Krokiety wigilijne z kapustą, pieczarkami i garścią leśnych grzybów to przepis, który warto wykorzystać nie tylko na święta, ale również jako zwykłe danie obiadowe. Krokiety możesz przygotować z samymi pieczarkami lub z samymi grzybami leśnymi. Podać solo lub polane sosem. Kluczem do sukcesu jest odpowiednio przygotowany farsz, ale również ciasto na naleśniki. Jak zrobić krokiety z kapustą i grzybami? Zapraszam na przepis!

Krokiety z kapustą, pieczarkami i grzybami leśnymi kojarzą mi się przede wszystkim z Wigilią. Wtedy to wszystkie aromaty i zapachy wypełniają nie tylko kuchnię, ale i cały dom. Leśne grzybki, kapusta, przyprawy… Uwielbiam ten czas. 🙂 Nic nie stoi na przeszkodzie, by przepis na krokiety wykorzystać na zwykły obiad lub na popołudniową przekąskę. Możemy podać je wtedy z sałatkami, surówkami i sosem (słodko-kwaśnym, pieczeniowym czy jogurtowym). Naleśniki na krokiety możemy przygotować sobie już wcześniej – trzymane w lodówce na pewno się nie popsują. Krokiety z kapustą i pieczarkami, wzbogacone garścią suszonych, leśnych grzybów są naprawdę smakowite! Zobacz przepis!

Co będzie potrzebne do przygotowania dania? Na pewno misker, który dokładnie połączy wszystkie składniki na naleśniki, a także nieprzywierająca patelnia – patelnia do naleśników, ale i patelnia głęboka do smażenia wszystkich składników na farsz.

Przepis na krokiety z kapustą i pieczarkami

Category: Obiad

Cuisine: Polska

Przepis na korkiety z kapustą, pieczarkami i grzybami leśnymi

Przepis na krokiety z kapustą, pieczarkami i grzybami leśnymi - na Wigilię i nie tylko!

Składniki

    Naleśniki do krokietów:
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • 4 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
    Farsz do krokietów:
  • 30 dag pieczarek
  • 30 dag kiszonej kapusty
  • garść suszonych, leśnych grzybów
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka mąki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
    Dodatkowo:
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

    Naleśniki do krokietów
  • Do miski wbij jajka, dodaj sól i cukier i zacznij miksować. Stopniowo dodawaj mleko, a później dodawaj mąkę, cały czas miksując. Ciasto na krokiety powinno być dość luźne, jeśli jest zbyt gęste, dolej mleka.
  • Rozgrzej patelnię z olejem, smaż cienkie naleśniki.
    Farsz do krokietów z kapustą i grzybami
  • Suszone grzyby umyj, namocz w zimnej wodzie przez parę godzin. Po tym czasie przełóż je do garnka i gotuj ok. 1 godziny na wolnym ogniu. Odcedzone posiekaj.
  • Kapustę kiszoną drobno posiekaj, gotuj w małej ilości wody ok. 15 minut do miękkości. Odsącz na sitku.
  • Pieczarki umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Rozgrzej masło na patelni, zeszklij cebulkę, dodaj pieczarki i smaż około 10 minut. Dorzuć odsączoną kapustę i posiekane grzyby leśne. Duś pod przykryciem 10 minut.
  • Pod koniec posyp odrobiną mąki i wymieszaj – dzięki temu farsz będzie bardziej zwarty.
    Smażenie krokietów
  • Na każdego naleśnika nakładaj porcję farszu, zawijaj, tak by składniki nie wydostały się na zewnątrz.
  • Obtocz w jajku i bułce tartej.
  • Smaż z obu stron, aż nabiorą złotego koloru.

Notatki

Krokiety możesz podawać na Wigilię, ale również na zwykły obiad. Smacznego!

https://www.garneczki.pl/blog/krokiety-z-kapusta-i-pieczarkami-przepis/
Krokiety z pieczarkami, kapustą i grzybami - przepis

Krokiety z kapustą i grzybami możesz podać również jako danie główne z surówką i sosem. Smacznego!

Ocena: 5.0/5. Oddano 1 głos.
Please wait...