Ręcznie robione czekoladki są doskonałym prezentem dla najbliższych, stanowić mogę też piękną ozdobę dla uroczystego przyjęcia. Pralinki rozpływają się w ustach i zaskakują delikatnością. Poznaj przepis na czekoladki z kremem kokosowo-orzechowym!

Te praliny to naprawdę małe dzieła sztuki. Wystarczy odrobina cierpliwości w skrupulatnym nakładaniu poszczególnych warstw, a efekt końcowy jest wprost piorunujący. Mam nadzieję, że moje zdjęcia zainspirują Was na tyle, byście sami spróbowali swoich sił w robieniu domowych pralin. Do ich przyrządzenia niezbędne są tylko silikonowe foremki na muffinki.

Czekoladki kokosowo-orzechowe – przepis

Category: Ciasta i desery, Przepisy kulinarne

Servings: 6 czekoladek

Pralinki_czekoladowe

Przepis na czekoladki własnej roboty z kremem kokosowo-orzechowym. Mniam! 🙂

Autorką przepisu jest Iwona Biernacka z instagrama iwnbrnck

Składniki

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 45 g wiórek kokosowych
  • 30 g stałej części mleczka kokosowego
  • 10 g syropu klonowego
  • 30 g masła orzechowego

Sposób przygotowania

  • Roztapiamy 60g czekolady i smarujemy łyżeczką lub pędzelkiem wnętrze silikonowych foremek na muffiny do połowy ich wysokości. Wstawiamy do lodówki.
  • Kiedy czekolada na dnie i po bokach stwardnieje, nakładamy po łyżeczce masła orzechowego i rozsmarowujemy je po całym spodzie foremki. Odstawiamy do zamrażarki na 15 minut.
  • Wiórki kokosowe mieszamy z mleczkiem i syropem klonowym. Wykładamy masę na warstwę masła orzechowego tak, by pokryła się równo z poziomem czekolady. Ponownie odstawiamy do lodówki.
  • Roztopiamy pozostałą czekoladę, lekko przestudzamy i polewamy nią wierzch czekoladek. Odstawiamy do lodówki na kilka minut do czasu stwardnienia czekolady.
https://www.garneczki.pl/blog/czekoladki-kokosowo-orzechowe-przepis/

Pralinki_czekoladowe

Ocena: 5.0/5. Oddano 2 głosy.
Please wait...