Ryż to podstawowy składnik wielu potraw, popularny w kuchniach rozmaitych rejonów. Należy do najbardziej uniwersalnych i najbardziej rozpowszechnionych elementów diety ludności całego świata. Choć jest to tak często spożywany pokarm, zdarza się, że gotowanie ryżu na sypko sprawia trochę kłopotu. Istnieje jednak kilka szybkich i łatwych sposobów na to, jak sprawnie gotować ryż w domu.

Jak gotować ryż w torebkach?

Standardowo ryż sprzedawany w polskich sklepach pakowany jest foliowe torebki i to w nich najczęściej decydujemy się go ugotować. Gotowanie ryżu w torebkach jest stosunkowo proste. Woreczek z ryżem umieszczamy w garnku z gotującą się, osoloną wodą– w taki sposób, aby cały woreczek był zanurzony. Gotujemy go pod przykryciem przez 15-20 minut lub w czasie, który poda na opakowaniu producent. Woreczek wyciągamy, odcedzamy z nadmiaru wody i rozcinamy wzdłuż wskazanych linii.

Jak ugotować ryż sypki, czyli bez torebki?

Nie wszyscy podczas gotowania decydują się na używanie folii. Wiele osób nie jest również zadowolonych ze smaku oraz konsystencji ryżu przygotowanego w taki sposób. Alternatywą pozostaje najbardziej tradycyjna (ale też pracochłonna) metoda – gotowanie sypkiego ryżu bezpośrednio w garnku czy rondlu.

  1. Porcję surowego ryżu przesypujemy do miseczki lub do garnka i dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. Najlepiej kilka razy, aż woda przestanie być mętna.
  2. Wypłukany ryż przekładamy do garnka, solimy i zalewamy zimną wodą – najważniejsze jest zachowanie właściwej proporcji, czyli odmierzenie około 1,5 szklanki wody na 1 szklankę ryżu.
  3. Garnek z ryżem stawiamy na kuchence, a wodę doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy gaz i nakrywamy naczynie pokrywką (ale nie całkowicie!).
  4. Ryż gotujemy dalej do momentu pojawienia się dołków, które świadczyć będą o wyparowywaniu wody. Wtedy to przykrywamy garnek szczelnie pokrywką i kontynuujemy gotowanie na najmniejszym ogniu przez dodatkowe 10 minut – i ryż gotowy.

Gotowanie ryżu na parze w parowarze

Jak gotować ryż na parze? Czy to jest trudne? Oczywiście, że nie! 🙂 Gotowanie na parze jest nie tylko jedną z łatwiejszych metod, ale pozwala także na zachowanie wszystkich wartości odżywczych i soli mineralnych zawartych w ryżu. Warto zaopatrzyć się w klasyczny garnek do gotowania na parze, który ma specjalne sitko, zatrzymujące ziarenka ryżu. Możesz również wybrać elektryczny parowar ze specjalnymi pojemnikami do gotowania ryżu na sypko. Do naczynia wlewamy niewielką ilość wody i gotujemy pod przykryciem tak długo, aż ryż odpowiednio napęcznieje parą i zwiększy swoją objętość. W przypadku parowania białego ryżu jest to zazwyczaj 30 minut, a brązowego – 35 minut. W elektrycznych parowarach możemy wybrać jeden z kilku dostępnych programów parowania, dzięki którym garnek sam dopiero odpowiedni czas przygotowywania wybranej potrawy.

Zobacz produkty: 1, 2

Gotowanie ryżu w elektrycznym garnku do ryżu

A czy wiecie, że dostępne są nawet specjalne garnki do gotowania ryżu? Są to urządzenia elektryczne, wyposażone w specjalne pojemniki do gotowania ryżu sypkiego. Nie trzeba ich stawiać na kuchence, wystarczy podłączyć do prądu. Jeśli zatem sypki ryż często gości w Twoim menu, to może warto w taki garnek zainwestować. Obsługa takiego urządzenia będzie pewnie nieznacznie różnić się w zależności od wybranego modelu, ale ogólne zasady powinny być podobne. Jak ugotować ryż w elektrycznym garnku do ryżu, tak zwanej ryżowarce?

  1. Dołączoną do urządzenia miarą odmierzamy odpowiednią dl nas porcję ryżu.
  2. Ryż płuczemy pod zimną, bieżącą wodą, by usunąć z niego nadmiar skrobi.
  3. Opłukany ryż wsypujemy do wewnętrznego pojemnika garnka. Rozprowadzamy go równomiernie.
  4. Przy pomocy miarki odmierzamy odpowiednią ilość wody i dolewamy do pojemnika wypełnionego ryżem. Dodajemy sól. Jeśli chcemy uzyskać twardszy ryż, wlewamy mniej wody, a jeśli miększy – więcej.
  5. Umieszczamy pojemnik w urządzeniu. Zamykamy pokrywę.
  6. Dopiero teraz podłączamy urządzenie do prądu i włączamy opcję gotowania.
  7. Po zakończeniu gotowania najlepiej pozostawić jeszcze ryż w zamkniętym urządzeniu na 5-10 minut.
  8. Ostrożnie otwieramy pokrywę, uważając na wydobywającą się z wnętrza parę.
  9. Mieszamy ryż i nakładamy.

Zobacz produkt: Ryżowar Adler

Gotowanie ryżu w mikrofali

Aby ugotować ryż  mikrofalówce najlepiej wykorzystać do tego specjalny pojemnik do gotowania ryżu w mikrofali. Takie naczynie pozwala przygotować ryż na wodzie lub na parze zarówno w warunkach domowych, jak i w pracy. Wlana do pojemnika woda wsiąknie w ryż, nie będzie jej trzeba odlewać.

  1. Opłukany ryż wsypujemy do pojemnika.
  2. Wlewamy odpowiednią ilość wody, solimy.
  3. Zamykamy pokrywę i wstawiamy pojemnik do mikrofali.
  4. Ustawiamy moc mikrofalówki na 900 W, a czas na 6 minut. Po tym czasie zmniejszamy moc na 650 W i gotujemy jeszcze 5 minut. Następnie pozostawiamy pojemnik z ryżem w wyłączonej już mikrofali na kolejne 5 minut, by ziarna wchłonęły nadmiar wody.
  5. Po upływie tego czasu ryż już powinien być gotowy. Jeśli uważasz jest jest trochę za twardy, wstaw go na dodatkowe 2 minuty.

 

Jeśli nie posiadasz specjalnego pojemnika, możesz wykorzystać szklane lub ceramiczne naczynie żaroodporne. Ryż w takim naczyniu zalewamy wodą i przykrywamy je dwoma warstwami folii spożywczej. Moc mikrofalówki ustawiamy na 800-900 W, wstawiamy naczynie i gotujemy przez ok. 6 minut. Następnie zmieniamy wysokość temperatury na średnią i gotujemy jeszcze przez 5-7 minut. Po tym czasie zostawiamy naczynie w mikrofali na kolejne 5 minut, aby ryż wchłonął nadmiar wody.

Kula do gotowania ryżu – gotowanie ryżu sypkiego

Jeżeli uważamy, że ryż gotowany w samym garnku posiada zbyt kleistą konsystencję, a preferujemy lekki, sypki ryż w stylu al dente, rozwiązaniem dla nas pozostaje stalowa kula do gotowania ryżu. Jednorazowo ugotować w niej można około 250 g surowego ryżu. Kulę umieszczamy w garnku z gotującą się wodą z dodatkiem soli i całość gotujemy w standardowym czasie (tak jak w woreczku foliowym). Kula wyposażona jest w praktyczny łańcuszek, dzięki któremu bezpiecznie wyciągniemy ją z garnka. Bardzo wygodnie się ją otwiera i opróżnia. Dodatkowo kula sprawdzi się do gotowania kaszy czy niektórych rodzajów warzyw.

Kula do gotowania ryżu

Ryż ugotowany w kuli ma lekką i sypką konsystencję.

Jak gotować ryż na mleku?

Gotowanie ryżu na mleku jest proste, ale wymaga zaangażowania. Idealne proporcje, to litr mleka na szklankę ryżu. Najpierw należy zagotować mleko, najlepiej w garnku z płaszczem wodnym, aby się nie przypaliło. Następnie wsypujemy ryż i gotujemy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Jak ryż wchłonie całe mleko i będzie miękki, możemy ściągnąć garnek z palnika.

Garnek z płaszczem wodnym do gotowania mleka

W garnku z płaszczem wodnym mleko się nie przypali!

Jak gotować ryż do sushi?

Gotowanie ryżu na sushi zaczynamy od dokładnego wypłukania ryżu. Przelewamy go zimną wodą, tak długo, aż woda nie będzie przezroczysta. Następnie zalewamy ryż zimną, nieosoloną wodą i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie przykrywamy garnek pokrywką i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez 10 minut. Po tym czasie odstawiamy na kilkanaście minut, nie podnosząc pokrywki. Gotowy ryż doprawiamy i przygotowujemy sushi. Jeśli chcecie wiedzieć jak zrobić idealne sushi w domowych warunkach, polecam Wam artykuł o tym!

Jak gotować ryż brązowy?

Powyższe zasady gotowania dotyczą przede wszystkim najpopularniejszego w Polsce ryżu białego długoziarnistego. Gotowanie ryżu brązowego w podstawowej wersji wymaga dużo dłuższego czasu gotowania (zwykle jest to 40-45 minut lub jeszcze więcej). Warto pamiętać, że ryż brązowy jest twardszy, trudniejszy w ugotowaniu, ale i przede wszystkim zdrowszy od białego.

Jak widzicie gotowanie ryżu luzem lub w woreczkach nie jest skomplikowane. Wystarczy trochę czasu i chęci. Podzielcie się ze mną przepisami na swoje ulubione dania z ryżem w roli głównej.

Ocena: 4.0/5.
Please wait...