Dzisiaj zabieramy się za kuchnię francuską! Boeuf bourguignon, czyli wołowina po burgundzku, to klasyczne danie obiadowe, w którym delikatne mięso przyrządzamy z aromatycznymi warzywami. Do tego koniecznie serwujemy wytrawne wino. Poznaj mój przepis na wołowinę po burgundzku.

Wołowina po burgundzku – przepis

Category: Obiad

Cuisine: Francuska

Servings: 4-6 porcji

Wołowina po burgundzku

Pyszna, pełna smaków wołowina po burgundzku.

Autorką przepisu jest *Katarzyna Nadkańska z instagrama @cathytonnelier

Składniki

  • 1 kg łopatki wołowej
  • 3 średnie marchewki
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 szalotek
  • 150 g pieczarek
  • 2 łodygi rozmarynu
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • natka pietruszki
  • 500 ml bulionu wołowego
  • 500 ml czerwonego wina
  • 150 g boczku wędzonego
  • 50 g masła
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz
    Dodatkowo:
  • chrupiąca bagietka do podania

Sposób przygotowania

  • Przygotuj warzywa: cebulę pokrój w dużą kostkę, marchewkę w talarki, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  • Następnie zajmij się mięsem: wołowinę pokrój w większe kawałki, a boczek w drobną kostkę.
  • Na zimną patelnię wrzuć pokrojony w kostkę boczek i poczekaj aż wytopi się tłuszcz i boczek się zarumieni. Zdejmij z patelni na talerz.
  • Obsmaż wołowinę - mięso wykładaj partiami na patelnię. Podsmażoną wołowinę również przełóż na talerz.
  • Do wytopionego tłuszczu dodaj masło oraz wszystkie warzywa (marchew, cebulę, czosnek). Posyp warzywa mąką i obsmaż jeszcze przez chwilkę.
  • Przełóż je do żeliwnej brytfanki. Wlej wino, bulion i dodaj koncentrat. Poczekaj aż całość się zagotuje. Następnie dodaj rozmaryn, natkę pietruszki, wołowinę oraz boczek.
  • Po ponownym zagotowaniu przykryj naczynie i włóż je do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na około dwie i pół godziny.
  • Po tym czasie na patelni na odrobinie masła usmaż pieczarki wraz z szalotkami i dodaj do gulaszu. Przemieszaj, zdejmij pokrywę i całość piecz jeszcze przez około pół godziny.
  • Podawaj z chrupiącą bagietką i lampką czerwonego wina.

Notatki

Wołowina po burgundzku smakuje jeszcze lepiej na następny dzień. Jeżeli planujesz uroczystą kolację, warto przygotować te danie dobę wcześniej.

https://www.garneczki.pl/blog/wolowina-po-burgundzku-przepis/

Wołowina po burgundzkuW przygotowaniu wołowiny przydatna będzie gęsiarka do pieczenia mięs – w niej upieczesz, zapieczesz, usmażysz i ugotujesz każdy rodzaj mięs oraz warzywa. Szczególnie warte powiedzenia są brytfanny żeliwne, ponieważ wystarczą na lata gotowania!

Ocena: 5.0/5.
Please wait...