Drylownice do owoców są nam szczególnie potrzebne latem, kiedy drzewa i krzaki ogrodowe uginają się od owoców. Zaprawiamy wiśnie, czereśnie, jabłka i inne owoce, które wymagają usunięcia pestki lub gniazda. Jak drylować owoce, aby nie zajęło to wiele godzin? Najlepszym rozwiązaniem jest zaopatrzenie się w wybrane drylownice, które pozwolą szybko i precyzyjnie oczyścić owoce na mus, dżem czy kompot. Dziś przedstawię Wam 5 drylownic, bez których, moim zdaniem, nie da się przetrwać sezonu na przetwory.

1. Drylownica do wiśni i czereśni ręczna – jaką kupić?

Drylowanie wiśni i czereśni za pomocą odpowiedniego sprzętu jest łatwe i szybie. Dobra drylownica do wiśni pozwala jednym ruchem ręki usunąć pestkę z owocu, bez brudzenia rąk. Produkt posiada komorę, do której wsypuje się owoce. Stamtąd wiśnie i czereśnie pojedynczo wpadają pod ostro zakończony trzonek, który po wciśnięciu wycina pestkę. Odpad trafia do specjalnego pojemnika, natomiast wydrylowany owoc w innym miejscu. Drylownicę można rozłożyć na części, dzięki czemu utrzymanie jej w czystości nie sprawia kłopotu.

Drylownica do wiśni i czereśni Wisienka

Drylownica to szybki sposób na wydrylowanie pestek z owoców.

2. Drylownica do jabłek

Drylownica do jabłek pozwala w kilka sekund usunąć gniazdo z owocu. Posiada ostrze, które po wbiciu w owoc, umożliwia jego precyzyjne wydrążenie. Jak widać, drylowanie jabłek to pestka! Tak przygotowane owoce, zachowują wszelkie witaminy i wartości odżywcze, a ponadto są świetnie przygotowanie do zjedzenia w całości, a także przygotowania musu i dżemu. Drylownica posiada antypoślizgowy, ergonomiczny uchwyt, dzięki któremu narzędzie pewnie leży w dłoni i jest poręczne. Produkt można też używać do drylowania gruszek.

Stalowa drylownica do jabłek Apple

Drylownica pomoże pozbyć się gniazd nasiennych z jabłek.

3. Drylownica do śliwek

Drylowanie śliwek można wykonać na dwa sposoby. Pierwszy z nich jest bardzo czasochłonny i polega na rozcinaniu owocu nożem i wyjęciu pestki palcami. Sposób ten oprócz długiego czasu wykonania, ma jeszcze jedną wadę – bardzo brudzi ręce. Dlatego lepszym rozwiązaniem jest zakup drylownicy do śliwek, która w kilka sekund usuwa pestkę z owocu, nie uszkadzając jego struktury. Wystarczy ułożyć śliwkę w specjalnym otworze i wcisnąć trzonek drylownicy. Zajęcie to jest bardzo łatwe i nie wymaga użycia dużej ilości siły. Dzięki temu przygotowanie owoców do dżemów i kompotów będzie dużo łatwiejsze i przyjemniejsze.

Drylownica do śliwek

Drylownica do śliwek usprawni usuwanie pestek z owoców.

4. Drylownica do ananasów

Drylownica do ananasa może nie przyda się podczas sezonu na przetwory, ale z pewnością będzie niezastąpiona w kuchni każdego domowego cukiernika. Ananas jest bowiem składników wielu deserów oraz ciast, a jego wydrążenie tradycyjnym sposobem nie jest proste. Drylownica do ananasa pozwala natomiast w kilka sekund wydrylować owoc i pokroić na perfekcyjnie równe krążki. Wystarczy odciąg górę ananasa i wkręcić w jego środek dolną część drylownicy. Następnie wyciągnąć w górę i gotowe!

Drylownica do ananasa

Precyzyjne krążki ananasa są idealne do deserów i ciast!

5. Drylownica do oliwek

Drylownica do oliwek przyda się szczególnie podczas przygotowywania deski serów lub innych przekąsek. Produkt jest łatwy w obsłudze i pozwala w krótkim czasie usunąć pestki z oliwek. Drylowanie oliwek polega na umieszczeniu owocu w specjalnym otworze i wbiciu trzonka w jego środek. Pod wpływem siły, pestka zostaje wypchnięta. Środek oliwki możemy później wypełnić ulubionym farszem.

Drylownica do wiśni i oliwek Tescoma


Wiecie już jak wydrylować jabłka, wiśnie, czereśnie, śliwki, oliwki oraz ananasa. Czekam teraz na Wasze przepisy na dżemy i inne przetwory z tymi owocami w roli głównej!

Ocena: 5.0/5. Oddano 1 głos.
Please wait...