcjami. Przyjrzenie się bliżej wszystkim parametrom szybkowaru, pomoże Ci odpowiedzieć na pytanie, który szybkowar wybrać i jakiej firmy urządzenie będzie dla Ciebie najlepsze.

Szybkowar ze stali nierdzewnej czy aluminiowy? Materiał wykonania

Szybkowary mogą być wykonane ze stali, aluminium lub ze specjalnego materiału Silargan.

  • Szybkowar ze stali nierdzewnej – wyjątkowo trwały, odporny na uszkodzenia i korozję. Stal jest jednak gorszym przewodnikiem ciepła niż aluminium, co przyczynia się do wolniejszego nagrzewania się urządzenia. Wolniej się nagrzewają, ale też i wolniej oddają ciepło. Warto wybrać stalowe modele z aluminiowym pierścieniem na spodzie, który zapewnia szybrze rozgrzanie urządzenia. Stal nierdzewna jest neutralna nawet dla kwaśnych dań, co oznacza, że nie wydziela metalicznego posmaku w czasie ich gotowania.

  • Szybkowar aluminiowy – zazwyczaj tańszy. Modele aluminiowe są lżejsze i zapewniają lepszy, bo równomierny rozkład ciepła. Szybko się nagrzewają, ale również szybko tracą ciepło. W przeciwieństwie do stalowych modeli, nie są odporne na zarysowania. Aluminium w wysokich temperaturach, powyżej 180°C, zaczyna wydzielać szkodliwe substancje, ale bez obaw – szybkowary nie osiągają takich temperatur! Najlepiej zdecydować się na garnki ciśnieniowe z aluminium anodowanego.

Szybkowar aluminiowy Bratmaxx

  • Szybkowar z Silarganu – technologia stosowana w garnkach marki Silit. Materiał wykonania jest wolny od niklu i wszelkich zanieczyszczeń, dlatego jest bezpieczny dla alergików. To połączenie stali szlachetnej i ceramiki, co zapewnia wyjątkową wytrzymałość i odporność na zarysowania. Ceramiczna, gładka powierzchnia jest higieniczna, łatwa do utrzymania w czystości i nie wpływa w żaden sposób na smak potraw. Szybkowar z wykonany Silarganu pasuje zarówno na indukcję, jak i na inne rodzaje kuchenek. Dodatkowo szybko się nagrzewa.

Więcej o nowoczesnej technologii Silargan, przeczytasz w naszym artykule: Antyalergiczna technologia marki Silit – Silargan.

Szybkowar klasyczny czy elektryczny?

Garnek ciśnieniowy może być dostosowany do użytkowania na kuchenkach, ale może być także elektryczny. Jedno i drugie ma swoje zalety, które warto wziąć pod uwagę przy wyborze szybkowaru.

  • Szybkowar klasyczny – na kuchenkę gazową, elektryczną, ceramiczną lub indukcyjną. Niektóre modele dostosowane są do konkretnych kuchenek, a inne będą działać na każdej. Działają podobnie jak tradycyjny garnek, który ustawia się na kuchence, by zagotować wodę. Ich niewątpliwą zaletą jest niższa cena i prosta konstrukcja.

  • Szybkowar elektryczny, na prąd – nie wymaga ustawienia na kuchence, ponieważ podłącza się go bezpośrednio do prądu. Może posiadać dodatkowe funkcje, takie jak automatyczne wyłączenie, których nie znajdziemy w klasycznych modelach. Mogą być użytkowane tam, gdzie nie ma dostępu do kuchenki.

Szybkowar mały czy duży? Jaka pojemność?

Na rynku znajdziemy szybkowary o pojemności 2,5-8,5 litrów. Jaka pojemność garnka ciśnieniowego będzie najlepsza? Wszystko zależy od naszych potrzeb! Co zamierzamy w nim przygotowywać i dla ilu osób będą przeznaczone dania.

Komplet szybkowarów stalowych Profi

Szybkowary mogą mieć różną pojemność – od 2,5 do 8,5 litra.

Pamiętaj, że producenci podają całkowitą pojemność szybkowaru, ale wykorzystywana jest tylko jej część – 2/3 lub 1/3 pojemności. Wynika to z faktu, że wolna przestrzeń jest niezbędna do wytworzenia pary, która pozwala na ugotowanie jedzenia.
  • Szybkowar do 4 litrów– idealny do przygotowywania prostych dań i małych porcji, polecane dla singli i par.

  • Szybkowar do 6 litrów – bardzo popularna pojemność, podawana przy wielu przepisach na dania z szybkowaru. Pomieści większość produktów. Polecany dla rodzin do 4 osób.

  • Szybkowar do 8,5 litra – doskonały do przygotowania większych dań, na kilka dni, na święta lub na proszone obiady. Polecany dla rodzin powyżej 4 członków i osób, które często przygotowują obiady dla gości.

Średnica, uchwyt, pokrywa i bezpieczeństwo w szybkowarze

Wybierając szybkowar należy zwrócić uwagę również na inne jego elementy: średnicę naczynia, uchwyt, pokrywę, zawór klasyczny i bezpieczeństwa, a także regulator ciśnienia. Decydują one nie tylko o wygodzie użytkowania garnka ciśnieniowego, ale również o naszym bezpieczeństwie. W przypadku szybkowaru, który pracuje pod wysokim ciśnieniem, jest to niezwykle ważne.

  • Średnica szybkowaru – średnica garnka powinna być dostosowana do typu kuchenki, który posiadamy. W przypadku płyty indukcyjnej, należy dostosować wielkość średnicy do rozmiaru pól grzejnych. Pod uwagę weźmy także najczęściej przygotowywane potrawy – mrożonki czy większe porcje produktów wymagają też większej średnicy dna szybkowaru.

  • Uchwyt szybkowaru – garnek ciśnieniowy może mieć tylko jeden uchwyt lub dwie rączki. Jeden, ale długi uchwyt z zatrzaskiem zapewnia bezpieczne otwieranie szybkowaru i jego przenoszenie. Z kolei dwie rączki ułatwią przestawianie urządzenia na różne pola kuchenki.

  • Pokrywa i jej blokada – pokrywka szybkowaru musi być wyposażona w odpowiednią blokadę, która uniemożliwi otwarcie urządzenia w środku gotowania. Blokada zabezpiecza także przed uwolnieniem zbyt dużej ilości pary wodnej, która mogłaby nas poparzyć. Nie otwieraj pokrywy na siłę – poczekaj, aż blokada się zwolni, a ciśnienie opadnie.

Szybkowar stalowy Florina Cooker

Pokrywa szybkowaru powinna mieć blokadę. To również na niej znajdują się zawory, gwarantujące bezpieczeństwo.

  • Zawór klasyczny i bezpieczeństwa do szybkowaru – ten drugi znajduje się na pokrywie i odpowiada za odprowadzanie nadmiaru pary z wnętrza garnka. Chroni szybkowar przed ewentualnym wybuchem, spowodowanym zbyt wysokim ciśnieniem.

  • Regulator ciśnienia – szybkowar może posiadać regulator z klasycznym lub nowoczesnym zaworkiem ciężarkowym albo regulator sprężynowy. Taki regulator powinien mieć możliwość demontażu, by co jakiś czas można było sprawdzać jego drożność i bezpieczeństwo urządzenia. Regulator z klasycznym zaworkiem ciężarkowym powinien sporadycznie drgać w czasie gotowania – to znak, że ciśnienie wewnątrz szybkowaru osiągnęło właściwy poziom. Ten nieco bardziej nowoczesny – nie drga, ale sam uwalnia nadmiar pary z wnętrza urządzenia, gdy ciśnienie jest zbyt wysokie. Z kolei regulator sprężynowy wyposażony jest w podziałkę, która informuje o poziomie ciśnienia.

Szybkowar – funkcje dodatkowe

Szybkowar z dodatkowymi funkcjami to nie lada gratka! Ale czy warto taki kupić? Wszystko zależy od tego, która z opcji okaże się dla nas niezwykle pomocna w codziennych zmaganiach kulinarnych. Zwolennicy zdrowego odżywiania docenią szybkowar z funkcją gotowania na parze, a osoby ceniące sobie sobie wygodę – garnek ciśnieniowy z funkcjonalnym timerem.

  • Szybkowar z wewnętrzną podziałką – znajduje się w wielu modelach i pozwala na dokładne odmierzenie wody i innych płynów.

Garnek ciśnieniowy ze stali Florina Cooker

Wewnętrzna podziałka ułatwia odmierzanie odpowiedniej ilości płynu.

  • Pokrętło do ustawiania ciśnienia – umożliwia gotowanie na różnych poziomach, np. w temperaturze 110°C lub 119°C. Poziom dostosowywany jest do konkretnej potrawy.

  • Szybkowar z wkładką do gotowania na parze – idealny do gotowania na parze warzyw, mięsa i ryb, bez konieczności zanurzania ich w wodzie. Specjalny wkład umożliwia przygotowywania różnego typu produktów za jednym razem, na dwóch poziomach. Taką wkładkę można dokupić osobno.

Szybkowar z wkładem do gotowania na parze Ambition Marconi

  • Szybkowar z termometrem – wskaźnik temperatury to bardzo przydatna funkcja w szybkowarze, bowiem w przeciwieństwie do tradycyjnego garnka, nie możemy podnieść pokrywki i sprawdzić, czy woda zaczyna się gotować. Termometr poinformuje nas o wysokości temperatury i zagotowaniu się wody. Od tego momentu możemy dokładnie mierzyć czas potrzebny na przygotowanie potrawy.

  • Szybkowar z timerem – czyli z czasomierzem, który pozwala na ustawienie czasu, potrzebnego na ugotowanie potrawy. Możesz spuścić szybkowar z oka, bez obawy o rozgotowanie dania.

  • Automatyczne programy gotowania – pomocne szczególnie na początku przygody z szybkowarem, kiedy jeszcze nie potrafimy dobrać odpowiednich parametrów gotowania do danej potrawy. Po wybraniu programu, urządzenie samo dostosowuje czas gotowania, ale i ciśnienie do konkretnego dania. Funkcja dostępna w szybkowarach elektronicznych.

Dobry szybkowar powinien być dostosowany do mycia w zmywarce, co znacznie zwiększa wygodę jego użytkowania. W przypadku większość klasycznych garnków ciśnieniowych będziemy mieć taką możliwość, ale przy tych elektrycznych, do mycia w zmywarce mogą nadawać się tylko niektóre ich elementy.

Czy warto kupić szybkowar?

Czy warto zatem zainwestować w szybkowar? Jak najbardziej! Szczególnie, gdy chcemy przyspieszyć przygotowywanie potraw, nawet tych bardzo czasochłonnych, a także wtedy, gdy zależy nam na zachowaniu wartości odżywczych gotowanych produktów. Pamiętaj, by dobrać odpowiednią pojemność szybkowaru, a także dodatkowe funkcje do swoich potrzeb. A co najważniejsze, garnka ciśnieniowego używaj prawidłowo, zgodnie z instrukcją. Wtedy nie musisz martwić się ewentualną eksplozją urządzenia.

Ocena: 4.2/5.
Please wait...