Kiełki to bogactwo witamin, minerałów, błonnika i innych substancji odżywczych. Są smaczne, a do tego zdrowe, dlatego warto włączyć je do swojej diety. Jak wyhodować kiełki rzodkiewki, rukoli czy rzeżuchy w domu? I jak używać kiełkownicy, by po paru dniach cieszyć się kiełkami?

Jak uprawiać kiełki w domu? Wystarczy zaopatrzyć się w paczuszkę nasion i specjalną kiełkownicę, by po paru dniach cieszyć się zdrowymi i smacznymi roślinkami. Kiełkownica to nic innego jak specjalne naczynie do kiełkowania nasion, zapewniające optymalne warunki do ich wzrastania. Jest znacznie lepszym wyborem niż popularny talerz z watą czy zwykły słoik. Może przybierać formę kiełkownicy słoikowej lub miseczkowej. W przeciwieństwie do hodowli kiełków na wacie, umożliwia wyhodowanie kiełków, które możesz spożyć w całości, wraz z cennymi korzeniami. Bez żadnego marnowania! Jak korzystać z takiej kiełkownicy? O tym w dalszej części poradnika. Dowiedzmy się najpierw, dlaczego w ogóle warto zabrać się za hodowlę kiełków we własnym domu.

Reklama

Co to są kiełki i dlaczego warto je jeść?

Kiełki to po prostu budzące się do życia nasiona. 😉 Choć małe i niepozorne, to oprócz wyjątkowego smaku, oferują także szereg zdrowotnych korzyści! W przeciwieństwie do warzyw i owoców, których hodowla wymaga jednak posiadania własnego ogródka, kiełki może wyhodować każdy. Zarówno posiadacz domu z ogródkiem, jak i posiadacz mieszkania bez skrawka zieleni. Wystarczy paczuszka nasion, naczynie do kiełkowania i odpowiednie warunki.

Dlaczego warto jeść kiełki?
  • Zawierają sto razy więcej enzymów niezbędnych do funkcjonowania organizmu niż dojrzałe warzywa! Stanowią skoncentrowaną dawkę wszystkiego, co najlepsze – witamin, minerałów, białek i innych składników.
  • Skoncentrowana dawka witamin A, C, E i z grupy B. Źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych.
  • To bogactwo błonnika, którego brakuje w diecie wielu osób.
  • Stanowią łatwo przyswajalne źródło substancji aktywnych. Pomagają w szybkim uzupełnieniu witamin i minerałów.
  • Nie trzeba ich obierać ani specjalnie przygotowywać. Wystarczy zerwać, opłukać i dodać do sałatki czy kanapki.
  • Zakupione w sklepie ze zdrową żywnością lub od sprawdzonego producenta, nie zawierają szkodliwych substancji chemicznych, takich jak opryski czy nawozy. Hodując kiełki w domu, masz pewność, że jesz żywność bez pestycydów i konserwantów.
  • Paczuszka kiełków to koszt kilku złotych, a pozwala na wyhodowanie kilku dużych porcji. Własna, domowa hodowla jest znacznie tańsza niż zakup gotowych już kiełków w sklepie.
  • Więcej informacji o tym, jakie kiełki są najzdrowsze i jakie konkretne witaminy i minerały zawierają, poznasz w artykule: Jakie kiełki są najzdrowsze?

Kiełki – jak hodować w kiełkownicy słoikowej?

Jednym z typów kiełkownic jest kiełkownica słoikowa. Choć swoim wyglądem przypomina zwykły szklany słoik, to jednak różni się od niego paroma sprytnie zaprojektowanymi elementami, pozwalającymi na odpowiedni wzrost kiełków. Jedna ścianka kiełkownicy słoikowej jest po prostu spłaszczona, co umożliwia stawianie naczynia pod kątem. Kiełkownica słoikowa została wyposażona w nakrętkę ze stalowym sitkiem, pozwalającą na opłukiwanie kiełków bez ich wyciągania.

Jak uprawiać kiełki w kiełkownicy

Cała konstrukcja to sposób na zapewnienie idealnych warunków wodno-powietrznych. Woda i wilgoć skraplają się na ściankach kiełkownicy i spływają na samo dno. Może też swobodnie parować, ponownie spływać i wracać do nasion. Sitko przepuszcza powietrze, zapobiegając pleśnieniu.

Jakie kiełki hodować w kiełkownicy słoikowej?

  • rzodkiewki
  • rzodkwi czarnej
  • kozieradki
  • brokuła
  • lucerny
  • słonecznika
  • soczewicy
  • kalarepy
  • kapusty
  • fasoli Mung i Adzuki
  • cebuli
  • groszku cukrowego
  • młodego jęczmienia

Do kiełkownicy słoikowej nie nadają się natomiast nasiona wytwarzające kleiste substancje (kiełki rzeżuchy, gorczycy, bazylii i rukoli), które mogłyby zatkać sitko kiełkownicy, utrudniając tym samym odprowadzanie wody i wentylację. Jak zatem hodować kiełki rukoli, bazylii, rzeżuchy i gorczycy? W otwartej kiełkownicy miseczkowej, której instrukcję użytkowania znajdziesz w dalszej części artykułu.

Jak używać kiełkownicy słoikowej (Semini Jar)?

  1. Wsyp wybrane nasiona do kiełkownicy słoikowej i zakręć słoik.
  2. Namocz nasiona – wlej wodę przez sitko w nakrętce i odczekaj ok. 4 godzin.
  3. Wylej wodę bez odkręcania słoika, przez sitko.
  4. Kiełkujące nasiona przepłukuj wodą 2-3 razy dziennie. Wystarczy, że wlejesz wodę przez sitko w zakrętce, zamieszasz i wylejesz. Trwa to kilka sekund.
  5. Kiełki będą gotowe do zjedzenia po 5-7 dniach. Czas oczekiwania uzależniony jest od gatunku nasion.
  6. Gotowe kiełki przepłucz w misce i osusz. Możesz zjeść je razem z korzeniami, bez żadnego marnowania.

Jak korzystać z kiełkownicy słoikowej?


Jak hodować kiełki w domu w kiełkownicy miseczkowej?

Inny typ kiełkownicy to kiełkownica miseczkowa. Ma postać szklanej miseczki ze stalowym sitkiem. Stanowi świetną alternatywę dla talerza z watą i umożliwia higieniczną hodowlę kiełków, które można zjadać wraz z korzeniami. Doskonale nadaje się do nasion, które podczas kiełkowania wydzielają kleiste substancje i wymagają otwartego środowiska kiełkowania ze swobodnym dostępem do powietrza. Szklane kiełkownice można zazwyczaj myć w zmywarce, dbając tym samym o odpowiednie przygotowanie naczynia na kolejne kiełki.

Jak hodować kiełki w kielkownicy


Jakie kiełki uprawiać w kiełkownicy miseczkowej?

  • rukoli
  • rzeżuchy
  • gorczycy
  • bazylii

Jak korzystać z kiełkownicy miseczkowej (Semini Glass)?

  1. Ułóż stalowe sitko na miseczce i nasyp na nie ziarna.
  2. Spryskaj wysypane nasiona wodą. Nasion rzeżuchy i gorczycy nie musisz wcześniej namaczać.
  3. Od tej pory spryskuj nasiona 3-4 razy dziennie.
  4. Gotowe kiełki wyciągnij ostrożnie z sitka i zjedz wraz ze zdrowymi korzeniami.

Jak używać kiełkownicy miseczkowej?


Jak wyhodować kiełki w kiełkownicy miseczkowej z tacką?

Szklane kiełkownice słoikowe lub miseczkowe to najlepsze rozwiązanie do hodowli kiełków. Dlaczego? Ponieważ są bezpieczne w kontakcie z żywnością, a po ich użyciu, w celu przygotowania pod kolejną hodowlę kiełków, naczynia można umyć w zmywarce, a nawet wyparzyć. Nawet w razie przypadkowego doprowadzenia do powstania pleśni w naczyniu, wystarczy dokładnie umyć i zdezynfekować kiełkownicę przed kolejnym użyciem. Szkło nie chłonie żadnych zapachów i pleśni.

Na rynku spotkać można jednak innego typu kiełkownice, ceramiczne lub z tworzywa sztucznego. Niektóre z nich nadają się nawet do mycia w zmywarce. Takim przykładem jest kiełkownica plastikowa Tescoma Sense – złożona z plastikowej miseczki i plastikowej tacki, można ją myć w zmywarce.

Jak korzystać z kiełkownicy z tacką (Tescoma Sense)?

  1. Do dolnej, przezroczystej miseczki, do wyznaczonego poziomu, nalej wodę. Nałóż tackę.
  2. Wsyp nasiona i pozostaw na 6-8 godzin do kiełkowania w temperaturze pokojowej, w jasnym miejscu.
  3. Następnie zdejmij tackę z nasionami i przepłucz je na tacce pod bieżącą wodą. W przezroczystej miseczce wymień wodę.
  4. Kiełkownicę przenieś w ciemne miejsce i pozostaw na 48 godzin do kiełkowania.
  5. Ponownie przenieś w jasne miejsce, czekaj kolejne 48 godzin.
  6. Podczas kiełkowania nasion minimum 2 razy dziennie przepłukyj je pod bieżącą wodą i wymieniaj wodę w naczyniu.

Kiełkownica Tescoma Sense


Zaprezentowane w tym poradniku modele kiełkownic można znaleźć w naszym sklepie internetowym Garneczki.pl, tutaj: Kiełkownice do nasion

Jak uprawiać kiełki w domu? Wskazówki

Jeszcze kilka wskazówek, jak uprawiać kiełki rzodkiewki, rukoli, brokuła, słonecznika i innych roślin we własnym domu.

Jak wyhodować kiełki w domu? Wskazówki
  • Gdzie najlepiej ustawić kiełkownicę? Kiełkownicę ustaw w pomieszczeniu normalnie wietrzonym i w temperaturze pokojowej, w jasnym miejscu, ale nie bezpośrednio na słońcu. Nie stawiaj naczynia nad kaloryferem, bo wysuszy kiełki.
  • Jak długo hodować kiełki w kiełkownicy? Zależy do danego gatunku nasion, a także od danej temperatury. Kiełki rzodkiewki 5-6 dni, lucerny 5-7 dni, pszenicy 3-4 dni, fasoli Mung 2-4 dni, a słonecznika 2-3 dni.
  • Jak rozpoznać, że kiełki są gotowe? Powinny odpaść z nich łuski nasienne, wykształcić się łodyżki i minimum dwa listki.
  • Jak przechowywać gotowe kiełki? Najlepiej poza lodówką, z uwagi na to, że nadal rosną. Przepłukuj je nadal, zapewnij dostęp powietrza i temperaturę pokojową.
  • Między korzeniami niektórych gatunków nasion (np. lucerny, rzeżuchy, soi, gorczycy, pszenicy) tworzą się małe, białe włókienka, których nie wolno mylić z pleśnią.
  • Z czym to się je? Kiełki to smaczny i zdrowy dodatek do kanapek, sałatek, twarożku, jajek, past kanapkowych, majonezu, sosów, zup, farszów, dań mięsnych, rybnych i warzywnych.

Jak hodować kiełki rzezuchy?

No votes yet.
Please wait...