Wiśniowy sezon trwa od czerwca do początku sierpnia i warto wykorzystać go w pełni! Dlaczego? Bo wiśnie bogate są w witaminy i posiadają przeróżne właściwości zdrowotne! Warto zajadać je świeże i w formie przetworów. Zatem jakie witaminy i minerały ma wiśnia i jak cieszyć się nimi przez cały rok?

Wiśnie to niezwykle popularne owoce, których dobroczynne działanie znane i wykorzystywane było od lat w medycynie ludowej. Także i dziś bardzo chętnie po nie sięgamy – to jeden z najczęściej wykorzystywanych składników do domowych przetworów. Lekko kwaskowe wiśnie to także chętnie wykorzystywany dodatek przy wypiekach, który znakomicie przełamuje słodycz kruchych lub drożdżowych placków, tart, babeczek z kremem czy też tortów.

Wiśnie i ich wartości odżywcze

Wartość odżywcza na 100 g:

  • Wartość energetyczna – 50 kcal
  • Wiśnie – indeks glikemiczny – 22
  • Węglowodany – 12,18 g
  • Białko – 1,00 g
  • Tłuszcz – 0,30 g
  • Błonnik – 1,6 g

Źródło i więcej informacji tutaj: WIŚNIE – właściwości zdrowotne.

Wiśnie – cenne witaminy

Ludowa tradycja od zawsze przypisywała wiśniom właściwości chroniące serce, co znajduje potwierdzenie w dzisiejszych badaniach. Odpowiedzialna jest za to przede wszystkim wysoka zawartość witaminy C, która uszczelnia naczynia krwionośne, ale i wzmacnia odporność naszego organizmu i pomaga w leczeniu infekcji. W wiśniach nie brak także witaminy A, E, K, PP oraz kwasu foliowego. Co ciekawe, 100 g wiśni pokrywa pokrywa w ponad 50% nasze dzienne zapotrzebowanie na witaminę A. Z kolei witamina B6 pozytywnie wpływa na wygląd naszej skóry, ale również funkcjonowanie układu nerwowego.

Słoik szklany weck Barrel

Szklany słoiczek typu weck jest doskonały do przechowywania świeżych wiśni i przetworów.

Wiśnie i ich właściwości zdrowotne

Wiśnie to nie tylko bomba witaminowa, ale również bogactwo cennych minerałów. Mogą pochwalić się sporą zawartością potasu, wapnia, fosforu oraz magnezu. Pierwiastki też przyczyniają się do lepszej pracy mięśnia sercowego. Znajdziemy w nich także pewne ilości żelaza, sodu oraz cynku. Te dwa ostatnie działają moczopędnie,  dlatego osoby ze schorzeniami układu moczowego mogą wspierać swoje leczenie właśnie jedzeniem wiśni!

Smakowite owoce są polecane osobom będącym na diecie. Wiśnie bogate są w pektynę, czyli rozpuszczalny błonnik pokarmowy, który zapewnia uczucie sytości na dłużej. Pektyna przyspiesza również przemianę materii, działa detoksykacyjnie, pomaga w obniżeniu poziomu złego cholesterolu i chroni przez nadciśnieniem tętniczym.

Innym cennym składnikiem zawartym w wiśniach jest melatonina, odpowiedzialna za regulację dobowego rytmu organizmu. Jedzenie wiśni – a szczególnie picie naturalnego soku wiśniowego – jest więc znakomitą receptą na bezsenność oraz trudności z zasypianiem o różnym podłożu. Melatonina to także istotny antyoksydant nie tylko o działaniu antynowotworowym, ale również przeciwstarzeniowym. Spowalnia proces wiotczenia skóry oraz rozwój procesów demencyjnych związanych z podeszłym wiekiem.

Zawarte w wiśniach antocyjany (antyoksydanty) działają przeciwzapalnie – spowalniają proces starzenia i chronią przez nowotworami. Szczególnie bogate w antocyjany są te ciemne owoce.

Słoik typu weck stożkowy

Warto przygotować dżem, konfiturę czy kompot z wiśni i zamknąć ich smak w słoiku!

Wiśnia – ciekawostki, o których powinieneś wiedzieć:

Wiśnie - ciekawostki
  • Kwiat wiśni jest w wielu kulturach symbolizuje przemijanie – krótkie, aczkolwiek piękne życie.
  • Nie popijaj wiśni zimną wodą ani mlekiem, bo może doprowadzić to do biegunki.
  • Nie jedz wiśni przed mięsnym daniem, ponieważ owoce utrudnią trawienie białka zawartego w mięsie.
  • Uważaj, by nie pobrudzić ubrań i obrusu przy drylowaniu i jedzeniu wiśni – ich sok jest wyjątkowo trudny w spieraniu.
  • Zrezygnuj z kupna wiśni, które cały dzień przeleżały na nasłonecznionym straganie – ciepło i światło niszczą w szczególności witaminę C.
  • Rozgryzione pestki z wiśni wykazują szkodliwe właściwości – zawierają substancje cyjanowodorowe. Połknięta pestka nie stanowi zagrożenia, ale pogryziona już nie jest tak przyjazna.

Co można przygotować z wiśni?

Bezpośrednio ze zdrowotnego działania wiśni możemy czerpać jedynie sezonowo. By na dłużej zachować smak i właściwości wiśni, wystarczy przygotować wiśniowe przetwory! Soki, nalewki, wina, kompoty czy dżemy pozwolą cieszyć się wiśniowym smakiem poza sezonem. Przygotowanie wszystkich z nich usprawniają drylownice, które pozwalają w  wygodny sposób wydrylować nawet spore ilości owoców.

Suszone wiśnie i ich właściwości

Oprócz robienia przetworów czy mrożenia wiśni, można je również ususzyć. Suszone owoce to energetyczna przekąska do pracy czy do szkoły, dlatego warto pomyśleć o niej, kiedy jeszcze trwa na nie sezon. Ja wiśnie suszę za pomocą suszarki do grzybów, ale możesz ususzyć je również w piekarniku. Wcześniej trzeba je umyć, osuszyć i usunąć z nich pestki – tu pomoże drylownica. Leczniczymi właściwościami mogą pochwalić się również suszone kwiaty wiśni. Wykorzystuje się je jako środek napotny przy zapaleniu płuc, a ich napar stosowany jest przy leczeniu zapalenia spojówek.

Suszarka do grzybów Botti

W suszarce do grzybów lub w piekarniku możesz przygotować suszone owoce.

Sok z wiśni – właściwości

Ze smakowitych wiśni warto przygotować sok. Pomaga mi w tym sokownik, dzięki któremu mogę przyrządzić sok również z innych owoców. Domowy sok z wiśni ma właściwości lecznicze – przyda się na pewno w okresie jesienno-zimowym do łagodzenia stanów zapalnych oskrzeli i tchawicy  (wykazuje działanie wykrztuśne). Świeży i bez dodatku cukru posłuży do płukanek w razie bólu gardła. Oprócz tego będzie łagodził nudności i przyspieszał przemianę materii. Sok z wiśni powinien być pity przez osoby cierpiące na niedokrwistość, ponieważ żelazo w nim zawarte podnosi poziom hemoglobiny we krwi. Warto rozlać go do butelek na soki i mieć pod ręką, gdy dopadnie nas choroba!

Nalewka i kompot z wiśni – lecznicze właściwości

Warto pomyśleć o zrobieniu zapasów na zimę – nalewka i kompot będą doskonałe! Nalewka z wiśni polecana jest osobom cierpiącym na choroby układu krążenia. Warto wzbogacić ją o miód gryczany, dzięki czemu nalewka ustabilizuje pracę serca, a także poprawi krążenie. Z kolei nalewka z dodatkiem cynamonu i kardamony wspomoże funkcjonowanie układu trawiennego. Przelana do butelek do nalewek będzie służyła nam nawet poza wiśniowym sezonem! Z kolei kompot najlepiej przechowywać w słoikach na przetwory – sięgam po nie, gdy chcę zaserwować owocowy kompot do obiadu :).

Wiśnia to cenne witaminy, ale i różne właściwości zdrowotne. W czasie sezonu wiśniowego warto zajadać świeże owoce i dodawać je do różnych deserów. Nie zapomnijmy również o zrobieniu zapasów na zimę – wiśnie w formie dżemu, nalewki, kompotu czy soku nie stracą swoich leczniczych właściwości. Będziemy mogli korzystać z nich przez cały rok!

Ocena: 5.0/5. Oddano 3 głosy.
Please wait...