Mus dyniowy, a inaczej puree lub przecier z dyni, to doskonały przetwór na zimę! Można je mrozić lub wekować w słoikach. W jaki sposób zrobić taki mus z dyni – piec czy gotować? I co można zrobić ze zdrowego puree z dyni? Zarówno słodkie, jak i wytrawne dania. Poznaj prosty przepis na dyniowe puree!

Dynia to niekwestionowana królowa jesieni. I dopóki trwa sezon na dynię, będę ją wykorzystywać w swojej kuchni jak najczęściej. To bardzo wdzięczne warzywo… Nie dość, że naładowana jest witaminami, wzmacnia nasz układ odpornościowy, działa przeciwzapalnie i dba o piękną skórę, to można ją wykorzystywać zarówno do przygotowania słodkich deserów, jak wytrawnych potraw. I to nie tylko do kremowej zupy dyniowej… Brakuje Ci pomysłów na dania z dyni? W tym artykule znajdziesz kulinarne inspiracje: Co można zrobić z dyni do jedzenia?

 Dynia świetnie nadaje się także na puree.  A takie puree z dyni można wykorzystać przy pieczeniu ciasta, smażeniu placków lub racuchów oraz innych pyszności. Dania przygotowane z puree z dyni będą zdrowe i smaczne, dlatego warto, by mus dyniowy był zawsze pod ręką – w woreczku i zamrażalniku lub w słoiku i spiżarce. Puree z dyni nie jest wcale takie trudne do przygotowania. Zobacz prosty przepis i działaj!


Puree z dyni piżmowej, Hokkaido czy innej?

Aby przygotować mus z dyni do słoików potrzebna będzie oczywiście dynia. Ale jaka będzie najlepsza? Na straganach piętrzą się dynie różnych rozmiarów, kolorów i kształtów. Różnią się nie tylko wyglądem, ale i smakiem. Przy tylu odmianach dyni można naprawdę zwariować. Która do czego i w ogóle jak? W rozpoznaniu odmian dyni pomoże Ci ten artykuł: Popularne rodzaje dyni jadalnej i ich zastosowanie w kuchni.

 Do przygotowania musu z dyni najlepiej wykorzystać dynię Hokkaido, piżmową, masłową lub prowansalską (Muscat de Provnce). Dynie to wyróżniają się intensywnie pomarańczowym, mączystym miąższem, który świetnie nadaje się na przygotowanie przecieru.  Nie potrzebujesz wcale dużych okazów, nieduża dynia będzie w sam raz.

Puree z pieczonej czy gotowanej dyni?

Mus dyniowy można przygotować na dwa podstawowe sposoby – poprzez pieczenie lub gotowanie dyni. Z gotowaniem jest trochę więcej zabawy – dynię trzeba obrać (czasem z bardzo twardej skóry) i pokroić w kostkę. W przypadku pieczenia, dynię wystarczy przekroić na pół i wstawić na piekarnika. Nie ma potrzeby obierania i krojenia, ponieważ miąższ wydrąża się łyżką. Jest tu jednak pewien haczyk! Piec trzeba przez godzinę, a gotować można przez pół godziny! Który ze sposobów będzie dla Ciebie wygodniejszy? O tym już musisz zadecydować sam/a. 🙂

Dynia pieczone

Pieczona dynia nada się do przygotowania dyniowego puree, ale i sprawdzi się jako pyszna przekąska.

Prosty przepis na puree z dyni pieczonej

Pieczenie dyni nie wymaga jej wcześniejszego obierania i krojenia. Wystarczy, że dokładnie ją umyjesz. Przekrój dynię na pół i pozbądź się pestek. Możesz pokroić dynię na mniejsze kawałki ze skórką, wtedy szybciej staną się miękkie. Ułóż kawałki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik do 180-200°C i wstaw dynię. Czas pieczenia uzależniony jest od wielkości naszego okazu. Większe będą piekły się nawet godzinę, a te mniejsze (np. Hokkaido) staną się miękkie już po pół godzinie. Sprawdzaj miękkość dyni za pomocą widelca lub patyczka – gdy będzie gotowa, bez oporu powinien zanurzyć się w wypieczonym miąższu.

Po upieczeniu dyni, poczekaj aż przestygnie i obierz ze skórki (gdy była pokrojona na kawałki) lub wydrąż miąższ (gdy warzywo zostało przekrojone na pół). Zmiksuj blenderem kuchennym – ręcznym lub kielichowym, aż do uzyskania konsystencji musu. Prawda, że banalnie proste?

Jeśli upieczona dynia jest zbyt sucha, w czasie miksowania dodaj do niej trochę przegotowanej wody. Pamiętaj jednak, że mus dyniowy powinien być tylko lekko wilgotny i nie może podchodzić wodą! Natomiast jeżeli przecier z dyni będzie zbyt mokry, przełóż go na sito, by odsączyć nadmiar wody.

Szybki przepis na mus z dyni gotowanej

Mus z dyni, idealny na nadchodzącą zimę, można także przygotować z dyni gotowanej. Umyj dynię, przekrój na pół i wydrąż gniazdo nasienne. Obie połówki obierz ze skóry, a miąższ pokrój w kostkę. Możesz albo tradycyjnie ugotować dynię w rondelku z wodą, na wolnym ogniu, albo wykorzystać do tego garnek do gotowania na parze. Dzięki gotowaniu na parze, dynia nie straci swoich cennych składników.

Przy tradycyjnym gotowaniu, dynia staje się miękka po około 30 minutach – szybciej niż w przypadku pieczenia. Odlej wodę i zmiksuj kawałki dyni blenderem. Musisz pozbyć się jeszcze nadmiaru wody, by nasze dyniowe puree nie było zbyt wodniste. Przełóż mus na sitko i odsącz z nadmiaru płynu. Ot, cała filozofia – puree z dyni bez pieczenia gotowe!

Gotowe puree z dyni – w słoikach czy w zamrażalniku?

Przygotowane puree z dyni trzeba jeszcze przełożyć do słoików lub do woreczków. Można oczywiście wykorzystać je od razu, do przygotowania dyniowych potraw. Taki świeżo przygotowany mus dyniowy możesz przechowywać w lodówce do maksymalnie 5 dni (a najlepiej do 3!). Mrożenie i wekowanie nadprogramowych porcji pozwala wykorzystywać puree przez cały rok!

MROŻENIE PUREE Z DYNI

Odmierz porcje musu z dyni i przełóż je do woreczków do mrożenia. Najlepiej, by na jeden woreczek przypadała 1 szklanka dyniowego puree. Tak przygotowane porcje włóż do zamrażalnika.

Torebki na mrożonki Jan Niezbędny

Porcje gotowego puree z dyni przełóż do woreczków na mrożonki i włóż do zamrażalnika.

MUS DYNIOWY W SŁOIKACH

Do czystych i wysterylizowanych słoików na przetwory, wygotowanych w garnku lub wyprażonych w piekarniku, przełóż gotowe puree dyniowe. Zakręć słoiczki równie czystymi i wyparzonymi nakrętkami. Przełóż je do garnka do pasteryzacji, zalej wodą do 3/4 wysokości, nakryj garnek pokrywką i zacznij podgrzewać. Puree z dyni w słoikach powinno być pasteryzowane aż 3 razy! Pierwszego dnia ok. 1,5 godziny, drugiego – 30 minut, a trzeciego już 15 minut.

A jak właściwie pasteryzować przetwory? Zobacz: Domowe sposoby pasteryzacji przetworów.

Puree z dyni w słoikachCo można zrobić z puree z dyni? Wykorzystanie

Mus z dyni można wykorzystać na słodko – do ciasta, muffinek i ciasteczek, ale le również na słono – do mięsa, placków, zup i sosów. Mus z dyni jest nadzwyczaj uniwersalny! Do czego jeszcze można go użyć?

Mus z dyni - do czego wykorzystać?

  • dyniowa zupa-krem,
  • dodatek do owsianki lub jaglanki,
  • sernik, ciasto, muffiny dyniowe,
  • wytrawne, pikantne placki,
  • dyniowe racuchy na słodko,
  • dodatek do ziemniaczanego puree,
  • sos do mięs i ryb,
  • dodatek do risotto,
  • nadzienie do pierogów i pasztecików,
  • hummus z dynią.

Jak widać mus dyniowy ma szerokie zastosowanie! Najlepiej przygotować więcej takiego puree z dyni, a dodatkowe porcje zamrozić lub zawekować. Puree w słoikach pozwoli cieszyć się smakami jesieni przez cały rok!

Ocena: 4.5/5. Oddano 4 głosy.
Please wait...