Mocno czekoladowe ciasto z lekko kwaśnym dżemem z czarnej porzeczki fantastycznie smakuje do popołudniowej kawy. Nie jest aż tak słodkie jak można by się tego spodziewać właśnie dzięki kwaskowatym owocom. Zobacz nasz przepis na ciasto czekoladowe z czarną porzeczką!

Ciasto czekoladowe z dżemem z czarnej porzeczki – przepis

Category: Ciasta, deser

Cuisine: Polska

Ciasto czekoladowe z dżemem porzeczkowym

Składniki

    Składniki do ciasta:
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 łyżki mąki krupczatki
  • 2 budynie czekoladowe
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/3 szklanki śmietany 18%
  • 2 łyżki rumu
  • 250g dżemu porzeczkowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • cukier puder do dekoracji
    Do kruszonki:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 10 dag masła
  • 2 łyżki rumu

Sposób przygotowania

    Sposób przyrządzenia kruszonki:
  • Mąkę pszenną oraz cukier wsypujemy do miski. Dodajemy masło oraz rum, zagniatamy.
  • Kruszonkę siekamy nożem, zagniatamy i odstawiamy do lodówki, aby się schłodziła.
    Sposób przyrządzenia ciasta:
  • Białka ubijamy z odrobiną soli na pianę, potem dodajemy cukier i żółtka. Ubijamy aż masa zwiększy swoją objętość.
  • Następnie wsypujemy do masy budynie wymieszane z mąką krupczatką i proszkiem do pieczenia. Mieszamy i po chwili dodajemy śmietanę, rum oraz jogurt naturalny.
  • Po wymieszaniu przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub posmarowaną tłuszczem z odrobiną mąki.
  • Na ciasto delikatnie nakładamy dżem porzeczkowy wymieszany z mąką pszenną. Na wierzch ścieramy na tarce z dużymi oczkami lub kruszymy schłodzoną kruszonkę.
  • Piekarnik wcześniej rozgrzewamy do 180 stopni, aby ciasto wkładać do odpowiedniej temperatury. Pieczemy około 45 minut.
  • Przed podaniem ciasto studzimy, przed samym podaniem obsypujemy cukrem pudrem.

Notatki

Jeżeli chcesz uzyskać naprawdę mocno czekoladowe ciasto, dodaj wraz z budyniami czekoladowymi dwie kopiaste łyżki kakao.

https://www.garneczki.pl/blog/ciasto-czekoladowe-z-dzemem-z-czarnej-porzeczki-przepis/

Kratka do studzenia ciasta przyda się do szybkiego ochłodzenia wypieku – dzięki niej ciasto szybko traci temperaturę równomiernie, utrzymując zwartą strukturę. Ponadto, aby równomiernie 0prószyć ciasto czekoladowe cukrem pudrem, polecamy przesiewacz do mąki, który może posłużyć także do cukru pudru.

Ocena: 5.0/5. Oddano 1 głos.
Please wait...