Budyń to pyszny podwieczorek, a także deser! Chętnie sięgamy po niego na poprawę humoru lub gdy chodzi za nami coś słodkiego. A czy wiesz, że można przygotować go samemu? Domowy budyń truskawkowy, czekoladowy lub śmietankowy jest nie tylko pyszny, ale i zdrowy. Nie zawiera barwników ani innych sztucznych dodatków. Jesteś ciekawy, jak zrobić domowy budyń dla dziecka i dorosłego? Przygotowałam małą ściągę. Jest też coś dla tych na diecie – domowy budyń fit. Koniecznie spróbuj!

Domowy budyń – przepis podstawowy

Aby przygotować budyń dla 3 osób potrzebujesz:

  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 3,5 łyżki cukru
  • 1 łyżkę masła

Jak przygotować budyń domowym sposobem?Powinieneś zagotować w garnku 1,5 szklanki mleka, z cukrem i masłem. Wybierz garnek do mleka z płaszczem wodnym, który zapobiega przypalaniu się płynu. Pozostałe mleko wymieszaj z mąką ziemniaczaną i żółtkami, następnie dodaj do gotującego się mleka. Garnek zdejmij z palnika i energicznie mieszaj rózgą kuchenną, aby nie było grudek. Twój mleczny budyń jest gotowy! Jeśli chcesz nadać deserowy ulubiony smak, zadbaj o odpowiedni dodatek.

Jak zrobić domowy budyń? InfografikaDomowy budyń waniliowy – idealny do tarty i innego ciasta

Budyń waniliowy świetnie pasuje do tarty, ciast z jabłkami, karpatki czy placków z sezonowymi owocami. Aby go przygotować musisz zaopatrzyć się w laski wanilii. Na budyń z 0,5 l mleka wystarczy Ci jedna laska wanilii. Należy wybrać z niej ziarenka i dodać je wraz z cukrem i masłem do gotującego się mleka. Dzięki temu budyń zyska wyrazisty posmak oraz ciekawy wygląd. Gotowy przysmak możesz podawać ozdobiony listkiem mięty lub kawałkiem czekolady, koniecznie  w salaterkach. Możesz wykorzystać go także jako element domowych wypieków.

Jak zrobić domowy budyń śmietankowy?

W tym przypadku składnikiem dodatkowym, jak się z pewnością domyślacie,  jest śmietanka kremówka 30 lub 36%. Budyń robi się podobnie jak w przypadku innych smaków. Jedyna różnica polega na tym, że zastępujemy pół szklanki odlanego mleka ową śmietanką i to ją mieszamy z żółtkami i mąką ziemniaczaną. Pozostałe czynności wykonuj bez zmian. Gotowy budyń przelej do pucharków i jedz ze smakiem.

Budyń domowy czekoladowy – pycha!

Do przyrządzenia domowego budyniu czekoladowego niezbędne będą śmietana kremówka i kakao. Sposób mieszania składników wygląda w tym przypadku trochę inaczej, ponieważ w jednej miseczce łączymy składniki suche czyli kakao, mąkę ziemniaczaną, i cukier. Nie zapomnij, że mąkę i kakao najlepiej przesiać przesiewaczem do mąki. Unikniesz dzięki temu grudek w gotowym już budyniu. Po wymieszaniu suchych składników dodaj łyżkę wody i mleko. Taką ilość, aby możliwe było połączenie się wszystkich składników.  Pozostałe mleko natomiast zagotuj wraz ze śmietanką kremówką w rondelku lub garnku. Pastę z kakao dodaj do gotującego się mleka i energicznie mieszaj. Na tarce do czekolady zetrzyj kilka kostek i dodaj do budyniu. To nada mu odpowiedni smak.

Tarka do czekolady MSCDomowy budyń truskawkowy – do podawania na zimno lub na gorąco

Budyń ze świeżych truskawek świetnie sprawdza się latem, podawany na zimno z odrobiną czekolady. Ale jeśli zatęsknimy za tym smakiem, możemy przyrządzić go także zimą. Wystarczy, że kupimy owoce mrożone. Niezależenie, którą wersję wybierzesz, truskawki musisz obrać ze szypułek. Najlepiej zrób to za pomocą szczypców do truskawek, które zabezpieczają przed nadmiernym zabrudzeniem rąk. Obrane i umyte truskawki rozdrobnij w przecieraku do owoców na gładki mus. Następnie dodaj do większości mleka i wymieszaj z cukrem i masłem. Całość zagotuj. W pozostałej części mleka (pół szklanki) wymieszaj dokładnie mąkę ziemniaczaną oraz żółtka i dodaj do gotującego się mleka z truskawkami. Doprowadź do wrzenia, cały czas energicznie mieszając. Po około 2 minutach zdejmij z ognia. W analogiczny sposób możesz przygotować domowy budyń bananowy lub z innych owoców.

Domowy budyń bez mąki ziemniaczanej, jajek i cukru – wersja fit

Budyń w wersji fit przygotować możesz z :

  • 1 szklanki mleka
  • 1 łyżeczki miodu
  • 2 łyżek płatków owsianych
  • ulubionego dodatku nadające smak

¾ szklanki mleka zagotuj w garnku, następnie dodaj ulubiony dodatek, np. kakao. Gotuj kolejne 5 minut, cały czas mieszając. Płatki owsiane zmiel za pomocą blendera na drobny proszek. Dodaj do pozostałego mleka i dokładnie wymieszaj. Połącz wszystkie składniki i gotuj jeszcze kilka minut. Pod koniec dodaj miód i gotowe. Jeśli zasmakuje Ci ten budyń, koniecznie sprawdź przepisy na inne dania z płatków owsianych. Są pyszne i bardzo zdrowe!


Wiesz już jak zrobić domowy budyń na deser i do ciasta. A także znasz sposób na domowy budyń bez mąki ziemniaczanej i jajek. Więc do dzieła – eksperymentuj i przyrządzaj nowe przysmaki. Baw się przy tym dobrze, bo gotowanie to przede wszystkim świetna zabawa!

No votes yet.
Please wait...