Zapiekanka z dojrzałymi pomidorami, oliwkami, mozzarellą i roztrzepanym jajkiem to doskonały pomysł na lekki i smakowity obiad dla całej rodziny. Przepis na takie zapiekane pomidory z mozzarellą to wyśmienite połączenie smakowe, przywodzące na myśl słoneczną Italię. Najlepiej serwować je w towarzystwie chrupiącej grzanki lub świeżej bagietki z masłem czosnkowym. Pieczone pomidory zwieńczone listkami świeżej bazylii smakują idealnie – zobacz przepis!

Zapiekanka z pomidorami i mozzarellą, przygotowana w jednej brytfannie, to doskonały pomysł na lekki obiad dla całej rodziny. Ale danie to możesz podzielić także na mniejsze naczynia do zapiekania, ceramiczne kokilki, by przyrządzić małe zapiekanki dla gości i domowników. Takie przekąski śmiało serwuj na różnego rodzaju przyjęciach w gronie znajomych i rodziny. Porcję dania podawaj ze świeżym pieczywem posmarowanym domowej roboty masłem czosnkowym lub ziołowym. Zapiekane pomidory z mozzarellą będą dobrym pomysłem na lekki obiad, pożywną kolację i imprezową przekąskę.

Co może Ci się przydać?

Zapiekanka z pomidorami, mozzarellą i jajkiem – przepis

Czas przygotowania 15 minut/y

Czas gotowania 20 minut/y

Zapiekanka z pomidorami i mozzarellą - przepis

Przepis we włoskim stylu na zapiekankę z pomidorami, oliwkami i mozzarellą.

Składniki

  • 4-6 pomidorów (w zależności od wielkości brytfanny)
  • 2 kulki mozzarelli
  • garść zielonych oliwek bez pestek
  • 3 jajka
  • kilka listków świeżej bazylii
  • sól i pieprz
  • szczypta słodkiej papryki w proszku
  • kilka łodyżek szczypiorku
  • zioła prowansalskie

Sposób przygotowania

  • Kule mozzarelli odsącz z zalewy i pokrój na plastry.
  • Pomidory umyj, sparz i obierz ze skórki. Pokrój za pomocą krajalnicy na plasterki.
  • Plastry pomidorów układaj na dnie płaskiego naczynia do zapiekania (brytfannę możesz wcześniej lekko posmarować masłem, jeśli ma tendencję do przypiekania składników).
  • Pomidory posyp solą, pieprzem, szczyptą papryki, ziołami prowansalskimi i posiekanym szczypiorkiem.
  • Na ułożoną warstwę pomidorów połóż kolejne plastry pomidorów, tym razem przekładane plastrami mozzarelli. Dopraw do smaku przyprawami i ziołami, posyp szczypiorkiem.
  • Na wierzchu rozłóż garść zielonych oliwek.
  • Jajka roztrzep rózgą kuchenną w misce i wylej na warzywa. Wierzch możesz dodatkowo posypać odrobiną startego żółtego sera.
  • Rozgrzej piekarnik do 180°C, zapiekaj przez 15-20 minut, aż pomidory staną się miękkie, a masa jajeczna się zetnie.
  • Wyjętą z piekarnika zapiekankę z pomidorami udekoruj listkami świeżej bazylii.

Notatki

Zapiekane pomidory z mozzarellą najlepiej podawaj z chrupiącą grzanką posmarowaną masłem czosnkowo-ziołowym.

https://www.garneczki.pl/blog/zapiekanka-z-pomidorami-i-mozzarella-przepis/
Pieczone pomidory z mozzarellą - przepis

Pomidory przekładane plastrami mozzarelli i posypane zielonymi oliwkami – jeszcze przed wylaniem masy jajecznej.

No votes yet.
Please wait...