Potrawy kuchni śródziemnomorskiej uważane są za jedne z najzdrowszych na świecie – są niskokaloryczne, lekkie i pełne składników odżywczych. Ich sekret tkwi w odpowiednim połączeniu regionalnych składników – ryb, serów, a przede wszystkim warzyw. Entuzjastów śródziemnomorskich specjałów nie brakuje. Poznaj wszystkie tajniki dań serwowanych w krajach północnoeuropejskich!

Dieta śródziemnomorska obfituje w produkty zawierające dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Kuchnia ta łączy w sobie mieszankę świeżych owoców morza i warzyw, zdrowych serów i aromatycznych ziół. Wszystkie składniki pozwalają stworzyć przepyszne i lekkie dania, a wiele przepisów ma długoletnią tradycję i ugruntowaną renomę na całym świecie. Jakie są podstawowe założenia kuchni śródziemnomorskiej?

Reklama

Skąd wywodzi się kuchnia śródziemnomorska?

Specjały kuchni śródziemnomorskiej spotkać można w trzech regionach:

  • południowoeuropejskim,
  • północnoafrykańskim,
  • wschodnio-śródziemnomorskim.

Każde z tych miejsc ma swoje charakterystyczne kulinarne elementy. Zasadniczą różnicą jest dobór przypraw oraz połączenie produktów. Jednak w każdym z tych regionów znaleźć można owoce morza, w tym głównie ryby, świeże warzywa, oliwę z oliwek i sery.

Dania śródziemnomorskie często przyrządzane są w formie jednogarnkowej. Do czego doskonale sprawdzi się garnek Ambition, wykonany z wysokiej jakości stali.

Najważniejsze cechy kuchni śródziemnomorskiej:

Najłatwiej podzielić dania kuchni śródziemnomorskiej wg procentów:

  • W diecie śródziemnomorskiej znajdują się w 10% białka. Wśród których dominuje: jagnięcina, cielęcina, drób i wieprzowina. Do tego oczywiście owoce morza, ryby, jaja, ser z mleka owczego i koziego.
  • W 30% zawiera zdrowe tłuszcze. Regionalne specjały z tego poziomu piramidy żywieniowej to: oliwa z oliwek, olej słonecznikowy oraz olej z pestek winogron. Wszystko świeże i tłoczone na miejscu.
  • Największą część stanowią węglowodany, bo aż 60%. Charakterystyczne dla przepisów kuchni śródziemnomorskiej są makarony, mąka, owoce i warzywa zawierające antyoksydanty i błonnik, rośliny strączkowe, a także zboża, głównie nieoczyszczone.

Kuchnię śródziemnomorską najczęściej dzieli się ze względu na wspomniane wyżej 3 obszary, ale każdy z nich można jeszcze usystematyzować ze względu na lokalne różnice. Dlatego często słyszymy zamiast o kuchni śródziemnomorskiej o kuchni włoskiej, hiszpańskiej, greckiej czy francuskiej.



1. Nożyczki do ziół Zwilling Twin; 2. Nóż do filetowania ryb Zwilling Pro; 3. Nóż Santoku Zwilling Pro; 4. Komplet do warzyw i ziół Zwilling Twin Grip

Specjały kuchni włoskiej

Włosi spopularyzowali aromatyczne śródziemnomorskie potrawy. W ich menu znaleźć można makarony, pizze, sałatki oraz owoce morza i mięso. Wszystko przygotowywane jest ręcznie z dbałością o każdy szczegół. Do szatkowania poszczególnych produktów najlepiej sprawdzą się wysokiej jakości noże Zwilling. Odznaczają się one wygodną rączką i wyjątkowym ostrzem.

Potrawy kuchni włoskiej

Włoskie potrawy przyprawiane są aromatycznymi ziołami – bazylią, kolendrą, oregano, rozmarynem, tymiankiem i estrogenem.

Włoskie pasty to mieszanka warzyw i przypraw. Dla uzyskania idealnej konsystencji składniki zarówno do past, jak i sosów na pizze miksowane są na gładką masę. Aby uzyskać taką postać, zastosować można blender Russell Hobbs. Ostrza wykonane z wytrzymałej stali stworzą idealną bazę do sztandarowych włoskich dań.

Mocna Włoska kawa

Włosi słyną z aromatycznej, mocnej kawy typu espresso. Piją ją kilka razy dziennie, wieczorami raczej w wersji cafe latte. Dbają o to, aby proces przygotowywania kawy był odpowiedni. Wybierają najlepsze ziarna, które mielą na miejscu. Następnie całość parzą w kawiarkach. Ceniona Włoska marka – Bialetti, od lat zajmuje się produkcją tego typu sprzętu. Zazwyczaj to właśnie sprzęt z tym logo znaleźć można w każdej kawiarni we Włoszech.

Kuchnia hiszpańska

Do miejsc, w których zjeść można potrawy śródziemnomorskie, z pewnością zaliczają się Hiszpańskiej prowincje – Andaluzja, Walencja, Murcja i Katalonia.

Włoską paellę przyrządza się z warzyw, ryb, owoców morza, mięsa i oczywiście ryżu. Jakie są owoce morza najczęściej wykorzystywane w tej kuchni?

  • Krewetki,
  • kalmary,
  • małże,
  • ośmiornica,
  • homary,
  • langustynki,
  • kraby.

Całość smaży się w głębokim naczyniu. Patelnia Ambition ma nieprzywierający spód, a do tego jest na tyle głęboka, że z łatwością pomieści wszystkie składniki tego dania.

Co wyróżnia kuchnię hiszpańską?

Do jednych z najbardziej wyróżniających się dań kuchni hiszpańskiej należy gazpacho. Jest to rodzaj chłodnika, który składa się z pomidorów, cebuli, papryki, świeżych ogórków, oliwy, octu winnego oraz wody. Hiszpanie bardzo cenią sobie czas spędzony z przyjaciółmi i rodziną. Celebrują te chwile i stąd wyjątkowość podania każdej z potraw. Zestaw obiadowy Ambition  zawiera wszystkie naczynia, które przydadzą się podczas takiego przyjęcia.

Lekka kuchnia grecka

Kuchnia ta uważana jest za połączenie smaków azjatyckich z europejskimi. Znaleźć w niej można wyśmienite dania z warzywami, serem feta oraz z owocami morza. Kraj ten słynie z oliwek najwyższej jakości i to one są głównym składnikiem wielu dań. Używane są również do ozdoby.

Grecy bardzo często podają dania grillowane. W domowym zaciszu efekt ten uzyskać można, wybierając specjalne patelnie i brytfanki. Marka Tescoma ma w swoim asortymencie brytfankę z rusztem, która doskonale sprawdzi się w tej roli. Wykonana jest ze stali, która zapobiega przywieraniu. Można na niej przyrządzić nie tylko warzywa, ale również popularny w Grecji ser halloumi.

Najbardziej znane dania kuchni greckiej

Do najbardziej popularnych potraw z tego regionu zaliczyć można mussakę. Jest to zapiekanka przyrządzana z ziemniaków, bakłażana i mielonego mięsa z jagnięciny.

Na bardziej wyszukanych przyjęciach podawane są tradycyjne greckie gołąbki, zawijane w liście winorośli. Grecy zwracają uwagę na sposób podania swoich dań, zwłaszcza jeśli przyjmują gości. Polskie talerze Bolesławiec świetnie wpasują się w klimat śródziemnomorski. Mają wyjątkowe wzory, a ich jakość zachwyca użytkowników na całym świecie.

Nie można zapomnieć również o sałatce z serem feta, oliwkami, pomidorem i sałatą. Jest to dodatek, który sprawdzi się o każdej porze dnia. Z kolei jedną z najpopularniejszych słodkości jest baklawa – z ciasta listkowe, tzw. filo, z orzechami i miodem.

Wykwintna kuchnia francuska

Prowansja słynie z jednych z najlepszych dań kuchni śródziemnomorskiej. Na stołach królują warzywa w różnej postaci oraz ryby. Wszystko oczywiście przyprawione w bardzo intensywny sposób.



Dzbanki Bolesławiec: 1. dek 166a; 2. dek 225; 3. dek 124; 4. dek. du60; 5. dek du1

Francuzi bardzo cenią smak zup. Ich przysmakiem jest zupa rybna Bouillabaisse. Do jej przygotowania potrzebne będzie duże naczynie. Garnek Tescoma jest wystarczająco głęboki, aby pomieścić wszystkie składniki, łącznie z głowami ryb.

Dania kuchni francuskiej podawane są zazwyczaj w towarzystwie win. Francuzi piją wino do wszystkiego. Dzbanki Bolesławiec posłużyć mogą jako piękne naczynia właśnie do tego trunku.

Wszystkie potrawy kuchni śródziemnomorskiej łączą w sobie najwyżej jakości zdrowe produkty. Dieta ta przystosowana jest do trybu życia tubylców. Ponadto bazuje na produktach dostępnych w danym regionie.

No votes yet.
Please wait...