Białe wino to alkohol, który chętnie serwujemy na wielu przyjęciach w gronie znajomych i rodziny. Ale czy zastanawialiście się kiedyś nad tym, czy białe wino jest zdrowe albo w jakich kieliszkach należy je serwować? I jaka jest właściwa temperatura przechowywania wina? Jeśli jeszcze nie znacie odpowiedzi na powyższe pytania to chętnie je Wam zdradzę. Przybliżę również zasady savoir-vivre związane z serwowaniem wina, tak abyście mogli oczarować zaproszonych gości i zaskoczyć ich swoim profesjonalizmem!

Białe wino znane i produkowane jest od co najmniej 2500 lat! Sławione przez wielu – pisarzy, pieśniarzy, malarzy, artystów… Swoją piękną, klarowną barwę, która może przyjmować różne odcienie żółtego, a nawet brązowego, zawdzięcza jasnym winogronom. Również po kolorze rozpoznamy moc trunku – łagodniejsze wina będą miały słomkową barwę, a te mocniejsze ciemniejszy żółty i nieco przypalony odcień. Najpopularniejsze szczepy to bez wątpienia Riesling, Chardonnay i Sauvignon. Choć znane są także białe wina będące mieszanką różnych szczepów – tokaj czy sherry. Do różnego rodzaju potraw najchętniej serwuje się białe wino wytrawne o różnej kwasowości, ale nie można zapomnieć również o winie deserowym, półsłodkim i musującym. Świetne jako aperitif! Pijane do obiadu, kolacji, deseru i między posiłkami. Białe wino warto wykorzystać również do przygotowania dań mięsnych ze względu na jego zdolności kruszenia mięsa. Co jeszcze warto wiedzieć o białym winie? Inne ciekawostki znajdziecie poniżej.

1Wino a zdrowie

Białe wino, pite oczywiście z umiarem, może pozytywnie wpływać na nasze zdrowie. Okazuje się, że nie tylko czerwone wino może mieć dobry wpływ na nasze serce. Białe wino zawiera silne przeciwutleniacze – tyrosol i hydroksytyrosol, które zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca. Zawartość przeciwutleniaczy, które walczą z wolnymi rodnikami tlenu sprawia, iż białe wino może zwiększać wydolność płuc.

2Kieliszki do białego wina – rodzaje

Jakie kieliszki do białego wina wybrać, aby podkreślić jego wyjątkowy smak? Przede wszystkim zdecyduj się na szkło przezroczyste oraz cienkie. Dzięki temu będziesz dokładnie widzieć kolor trunku. Ponadto ważne jest, aby kieliszek nie był zbyt mały. Pamiętaj, że każdy gatunek wina potrzebuje trochę miejsca, aby można było je odpowiednio napowietrzyć. Szkło do serwowania trunku musi być też dokładnie umyte i osuszone – do mycia nie używaj płynów i detergentów o duszącym zapachu.

Kieliszki do białego winna powinny być:

  • smukłe, na długiej nóżce,
  • z czaszą o delikatnie rozchylających się ku górze krawędziach, w kształcie tulipana,
  • mniejsze od tych do czerwonego wina – białe wino nie wymaga tak dużego kontaktu z powietrzem,
  • do młodego i delikatnego wina, w którym wyczuwamy kwiatowe lub owocowe nuty, najlepiej dobierz niezbyt szerokie kieliszki, przypominające kształtem tulipana,
  • do złożonego wina białego dobierz kieliszki z szerszą i lekko wydłużoną czaszą.

1. Kieliszek Schott Zwiesel Fortissimo, 2. Kieliszek Schott Zwiesel Air Riesling

Kieliszki do białego wina trzymaj za nóżkę, nie za czarkę, aby nie pozostawiać odcisków palców na delikatnym szkle i nie podgrzać temperatury trunku.

3Jaka temperatura białego wina jest idealna?

Podstawowa zasada jest taka, że białe wino zawsze podajemy z lodówki. Powinno być dobrze schłodzone, bowiem dodaje to alkoholowi orzeźwienia i lekkości. W zależności od gatunku wybranego wina, podawaj je w następującej temperaturze:

  • lekkie wina białe soave, pinot grigio, sauvignon blanc, muscadet, riesling, sherry fino: 8-10°C
  • pełne wina białe burgundy: 12-15°C

Do kontrolowania temperatury trunku warto wykorzystać specjalny termometr do wina. Jest bardzo prosty w obsłudze i precyzyjny. Dzięki takiemu gadżetowi podasz gościom odpowiednio schłodzone białe wino, wydobywając w ten sposób wszystko to, co w nim najlepsze.

1. Samozaciskowy termometr do wina Tescoma2.Korek z termometrem Adhoc

4 Do czego białe wino, czyli dobór wina do potraw

Wybór odpowiedniego wina do danej potrawy to wcale nie taka prosta sprawa… Półki sklepowe uginają się od różnych trunków i ciężko zdecydować, jakie wino wybrać do ryby, jakie do mięsa, a na jakie zdecydować się, gdy chcesz zaserwować deskę serów. Nie wybieraj pierwszego lepszego trunku – niewłaściwie dobranego wino będzie zaburzało smak, zarówno jedzenia, jak i alkoholu. Zasada jest wbrew pozorom prosta:

  • delikatne wino do lekkich potraw,
  • wytrawne wino do dań ciężkich, smażonych, podawanym z sosami,
  • słodkie wino do deserów.
DANIEWINO BIAŁESZCZEP
dorszwytrawneAlbarinio, Chablis
dróbpółwytrawne lub półsłodkiePenedes
cielęcinawytrawneChardonna, Gruner Veltliner
rakiwytrawneBordeaux, Pouilly Fumé
makaron z sosem śmietanowymwytrawneChardonnay, Sauvignon Blanc
ser fetawytrawneRiesling, Sauvignon Blanc
ser mozzarellawytrawneSoave, Viognier
czekolada mlecznasłodkieMoscato d’Asti, Passito di Panteleria
lody waniliowesłodkie lub półsłodkieSherry
szparagiwytrawneBordeaux, Sauvignon Blanc
brzoskwiniesłodkieMoscato d’Asti, Riesling
truskawkisłodkie lub półsłodkieMuscat de Rivesaltes, Recioto di Soave

Wino najlepiej podawać w towarzystwie jedzenia. W połączeniu z różnego rodzaju potrawami uwalnia wszystkie swoje smaki i aromaty. Przekąski do wina, które świetnie sprawdzają się podczas wielu przyjęć i spotkań towarzyskich to: sery, owoce, krakersy, a także wybrane warzywa. Koniecznie ułożone na eleganckiej desce do serwowania przekąsek.

Deska do serwowania serów EDWANEX

Przekąski do białego wina, takie jak sery, owoce, krakersy, bagietki, ułóż na desce do serwowania.

Deska z kloszem Edwanex

5Sztuka kelnerska, czyli otwieranie i nalewanie wina krok po kroku

Już samo otwieranie butelki wina wymaga trochę wiedzy i paru gadżetów. Nalewanie trunku do odpowiednio dobranych kieliszków również! Warto zatem wiedzieć, jakie przybory pomogą nam w otwieraniu i nalewaniu trunku. Pod ręką bez wątpienia warto mieć pełen zestaw akcesoriów do wina, z których każdy ma inne zastosowanie. W takim zestawie mogą znajdować się: nożyk do folii, korkociąg, nalewak, pierścień, korek, a nawet termometr i schładzacz.

  • Rozetnij małym nożykiem folię otaczającą korek i szyjkę butelki, na takiej wysokości, aby wino nie miało kontaktu z folią.
  • Jeśli się da, ściągnij banderolę. Niekiedy banderola przyklejona jest tak mocno, że można ją zostawić na butelce.
  • Po usunięciu folii i banderoli przetrzyj szyjkę butelki ściereczką, aby usunąć ewentualne zanieczyszczenia.
  • Za pomocą korkociągu wyjmij korek i sprawdź jego stan. Korek z zaciekami, bardzo suchy lub z pleśnią to znak, że wino może być popsute.
  • Najpierw nalej niewielką ilość wina dla siebie i skosztuj, czy jest smaczne. Następnie rozlej do kieliszków gości. Kieliszki do białego wina powinny być napełnione do połowy.
  • Jeśli serwujesz kilka rodzajów win, do każdego z nich podaj czysty kieliszek.

1. Zestaw akcesoriów do wina Konighoffer, 2. Akcesoria w beczce

6Napowietrzanie wina – dekanter do wina

Niektóre wina zmieniają smak pod wpływem napowietrzenia. Należą do nich głównie młode białe wina, pochodzące np. z Burgundii. Odpowiedni kontakt z powietrzem zapewni użycie dekantera do wina, który usuwa osad z trunku i pozwala na wydobycie wyjątkowego bukietu smaku i zapachu. Napowietrzacz do wina świetnie sprawdza się zarówno w warunkach domowych, jak i przy użytku profesjonalnym. Innym sposobem na napowietrzenie wina jest wirująca karafka, która cały czas jest poddawana ruchowi obrotowemu.


Niezależnie od tego, jakie wino wybierzesz i co do niego podasz, pamiętaj, że najważniejsze podczas degustowania wina jest towarzystwo i miła atmosfera. Dlatego nie czekaj dłużej, zaproś znajomych na weekend i zaczaruj ich swoją wiedzą na temat białego wina! 🙂 Powodzenia!

Ocena: 5.0/5. Oddano 1 głos.
Please wait...