Zapiekanki makaronowe idealnie sprawdzą się wtedy, kiedy musimy nakarmić większą ilość osób. Ich olbrzymią zaletą jest to, że możemy połączyć makaron z dowolnymi składnikami, które akurat mamy w lodówce. Dzisiaj chciałabym Wam zaprezentować przepis na zapiekankę z cukinią, pieczarkami i makaronem, która podbiła serca moich gości.

Aromatyczna zapiekanka z cukinią jest bardzo prosta w przygotowaniu. Nie wymaga szczególnych umiejętności kulinarnych, a mimo to zachwyca swoim smakiem i wyglądem. Sprawdzi się zarówno podczas rodzinnego obiadu lub kolacji, ale będzie także świetnym uzupełnieniem imprezowego bufetu. Można ją odgrzewać, dlatego jest dobrą propozycją na lunch do pracy. Z poniższego przepisu dowiedziecie się, jak wykonać zapiekankę makaronową z cukinią, pieczarkami i makaronem, żeby była smaczna i pożywna. Z pewnością przyda Wam się naczynie żaroodporne oraz garnek do makaronu.

Zapiekanka z cukinią, pieczarkami i makaronem – przepis

Category: obiad

Cuisine: polska

Servings: 6 osób

Zapiekanka z cukinią, pieczarkami i makaronem – przepis

Składniki

  • 1 opakowanie makaronu penne
  • 150 g szynki
  • 100 g pieczarek
  • 2 średnie cukinie
  • 10 pomidorów koktajlowych
  • 150 g parmezanu
  • 200 g sera żółtego w kostce
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • Łyżka masła
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
  • Papryka słodka
  • Natka pietruszki - pęczek

Sposób przygotowania

  • Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu i odcedzeniu makaron posypujemy parmezanem i mieszamy z oliwą z oliwek.
  • Myjemy, osuszamy i kroimy pieczarki. Podsmażamy je na maśle.
  • Cukinie myjemy i kroimy na cienkie plasterki. Umyte pomidorki koktajlowe kroimy na pół. Szynkę kroimy w cienkie paseczki. Pokrojone pomidory, cukinie (kilka plasterków zostawiamy, aby ułożyć je na wierzchu), szynkę, natkę pietruszki oraz pieczarki mieszamy z makaronem i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy przyprawy: sól, pieprz, paprykę.
  • Na wierzchu zapiekanki kładziemy pozostałe plastry cukinii oraz posypujemy grubą warstwą żółtego sera. Danie przykrywamy i zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez pół godziny.
https://www.garneczki.pl/blog/zapiekanka-z-cukinia-przepis/
Ocena: 4.6/5.
Please wait...